Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

przez Malwina

W ostatnich tygodniach prezentowałam Wam dwa przepisy na faszerowanego bakłażana, skierowane do osób dopuszczających w swojej diecie produkty odzwierzęce. Dzisiejszy przepis to propozycja dla wegetarian i wegan. Wypełniony kaszą bakłażan może stanowić smaczne samodzielne danie. Ja jako dodatek do niego podałam ajvar. 

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KUSKUSEM 
Zielona Środa #19

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 1 bakłażan (250 g)
  • 1 mała szalotka, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 30 g kaszy kuskus
  • 1 mały pomidor lima (100 g), obrany ze skórki i posiekany
  • 4 suszone morele, posiekane
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki warzywa. Miąższ siekamy na mniejsze kawałki. Środek bakłażana lekko solimy. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy miąższ bakłażana, chili i czosnek, smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minut. Dodajemy pomidora, kmin i kolendrę, całość podgrzewamy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowaną kaszę kuskus, posiekaną natkę i morele. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażana myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i napełniamy farszem. Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 180 stopni, aż bakłażan będzie miękki. Ja do pieczonego bakłażana podałam ajvar. 
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

Czas przygotowania: 50 minut

Bakłażan z kuskusem w wykonaniu czytelników:

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

gotowaniena102 23/10/2013 - 6:23 pm

Zdecydowanie moje smaki. Często przygotowuję nadziewanego bakłażana, bo to szybkie i smaczne danie 😉

Odpowiedz
pieczarka mySia 24/10/2013 - 6:52 am

Sa wspaniałe <3

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 9:36 am

Kolejny świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad do pracy 🙂 Zapisuję w zeszycie 😉

Odpowiedz
Maggie 25/10/2013 - 8:57 am

Swietnie wyglada! Ja pewnie pominelabym morele, ale poza tym az sie prosi, by wyprobowac.

Odpowiedz
JustInka 25/10/2013 - 11:38 am

No kochana szalejesz! Wygląda bosko 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies