Zupa brokulowa z ricottą i pesto

przez Malwina
Zupa brokułowa z ricottą

Bardzo często wzbogacam kremowe zupy o dodatek sera ricotta. Do tej pory na blogu prezentowałam Wam dwie kremowe zupy z dodatkiem tego włoskiego serka (z pieczonych pomidorów oraz z zielonego groszku). Teraz przyszła kolej na zupę brokułową. Dodatek sera sprawił, że zupa nie ma zbyt intensywnej barwy. Pomimo tego, iż nie zachwyca piękną soczystą zielenią, jest niezwykle smaczna i delikatna.

Krem z brokuła z serem

ZUPA BROKUŁOWA Z RICOTTĄ I PESTO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł (500 g)
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki pesto z rukoli
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy przez kolejną minutę. Wlewamy gorący bulion, dodajemy brokuła, gotujemy bez przykrycia przez około 8 minut lub do momentu, aż brokuł będzie miękki. Całość lekko studzimy, miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Dodajemy ricottę i pesto, ponownie miksujemy. Garnek ponownie stawiamy na gazie, zupę podgrzewamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki. Jako dodatek do zupy możecie podać paluszki grissini lub grzanki z serem.

Zupa brokułowa z pesto

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 24/10/2013 - 7:44 pm

Uwielbiam zupę brokułową z dodatkiem serów 🙂

Odpowiedz
gin 24/10/2013 - 8:21 pm

Mi się bardzo podoba taka pastelowa 🙂

Odpowiedz
paluina 24/10/2013 - 8:56 pm

nigdy nei jadłam brokułowej z serem, musze spróbować 🙂
bagietka.wordpress.com

Odpowiedz
Marzena 25/10/2013 - 5:38 am

Zupki takie są pyszne, a nastepnym razem spróbuję dodać ricottę:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

Odpowiedz
Antenka 25/10/2013 - 6:56 am

muszę wypróbować to połączenie, bo mocno mnie zaintrygowałaś:)

Odpowiedz
Magda C. 25/10/2013 - 8:27 am

Nie przepadam za brokułami, ale chętnie bym takiej zupy skosztowała 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/10/2013 - 11:35 am

Zupa brokułowa była długo jedynym zdrowym daniem jakie moje dziecię jadło. Mam z nią wiele miłych wspomnień i śmiesznych, dlatego chętnie przetestuję Twoją propozycję. Brzmi kusząco. Pesto.. ricotta… poezja!

Odpowiedz
Salome 26/10/2013 - 9:12 am

Zupy wszelakie uwielbiam, brokułowa z ricottą musiała być pyszna:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies