Spaghetti col Rancetto

przez Malwina
Spaghetti z boczkiem

Dziś na blogach będą królować makarony. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. To właśnie dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Razem z Agatą z bloga Bo(ro)n Appetit przygotowałyśmy z tej okazji makaron col rancetto. To prosta i niezwykle smaczna pasta z dodatkiem boczku i pomidorów. Niezwykle aromatycznym akcentem jest tak dobrze znany w naszej polskiej kuchni majeranek. 

Przepis dodaję do akcji Shinju. 

Makaron z boczkiem i pomidorami

MAKARON COL RANCHETTO (WŁOCHY)


Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu (użyłam spaghetti)
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 puszki siekanych pomidorów (800 g)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • starty pecorino do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy boczek, smażymy od czasu do czasu, aż się zrumieni. Dodajemy pomidory, całość gotujemy przez około 15 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Makaron dodajemy do gotowego sosu, delikatnie mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy serem.

Spaghetti z boczkiem przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magda C. 25/10/2013 - 8:19 am

Jak ja mogłam zapomnieć, że dzisiaj jest dzień makaronu! Szlak, po pracy biegiem lecę do sklepu i robię Twój oraz Agaty przepis, bo wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Maggie 25/10/2013 - 8:32 am

A wiesz, kiedys nie lubilam majeranku, ale chyba "dojrzalam" do niego. Pysznie sie prezentuje!

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 25/10/2013 - 8:41 am

Nie wiedziałam, że dziś jest dzień makaronu. A całkiem przez przypadek podałam przepis na pesto. Fajny twój makaron i w sumie mam nawet wszystkie składniki 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/10/2013 - 8:42 am

Pyszny nam ten makaron wyszedł 🙂 Nie jeden Włoch zamarzyłby, żeby zjeść taką solidną porcję 🙂

Odpowiedz
shinju 25/10/2013 - 9:09 am

Wygląda niezwykle apetycznie – to takie danie jak lubię 🙂 Niech żyje makaron 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/10/2013 - 11:32 am

Wygląda cudownie! Aż zgłodniałam kochana. Chyba dziś będzie jakiś makaron na obiadokolację 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 26/10/2013 - 12:52 pm

Musiało być bardzo smakowite 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2013 - 7:28 pm

Juz wiem co zrobię jutro na obiad:) …..

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/11/2013 - 7:15 pm

Jest pyszne:) to niby tylko pomidory, cebula i boczek … ale ten boczek nadaje całemu sosowi niesamowity smaczek:) Dziękuję za prosty, szybki i tani przepis:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies