Lablabi

przez Malwina

Lablabi to potrawa z kuchni tunezyjskiej, najczęściej serwowana na śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Samo danie jest bardzo pożywne, dość pikantne za sprawą pasty harissy i kminu rzymskiego. Czasem pojawiają się w nim inne dodatki w postaci tuńczyka lub oliwek. Razem ze mną lablabi przygotowała Justinka. 

LABLABI (TUNEZJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże kromki  chleba z dnia poprzedniego (lub więcej, jeśli chcecie otrzymać gęstszą potrawę), ja użyłam bułek
  • 4 jajka, ugotowane na miękko lub półtwardo
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • natka pietruszki do posypania
  • oliwa do skropienia potrawy
Chleb rwiemy na mniejsze kawałki, rozdzielamy pomiędzy 4 miseczki. Do każdej dodajemy kapary. Do bulionu dodajemy posiekany czosnek, pastę harissa, mielony kmin rzymski, ciecierzycę, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Chleb zalewamy bulionem z ciecierzycą, na wierzchu układamy po 1 jajku na porcję i posypujemy natką. Całość lekko kropimy oliwą i od razu podajemy.

Czas przygotowania: 10 minut

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Przypraw mnie 15/10/2013 - 5:14 pm

Zapowiada się bardzo sycące śniadanie. 😉 Do wypróbowania.
Pozdrawiam Cię Malwinno.
A.

Odpowiedz
Angie 15/10/2013 - 8:54 pm

Świetnie to wygląda!

Odpowiedz
Antenka 16/10/2013 - 7:29 am

jak dla mnie nowość:) chętnie bym skosztowała

Odpowiedz
Magda C. 18/10/2013 - 8:02 am

Nigdy czegoś takiego nie jadłam i nie widziałam… Jednak jakby ktoś mi takie coś przygotował to chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2013 - 9:22 am

To coś zupełnie nowego dla mnie. Jak zwykle zaskakujesz!

Odpowiedz
Clauditte W. 23/10/2013 - 8:10 am

Mmmmmm mniam mniam 🙂
Om nom nom om….. (itd. Bez końca 😛 )
Coś pięknego i pysznego…. !!!
Gotowanie to chyba jedna, jak dla mnie z najbardziej wybitnych ludzkich pasji.
Łączy w sobie wiele dziedzin i umiejętności. Sztuka artystyczna, zaangażowanie, kreatywność, magia zmysłów… ojej mogę tak bez końca.

Pozdrawiam i zapraszam do grona obserwatorów 🙂
http://www.claudittemisscooking.blogspot.com

Odpowiedz
Fatma 13/07/2015 - 10:44 pm

nie wiem gdzie w Tunezji leblebi jest serwowane na sniadanie, bo to nie ejst danie sniadaniowe, to taki fastfood, ktory sie je "na miescie" w szczegolnosci w zimie

i normalnie nie robi sie tego na bulionie tylko na wodzie z gotowania ciecierzycy
mozna do tego dodac tunczyka z puszki a w budkach do leblebi dodaja tez jakies miecho czy skore 😛 (trudno mi to okreslic bo wyglada malo zachecajaco wiec nigdy nie wybieralam takiego dodatku)
a jajko na ogol wbijaja surowe tylko w goracym sosie ono sie tak troche scina

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies