Kababi

przez Malwina

Kababi to potrawa pochodząca z Gruzji. Moje kababi przygotowałam z dwóch rodzajów mięs, a mianowicie wołowiny i wieprzowiny. Niestety zabrakło mi patyczków do szaszłyków, dlatego też prezentuję je w formie widocznej na zdjęciach. Jako dodatek do mięsnych kiełbasek podałam sos na bazie jogurtu, ogórków i koperku. Można je także zawinąć w chlebek lawasz i podać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Kababi gruzińskie

KABABI


Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 ostra papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Mięso mielimy razem z 1 obraną i posiekaną cebulą. Drugą cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Chili pozbawiamy pestek, siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy chili, czosnek, bazylię, oregano, miętę, kminek, doprawiamy je solą i pieprzem, wbijamy jajo. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajcie do niej kilka łyżek zmielonej bułki. Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski (możecie je nadziać na patyczki do szaszłyków lub specjalne szpikulce). Grillujemy na patelni lub ogrodowym grillu. Można je także upiec na ruszcie w piekarniku. Ja kababi podałam z sosem z ogórków i koperku oraz warzywnym gulaszem (ajłazan). 
[Inspiracją do stworzenia potrawy był przepis pochodzący z książki „Kulinarny Kaukaz”]

Kababi

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Antenka 24/10/2013 - 7:04 am

kocham je upieczone, latem na grillu:) boskie! nikt im się nie oprze!

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 9:35 am

Uwielbiam je 🙂 Najlepiej jeszcze do nich swojskie fryty 😀

Odpowiedz
kimek fan kuchni indyjskiej 24/10/2013 - 9:54 am

Nie mogą być niesmaczne. Mniam.

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 24/10/2013 - 3:10 pm

Oj, z grilla będą świetne! Pozdrawiam!

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/10/2013 - 5:27 pm

smaczny pomysł na obiad:)

Odpowiedz
tu-tusia 25/10/2013 - 8:11 am

Mam ochotę na takie kiełbaski ze świeżymi warzywami zawinięte w chlebek lawasz – mniam 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/10/2013 - 8:50 am

Co tam patyczki, liczy sie smak, a tak doprawione miesko musialo smakowac wybornie!

Odpowiedz
JustInka 25/10/2013 - 11:36 am

Nazwa komiczna, ale wiem kto będzie wielkim fanem tego dania. 4 osoby, 4 mężczyni – mój ukochany maluszek, mąż, tatuś i teściu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/02/2015 - 5:36 pm

Genialne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies