W ostatnich tygodniach prezentowałam Wam dwa przepisy na faszerowanego bakłażana, skierowane do osób dopuszczających w swojej diecie produkty odzwierzęce. Dzisiejszy przepis to propozycja dla wegetarian i wegan. Wypełniony kaszą bakłażan może stanowić smaczne samodzielne danie. Ja jako dodatek do niego podałam ajvar.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KUSKUSEM
Zielona Środa #19
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- 1 bakłażan (250 g)
- 1 mała szalotka, posiekana w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 30 g kaszy kuskus
- 1 mały pomidor lima (100 g), obrany ze skórki i posiekany
- 4 suszone morele, posiekane
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki warzywa. Miąższ siekamy na mniejsze kawałki. Środek bakłażana lekko solimy. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy miąższ bakłażana, chili i czosnek, smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minut. Dodajemy pomidora, kmin i kolendrę, całość podgrzewamy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowaną kaszę kuskus, posiekaną natkę i morele. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażana myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i napełniamy farszem. Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 180 stopni, aż bakłażan będzie miękki. Ja do pieczonego bakłażana podałam ajvar.
Czas przygotowania: 50 minut
Bakłażan z kuskusem w wykonaniu czytelników:
5 komentarzy
Zdecydowanie moje smaki. Często przygotowuję nadziewanego bakłażana, bo to szybkie i smaczne danie 😉
Sa wspaniałe <3
Kolejny świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad do pracy 🙂 Zapisuję w zeszycie 😉
Swietnie wyglada! Ja pewnie pominelabym morele, ale poza tym az sie prosi, by wyprobowac.
No kochana szalejesz! Wygląda bosko 🙂