Escalivada

przez Malwina
Escalivada przepis

Escalivada to hiszpańska sałatka na bazie pieczonych lub grillowanych warzyw. Pierwszy raz przygotowałam ją dwa lata temu i od tej pory bardzo często powtarzam w sezonie letnim. Lato wprawdzie już minęło, jednak w dalszym ciągu dostępne są niedrogie i smaczne warzywa. 

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Escalivada sałatka hiszpańska

ESCALIVADA
Zielona Środa #15


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 bakłażany (600 g) 
  • 3 papryki
  • 3 czerwone cebule
  • pół główki czosnku
  • 4 pomidory lima
  • 4 łyżki oliwy
  • dressing: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu sherry*, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
Bakłażany kroimy w grubszą kostkę. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, siekamy na ćwiartki. Pomidory kroimy w półksięzyce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, kropimy oliwą, mieszamy delikatnie. Dokładamy czosnek w łupinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po 30 minutach pieczenia wykładamy czosnek. W trakcie pieczenia należy kilka razy delikatnie przemieszać warzywa. 
Przygotowujemy dressing: czosnek wyciskamy z łupiny, siekamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy suszone zioła, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek i zalewamy dressingiem. Escalivadę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Jest ona smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
* jeśli nie posiadacie octu sherry, dodajcie do dressingu ocet winny lub 2 łyżki soku z cytryny

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kuchnia Izy 25/09/2013 - 7:54 am

Wygląda pysznie. Jutro zrobię 🙂

Odpowiedz
Angie 25/09/2013 - 11:16 am

Tutaj zawsze jest tak cudownie kolorowo na talerzu: )

Odpowiedz
JustInka 25/09/2013 - 11:53 am

Wspaniały! Bakłażany w najlepszej formie. Powiedz mi gdzie mogę dostać ocet sherry?

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/09/2013 - 12:28 pm

Są bakłażany, więc zdecydowanie ta sałatka jest dla mnie 🙂 Robię bardzo podobną z pieczonymi warzywami i łączę z kuskusem. Pyszne i może stanowić danie obiadowe.

PZDR.

AGATA

Odpowiedz
Majana 25/09/2013 - 3:00 pm

Bardzo lubię pieczone i grillowane warzywa. Zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2016 - 10:16 am

Wyglada smacznie, ale nie jest to escalivada. Ta prawdziwa, mimo ze smaczna, apetycznie nie wyglada 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies