Bardzo często wzbogacam kremowe zupy o dodatek sera ricotta. Do tej pory na blogu prezentowałam Wam dwie kremowe zupy z dodatkiem tego włoskiego serka (z pieczonych pomidorów oraz z zielonego groszku). Teraz przyszła kolej na zupę brokułową. Dodatek sera sprawił, że zupa nie ma zbyt intensywnej barwy. Pomimo tego, iż nie zachwyca piękną soczystą zielenią, jest niezwykle smaczna i delikatna.
ZUPA BROKUŁOWA Z RICOTTĄ I PESTO
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł (500 g)
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g sera ricotta
- 2 łyżki pesto z rukoli
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy przez kolejną minutę. Wlewamy gorący bulion, dodajemy brokuła, gotujemy bez przykrycia przez około 8 minut lub do momentu, aż brokuł będzie miękki. Całość lekko studzimy, miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Dodajemy ricottę i pesto, ponownie miksujemy. Garnek ponownie stawiamy na gazie, zupę podgrzewamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki. Jako dodatek do zupy możecie podać paluszki grissini lub grzanki z serem.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
Uwielbiam zupę brokułową z dodatkiem serów 🙂
Mi się bardzo podoba taka pastelowa 🙂
nigdy nei jadłam brokułowej z serem, musze spróbować 🙂
bagietka.wordpress.com
Zupki takie są pyszne, a nastepnym razem spróbuję dodać ricottę:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
muszę wypróbować to połączenie, bo mocno mnie zaintrygowałaś:)
Nie przepadam za brokułami, ale chętnie bym takiej zupy skosztowała 🙂
Zupa brokułowa była długo jedynym zdrowym daniem jakie moje dziecię jadło. Mam z nią wiele miłych wspomnień i śmiesznych, dlatego chętnie przetestuję Twoją propozycję. Brzmi kusząco. Pesto.. ricotta… poezja!
Zupy wszelakie uwielbiam, brokułowa z ricottą musiała być pyszna:)