Od wielu lat nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę przygotować sobie je sama w domu. Mam wówczas pewność, co taka mieszanka zawiera i mogę dopasować proporcje składników według własnych preferencji. Dość dawno prezentowałam Wam przepis na domową przyprawę cajun. Dziś chciałam Wam pokazać, w jaki sposób możecie ją wykorzystać.
KURCZAK CAJUN
Składniki (na 4 porcje):
- 1,2 kg pałeczek kurczaka
- sól do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy limonki
- 3-4 łyżeczki domowej przyprawy cajun
Mięso doprawiamy solą. W miseczce łączymy oliwę, sok z limonki i przyprawę cajun. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odkładamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy pałeczki na ruszcie, pieczemy przez 45 minut lub dłużej w temperaturze 180 stopni. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z rukoli.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
6 komentarzy
Oooo a u mnie dziś własnie ta przyprawa 🙂 jutro będzie Jambalaya z chorizo i cajun oczywiście 🙂
Choć skład troszkę inny niż Twój
Pyszności!
Świetny przepis! Muszę koniecznie zrobić sama taką przyprawę i wykorzystać ją do dań mięsnych 🙂
Domowe mieszanki przypraw są najlepsze! Zjadłabym tego ziemniora!
Zamierzam wypróbować 😉 Marlena
Przepis wypróbowałem. Cytując żonę: "Nie do końca wiem gdzie w tym ta przyprawa cajun, ale bardzo dobre" ;))