Escalivada to hiszpańska sałatka na bazie pieczonych lub grillowanych warzyw. Pierwszy raz przygotowałam ją dwa lata temu i od tej pory bardzo często powtarzam w sezonie letnim. Lato wprawdzie już minęło, jednak w dalszym ciągu dostępne są niedrogie i smaczne warzywa.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
ESCALIVADA
Zielona Środa #15
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 2 bakłażany (600 g)
- 3 papryki
- 3 czerwone cebule
- pół główki czosnku
- 4 pomidory lima
- 4 łyżki oliwy
- dressing: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu sherry*, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany kroimy w grubszą kostkę. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, siekamy na ćwiartki. Pomidory kroimy w półksięzyce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, kropimy oliwą, mieszamy delikatnie. Dokładamy czosnek w łupinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po 30 minutach pieczenia wykładamy czosnek. W trakcie pieczenia należy kilka razy delikatnie przemieszać warzywa.
Przygotowujemy dressing: czosnek wyciskamy z łupiny, siekamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy suszone zioła, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek i zalewamy dressingiem. Escalivadę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Jest ona smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
* jeśli nie posiadacie octu sherry, dodajcie do dressingu ocet winny lub 2 łyżki soku z cytryny
Czas przygotowania: 1 godzina.
6 komentarzy
Wygląda pysznie. Jutro zrobię 🙂
Tutaj zawsze jest tak cudownie kolorowo na talerzu: )
Wspaniały! Bakłażany w najlepszej formie. Powiedz mi gdzie mogę dostać ocet sherry?
Są bakłażany, więc zdecydowanie ta sałatka jest dla mnie 🙂 Robię bardzo podobną z pieczonymi warzywami i łączę z kuskusem. Pyszne i może stanowić danie obiadowe.
PZDR.
AGATA
Bardzo lubię pieczone i grillowane warzywa. Zjadłabym 🙂
Wyglada smacznie, ale nie jest to escalivada. Ta prawdziwa, mimo ze smaczna, apetycznie nie wyglada 😉