Proste ciasto z jabłkami

przez Malwina
Proste ciasto z jabłkami
Nieskomplikowane ciasto bez użycia miksera? Nic trudnego. Do przygotowania tego ciasta będą Wam potrzebne dwie miski i łyżka lub widelec. Mieszamy suche składniki, mieszamy mokre, a następnie jedne łączymy z drugimi. Coś Wam przypomina ten opis? Oczywiście ciasto na muffiny. Pomimo wykonania identycznego wręcz, jak w przypadku muffinek, ciasto ma zupełnie inny smak, aniżeli te małe puchate babeczki. W sytuacji kryzysowej, gdy Wasz mikser odmówi posłuszeństwa, pamiętajcie o tym prostym cieście.W środku jest bardzo wilgotne i delikatne. 
Łatwe ciasto z jabłkami
CIASTO Z JABŁKAMI I IMBIREM
 BEZ MIKSERA
Słodka Sobota #20

Składniki:
[Przepis znaleziony u Agi]

  • 250 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 140 g cukru
  • 250 g maślanki
  • 3 jajka
  • 75 ml oleju
  • 1-2 jabłka
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i imbir (jeśli nie macie świeżego imbiru, dodajcie 1/2-3/4 łyżeczki imbiru suszonego. Dodatek imbiru możecie też całkowicie pominąć lub dodać do ciasta skórkę otartą z 1 cytryny). W drugiej umieszczamy cukier, maślankę, jajka, olej, całość mieszamy widelcem. Do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy łyżką lub widelcem, do połączenia składników (tak, jak to się robi w przypadku muffinek). Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Ciasto przelewamy do kwadratowej foremki 22cm x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (ja piekłam przez około 42 minuty). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Czas przygotowania: 50 minut.
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Justyna Bąk 09/11/2013 - 7:01 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
gin 09/11/2013 - 8:52 pm

Wygląda na cudownie wilgotne 🙂 Takie lubię najbardziej 🙂

Odpowiedz
Wiktoria 09/11/2013 - 9:41 pm

Ależ smakowicie wygląda i cukru mało! 🙂

Odpowiedz
Majana 09/11/2013 - 11:59 pm

Takie ciasta sa pyszne. Fajnie wygląda. 🙂

Odpowiedz
Patrycja - Miksturownik 10/11/2013 - 6:45 am

Kocham takie ciasta. Świetny przepis w sytuacji gdy w ostatniej chwili dowiadujemy się, że będziemy mieli gości 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Angie 10/11/2013 - 11:56 am

Prostota zawsze jest pyszna: )

Odpowiedz
Magda C. 10/11/2013 - 1:19 pm

Uwielbiam takie ciasta 🙂 Proste, szybkie i bardzo smaczne! A wreszcie pięknie wygląda i prezentuje się na stole 🙂

Odpowiedz
JustInka 13/11/2013 - 10:14 am

Im bardziej proste, tym często lepsze!

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2013 - 7:43 pm

Czy zamiast maślanki może być kefir?

Odpowiedz
Malwina 19/12/2013 - 8:56 am

Kefir ma inną konsystencję. Radziłabym pozostać przy maślance.

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2014 - 9:49 am

Super wygląda i najbardziej mnie chyba cieszy ze 'bez użycia miksera' 😉 bo mam Małego Śpiocha i ten przepis jest jak dla mnie idealny :))
Wypróbuję i pewnie zaraz całe zjem 😉
Ładne zdjęcia a 'dziurki' po patyczku przeurocze :))

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2014 - 9:52 am

w przepisie jest wymieniony dwa razy cukier.. dodać więc zsumowaną ilość???

Odpowiedz
Malwina 30/01/2014 - 10:01 am

Z rozpędu napisałam cukier dwukrotnie. Już poprawiłam, dodajemy 140 g cukru.

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 1:29 pm

Zrobiłam..
przygotowuje się ekspresowo nie licząc obierania jabłek 😉 zamiast maślanki dałam śmietanę 18%.. bałam się efektu ale wyszło całkiem smacznie 🙂 bałam się dawać aż 1,5 łyzeczki imbiru dałam ciut mniej (suszonego) oprócz smaku imbir chyba dodaje kolorku dla ciasta.. następnym razem wkroję więcej jabłek (dałam ok 2 i pół jabłka) i spróbuję z maślanką (moze być smakowa?)

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 2:06 pm

Dobrze wiedzieć, że ze śmietaną to ciasto również się uda. Oczywiście możesz dodać smakową maślankę i inne owoce, np. truskawki, maliny itp. Tylko wtedy pomiń imbir (najlepiej komponuje się z jabłkami i gruszkami).

Odpowiedz
Karolina Sawulak 17/08/2014 - 9:56 pm

Powiem tylko tyle…po upieczeniu dziś po południu został jedynie kawałek do jutrzejszego bento 🙂 pyszne, wilgotne, z dużą ilością owoców. Będę próbować z innymi owocami. Dziękuję!

Odpowiedz
Ania 30/07/2016 - 2:16 pm

Właśnie wyjechało z piekarnika😀 Jest mega pyszne. Jutro nim poczęstunek nianie która pierwszy raz do nas przyjdzie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies