Kasza gryczana z grzybami

przez Malwina
Kasza gryczana z grzybami

Raz kolejny spotykam się w kuchni z Karoliną i Edytą.Tym razem przepis do wspólnego pichcenia wybrała Karolina. Padło na kaszę gryczaną z grzybami autorstwa Sophie D. To prosty i nieskomplikowany przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom połączenia kaszy gryczanej i grzybów.

Kasza gryczana z grzybami przepis

KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki leśnych grzybów
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mascarpone lub innego kremowego serka (u mnie bieluch)
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby czyścimy (użyłam maślaków), dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, następnie dodajemy masło. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekane grzyby, przesmażamy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy połowę wina, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (zajęło mi to około 5-6 minut). Zawartość patelni zdejmujemy na talerz razem z sokami. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżkę masła, wrzucamy kaszę, podgrzewamy przez minutę. Dokładamy serek, pozostałe wino, mieszamy do rozpuszczenia sera. Dodajemy grzyby wraz z sokami, delikatnie mieszamy. Jeśli całość będzie dla Was zbyt gęsta, dodajcie chochelkę ciepłego bulion, dzięki temu danie będzie miało bardziej kremową konsystencję.

Kasza gryczana z grzybami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Edyta 01/10/2013 - 7:04 am

Wygląda jak prawdziwe risotto, znaczy się kaszotto 🙂
Dziękuję za kolejne bardzo udane wspólne gotowanie!

Odpowiedz
Antenka 01/10/2013 - 7:17 am

z takimi dodatkami, to ja nawet gryczaną zjem ze smakiem:D mmmm

Odpowiedz
myibali 01/10/2013 - 8:30 am

A a lubię gryczaną , a z grzybami to już całkiem 🙂

Odpowiedz
Majana 01/10/2013 - 8:30 am

Pyszny przepis i pysznie wygląda na talerzu. Domyślam się, że pachnie absolutnie cudownie. 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 01/10/2013 - 12:06 pm

Już mi się to połączenie podoba! Ten dodatek serka nieco mnie zaskoczył, ale widzę po co to. Pychota!

Odpowiedz
teenager ;) 01/10/2013 - 2:13 pm

nie ma to jak leśne grzybki i pyszna, zdrowa kasza!

Odpowiedz
Angie 01/10/2013 - 2:14 pm

Uwielbiam i kaszę i grzyby, więc dla mnie połączenie bardzo na tak: )

Odpowiedz
Kuchnia domowa Ani 01/10/2013 - 2:17 pm

Połączenie idealne!

Odpowiedz
bastamb 01/10/2013 - 3:06 pm

Zawsze u Ciebie smacznie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/10/2013 - 7:44 am

A za mną chodzi zalewajka z grzybami 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:48 pm

Idealne połączenie: grzyby i kasza. Czy trzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies