Zupa cebulowa z pomidorami i octem balsamicznym

przez Malwina
Zupa cebulowa z pomidorami

Bardzo lubię połączenie cebuli, pomidorów i octu balsamicznego, dlatego też ta zupa jest jedną z moich ulubionych. Kiedy wracacie zziębnięci do domu, talerz takiej zupy świetnie Was rozgrzeje. Możecie podać do niej świeżą bagietkę lub grzanki z ulubionymi dodatkami. 

Zupa pomidorowa z cebulą

ZUPA CEBULOWA Z POMIDORAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 0,8 kg cebuli (waga po obraniu)
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Uważajcie, by jej nie przypalić. Do cebuli dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Na patelnię dodajemy pomidory wraz z sokiem, podgrzewamy przez 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni i oregano. Gotujemy przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 

Czas przygotowania: 45 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 14/11/2013 - 5:19 pm

Wygląda rewelacyjnie ta zupa! Uwielbiam cebulę w takim wydaniu… 🙂

Odpowiedz
Majana 14/11/2013 - 5:50 pm

Wspaniały kolor ma ta zupa. Z ochotą bym zjadła.:)

Odpowiedz
Angie 14/11/2013 - 8:40 pm

Ten ocet balsamiczny mnie tutaj bardzo zaciekawił: ) Lubię go dodawać do potraw, wystarczy niewielka ilość, a już zmieniamy aromat całego dania: )

Odpowiedz
blaubeere 14/11/2013 - 9:11 pm

mniam !!!!! pysznie sie zapowiada:)))))pozdrawiam

Odpowiedz
Justyna Bąk 14/11/2013 - 9:15 pm

ciekawe połączenia:) zazwyczaj cebulową robię na samym wywarze:)

Odpowiedz
tu-tusia 15/11/2013 - 10:29 am

Wystarczy ocet balsamiczny w składnikach i ja już jestem kupiona 😉 Zupka wygląda apetycznie, ale u mnie dziś klasyczny rosołek 😉 Może jutro się skuszę na tą zupę…

Odpowiedz
Agnieszka 15/11/2013 - 4:42 pm

Uwielbiam zupę cebulową, ale nie próbowałam jej w połączeniu z pomidorami, chyba najwyższy czas 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/11/2013 - 1:44 pm

Kusisz! Chyba po przyjściu do domu zrobię sobie cebulową!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies