Szaszłyki drobiowe

przez Malwina
Orientalne szaszłyki

Kiedy nie mam pomysłu na wykorzystanie piersi z kurczaka, wówczas dość często przygotowuję szaszłyki. Na blogu prezentowałam Wam już japońskie yakitori, libańskie shish taouk i greckie souvlaki. Tym razem przyszła kolej na niezwykle aromatyczne drobiowe szaszłyki. Nie powinniście mieć większych problemów z zakupem przypraw użytych w przepisie, dlatego też starajcie się nie pominąć żadnej z nich. 

Szaszłyki z kurczaka orientalne

ORIENTALNE SZASZŁYKI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • pół kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • patyczki do szaszłyków
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą. Wszystkie pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na 30 minut.  Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków (możecie dodać także warzywa). Szaszłyki grillujemy na patelni, pieczemy na ruszcie w piekarniku lub przygotowujemy na ogrodowym grillu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do szaszłyków podałam sałatkę z rukoli, pomidorów i cebuli oraz dip jogurtowy.Smacznym dodatkiem do szaszłyków będą chlebki pita. 

Szaszłyki z kurczaka przepis

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    Antenka 23/10/2013 - 7:05 am

    już czuję smak takich szaszłyczków z grilla:D mmmmm

    Odpowiedz
    Angie 23/10/2013 - 9:40 am

    Uwielbiam takie orientalne przepisy!

    Odpowiedz
    JestSmak 23/10/2013 - 11:28 am

    mmm uwielbiam takie posiłki!

    Odpowiedz
    Justyna Koziel 23/10/2013 - 12:00 pm

    Moje chłopaki za szaszłyki drobiowe gotowi są zamordować 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 23/10/2013 - 4:00 pm

    pycha:)

    Odpowiedz
    Magda C. 24/10/2013 - 9:39 am

    Niby zwykły kurczak i patyk, a jednak nie łatwo jest mu się oprzeć 🙂 Twoje szaszłyki wygląda bardzo smakowicie, nigdy nie dawałam kurkumy. Muszę kiedyś wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    Ida 07/05/2014 - 2:34 pm

    Witam 🙂 Czy mogłaby mi Pani doradzic, które szaszłyki z Pani bloga są najsmaczniejsze ? 🙂 Chciałabym przygotowac je jak najlepiej umiem, więc proszę o radę 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 07/05/2014 - 4:19 pm

    Ida, proszę, tylko nie per pani. Mam na imię Malwina 🙂 Nie wiem, jakie smaki lubisz i jakimi przyprawami dysponujesz. Chyba najbardziej uniwersalne będą miodowo-musztardowe (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/07/miodowo-musztardowe-szaszyki-z-kurczaka.html). Te orientalne powyżej też są fajne, w smaku troszkę jak shawarma. Zresztą wszystkie, które znajdują się na blogu są smaczne. Wybierz te, które najbardziej Ci odpowiadają 🙂

    Pozdrawiam ciepło,
    Malwinna

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies