Kiedy nie mam pomysłu na wykorzystanie piersi z kurczaka, wówczas dość często przygotowuję szaszłyki. Na blogu prezentowałam Wam już japońskie yakitori, libańskie shish taouk i greckie souvlaki. Tym razem przyszła kolej na niezwykle aromatyczne drobiowe szaszłyki. Nie powinniście mieć większych problemów z zakupem przypraw użytych w przepisie, dlatego też starajcie się nie pominąć żadnej z nich.
ORIENTALNE SZASZŁYKI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- pół kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- sól
- patyczki do szaszłyków
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą. Wszystkie pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na 30 minut. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków (możecie dodać także warzywa). Szaszłyki grillujemy na patelni, pieczemy na ruszcie w piekarniku lub przygotowujemy na ogrodowym grillu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do szaszłyków podałam sałatkę z rukoli, pomidorów i cebuli oraz dip jogurtowy.Smacznym dodatkiem do szaszłyków będą chlebki pita.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
już czuję smak takich szaszłyczków z grilla:D mmmmm
Uwielbiam takie orientalne przepisy!
mmm uwielbiam takie posiłki!
Moje chłopaki za szaszłyki drobiowe gotowi są zamordować 🙂
pycha:)
Niby zwykły kurczak i patyk, a jednak nie łatwo jest mu się oprzeć 🙂 Twoje szaszłyki wygląda bardzo smakowicie, nigdy nie dawałam kurkumy. Muszę kiedyś wypróbować 🙂
Witam 🙂 Czy mogłaby mi Pani doradzic, które szaszłyki z Pani bloga są najsmaczniejsze ? 🙂 Chciałabym przygotowac je jak najlepiej umiem, więc proszę o radę 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ida, proszę, tylko nie per pani. Mam na imię Malwina 🙂 Nie wiem, jakie smaki lubisz i jakimi przyprawami dysponujesz. Chyba najbardziej uniwersalne będą miodowo-musztardowe (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/07/miodowo-musztardowe-szaszyki-z-kurczaka.html). Te orientalne powyżej też są fajne, w smaku troszkę jak shawarma. Zresztą wszystkie, które znajdują się na blogu są smaczne. Wybierz te, które najbardziej Ci odpowiadają 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Malwinna