Bardzo lubię połączenie cebuli, pomidorów i octu balsamicznego, dlatego też ta zupa jest jedną z moich ulubionych. Kiedy wracacie zziębnięci do domu, talerz takiej zupy świetnie Was rozgrzeje. Możecie podać do niej świeżą bagietkę lub grzanki z ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam także zupę z czerwonej cebuli oraz klasyczną zupę cebulową.
ZUPA CEBULOWA Z POMIDORAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 0,8 kg cebuli (waga po obraniu)
- 400 g siekanych pomidorów z puszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Uważajcie, by jej nie przypalić. Do cebuli dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Na patelnię dodajemy pomidory wraz z sokiem, podgrzewamy przez 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni i oregano. Gotujemy przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 45 minut.
8 komentarzy
Wygląda rewelacyjnie ta zupa! Uwielbiam cebulę w takim wydaniu… 🙂
Wspaniały kolor ma ta zupa. Z ochotą bym zjadła.:)
Ten ocet balsamiczny mnie tutaj bardzo zaciekawił: ) Lubię go dodawać do potraw, wystarczy niewielka ilość, a już zmieniamy aromat całego dania: )
mniam !!!!! pysznie sie zapowiada:)))))pozdrawiam
ciekawe połączenia:) zazwyczaj cebulową robię na samym wywarze:)
Wystarczy ocet balsamiczny w składnikach i ja już jestem kupiona 😉 Zupka wygląda apetycznie, ale u mnie dziś klasyczny rosołek 😉 Może jutro się skuszę na tą zupę…
Uwielbiam zupę cebulową, ale nie próbowałam jej w połączeniu z pomidorami, chyba najwyższy czas 🙂
Kusisz! Chyba po przyjściu do domu zrobię sobie cebulową!