Raz kolejny spotykam się w kuchni z Karoliną i Edytą.Tym razem przepis do wspólnego pichcenia wybrała Karolina. Padło na kaszę gryczaną z grzybami autorstwa Sophie D. To prosty i nieskomplikowany przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom połączenia kaszy gryczanej i grzybów.
KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki leśnych grzybów
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mascarpone lub innego kremowego serka (u mnie bieluch)
- sól i pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby czyścimy (użyłam maślaków), dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, następnie dodajemy masło. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekane grzyby, przesmażamy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy połowę wina, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (zajęło mi to około 5-6 minut). Zawartość patelni zdejmujemy na talerz razem z sokami. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżkę masła, wrzucamy kaszę, podgrzewamy przez minutę. Dokładamy serek, pozostałe wino, mieszamy do rozpuszczenia sera. Dodajemy grzyby wraz z sokami, delikatnie mieszamy. Jeśli całość będzie dla Was zbyt gęsta, dodajcie chochelkę ciepłego bulion, dzięki temu danie będzie miało bardziej kremową konsystencję.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
11 komentarzy
Wygląda jak prawdziwe risotto, znaczy się kaszotto 🙂
Dziękuję za kolejne bardzo udane wspólne gotowanie!
z takimi dodatkami, to ja nawet gryczaną zjem ze smakiem:D mmmm
A a lubię gryczaną , a z grzybami to już całkiem 🙂
Pyszny przepis i pysznie wygląda na talerzu. Domyślam się, że pachnie absolutnie cudownie. 🙂
Pozdrawiam
Już mi się to połączenie podoba! Ten dodatek serka nieco mnie zaskoczył, ale widzę po co to. Pychota!
nie ma to jak leśne grzybki i pyszna, zdrowa kasza!
Uwielbiam i kaszę i grzyby, więc dla mnie połączenie bardzo na tak: )
Połączenie idealne!
Zawsze u Ciebie smacznie…pozdrawiam…
A za mną chodzi zalewajka z grzybami 🙂
Idealne połączenie: grzyby i kasza. Czy trzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie!