Nieskomplikowane ciasto bez użycia miksera? Nic trudnego. Do przygotowania tego ciasta będą Wam potrzebne dwie miski i łyżka lub widelec. Mieszamy suche składniki, mieszamy mokre, a następnie jedne łączymy z drugimi. Coś Wam przypomina ten opis? Oczywiście ciasto na muffiny. Pomimo wykonania identycznego wręcz, jak w przypadku muffinek, ciasto ma zupełnie inny smak, aniżeli te małe puchate babeczki. W sytuacji kryzysowej, gdy Wasz mikser odmówi posłuszeństwa, pamiętajcie o tym prostym cieście.W środku jest bardzo wilgotne i delikatne.
CIASTO Z JABŁKAMI I IMBIREM
BEZ MIKSERA
Słodka Sobota #20
Słodka Sobota #20
Składniki:
[Przepis znaleziony u Agi]
- 250 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
- 140 g cukru
- 250 g maślanki
- 3 jajka
- 75 ml oleju
- 1-2 jabłka
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i imbir (jeśli nie macie świeżego imbiru, dodajcie 1/2-3/4 łyżeczki imbiru suszonego. Dodatek imbiru możecie też całkowicie pominąć lub dodać do ciasta skórkę otartą z 1 cytryny). W drugiej umieszczamy cukier, maślankę, jajka, olej, całość mieszamy widelcem. Do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy łyżką lub widelcem, do połączenia składników (tak, jak to się robi w przypadku muffinek). Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Ciasto przelewamy do kwadratowej foremki 22cm x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (ja piekłam przez około 42 minuty). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Czas przygotowania: 50 minut.
17 komentarzy
pysznie wygląda:)
Wygląda na cudownie wilgotne 🙂 Takie lubię najbardziej 🙂
Ależ smakowicie wygląda i cukru mało! 🙂
Takie ciasta sa pyszne. Fajnie wygląda. 🙂
Kocham takie ciasta. Świetny przepis w sytuacji gdy w ostatniej chwili dowiadujemy się, że będziemy mieli gości 🙂 Pozdrawiam
Prostota zawsze jest pyszna: )
Uwielbiam takie ciasta 🙂 Proste, szybkie i bardzo smaczne! A wreszcie pięknie wygląda i prezentuje się na stole 🙂
Im bardziej proste, tym często lepsze!
Czy zamiast maślanki może być kefir?
Kefir ma inną konsystencję. Radziłabym pozostać przy maślance.
Super wygląda i najbardziej mnie chyba cieszy ze 'bez użycia miksera' 😉 bo mam Małego Śpiocha i ten przepis jest jak dla mnie idealny :))
Wypróbuję i pewnie zaraz całe zjem 😉
Ładne zdjęcia a 'dziurki' po patyczku przeurocze :))
w przepisie jest wymieniony dwa razy cukier.. dodać więc zsumowaną ilość???
Z rozpędu napisałam cukier dwukrotnie. Już poprawiłam, dodajemy 140 g cukru.
Zrobiłam..
przygotowuje się ekspresowo nie licząc obierania jabłek 😉 zamiast maślanki dałam śmietanę 18%.. bałam się efektu ale wyszło całkiem smacznie 🙂 bałam się dawać aż 1,5 łyzeczki imbiru dałam ciut mniej (suszonego) oprócz smaku imbir chyba dodaje kolorku dla ciasta.. następnym razem wkroję więcej jabłek (dałam ok 2 i pół jabłka) i spróbuję z maślanką (moze być smakowa?)
Dobrze wiedzieć, że ze śmietaną to ciasto również się uda. Oczywiście możesz dodać smakową maślankę i inne owoce, np. truskawki, maliny itp. Tylko wtedy pomiń imbir (najlepiej komponuje się z jabłkami i gruszkami).
Powiem tylko tyle…po upieczeniu dziś po południu został jedynie kawałek do jutrzejszego bento 🙂 pyszne, wilgotne, z dużą ilością owoców. Będę próbować z innymi owocami. Dziękuję!
Właśnie wyjechało z piekarnika😀 Jest mega pyszne. Jutro nim poczęstunek nianie która pierwszy raz do nas przyjdzie 🙂