Jabłecznik

przez Malwina

Jabłecznik przepis

W mojej kuchni od pewnego czasu królują jabłka. Są dodatkiem do śniadań, obiadów i wypieków.  Ciasta z ich dodatkiem są niby banalne, ale jakże smaczne. Do tej pory podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami na słodkości z jabłkami. Były już drożdżówki z jabłkami i kruszonką, było ciasto z jabłkami i bezą, tarta z jabłkami i ucierane ciasto. Teraz przyszła kolej na prosty jabłecznik. Prosty i jakże pyszny. 
Przepis na jabłecznik

JABŁECZNIK


Składniki:
[Przepis własny]

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 małe jajka
  • 0,8-1 kg jabłek (użyłam antonówek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
Prosty jabłecznik

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło i rozcieramy je razem z mąką, jak na kruszonkę. Następnie wbijamy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę więcej mąki (może tak się zdarzyć przy użyciu większych jajek). Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą. Większą wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy je lekko podsypać mąką) i przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 20×24 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki, mniejszą porcję ciasta do zamrażarki. Po około godzinie sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już twarde (czyli odpowiednie do tego, aby zetrzeć je na tarce), wówczas przystępujemy do pieczenia ciasta. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Podpiekamy przez 15 minut. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, owoce kroimy w plasterki. Zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki owoców. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy je na jabłka przy pomocy tarki (używamy większych otworów). Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 30 minut. Ciasto kroimy po całkowitym przestudzeniu. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Można je także podać z dodatkiem sosu karmelowego. 

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik


Czas przygotowania: 1 godzina.
22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Katerina Petrova 23/09/2013 - 4:34 pm

każdy jabłecznik jest pyszny 😉

Odpowiedz
Kaś 23/09/2013 - 4:42 pm

bardzo smakowity! przydałby się teraz taki do kawki 🙂

Odpowiedz
[email protected] Cytrynowa 23/09/2013 - 4:59 pm

Maszyna robi furorę 😀 Aż jabłecznik się chowa 😀 Joke- też wygląda super 😀

Odpowiedz
Malwina 23/09/2013 - 6:25 pm

Oj tak Gosiu, ta maszyna jest po prostu rewelacyjna. Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę, że jest już u nas 🙂

Odpowiedz
Kamciss 23/09/2013 - 5:33 pm

Pysznie wygląda, szarlotka zawsze najlepsza :>

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/09/2013 - 6:12 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 23/09/2013 - 6:13 pm

Łał! Coraz lepsze zdjęcia tworzysz. Są jedyne w swoim rodzaju. Jabłecznik wygląda uroczo. Zdjęcie numer 3 skradło moje serce.
Pozdrawiam.
A.

Odpowiedz
Malwina 23/09/2013 - 6:26 pm

Aniu, dziękuję za te słowa. Bardzo cieszę się, że podobają Ci się moje ujęcia 🙂

Odpowiedz
wedelka 23/09/2013 - 8:53 pm

Takie proste są najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 24/09/2013 - 7:10 am

Jest wspaniały! Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Antenka 24/09/2013 - 7:22 am

takie ciasta lubię najbardziej:) piękne, proste i pyszne!

Odpowiedz
Evitaa 24/09/2013 - 9:34 am

W prostocie tych ciast jest ich siła. Twój jabłecznik wygląda perfekcyjnie :).

Odpowiedz
Majana 24/09/2013 - 9:40 am

Świetny jabłecznik. Piękne zdjęcia. Widzę,że przepis napisany na maszynie, super! 🙂
Pozdrowienia

Odpowiedz
Joon 24/09/2013 - 10:34 am

Nie ma to jak pyszna klasyka… Jednak szarlotki jesienią zawsze królują na stołach 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/09/2013 - 12:06 pm

Piękny! Jabłeczniki to jednak ukłon w stronę jesieni… śliczne fotki 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/09/2013 - 12:30 pm

Jabłecznik jak u babci i jakie piękne zdjęcia!Bardzo klimatycznie! PODOBA MI SIĘ!

Odpowiedz
Anonimowy 16/10/2013 - 11:48 pm

Bez termoobiegu mozna prosić?:)

Odpowiedz
Malwina 17/10/2013 - 6:23 am

180 stopni z grzaniem góra-dół (czyli na standardowym trybie pieczenia) lub 160 stopni z termoobiegiem.

Odpowiedz
kasiazjeziora 20/10/2013 - 9:15 am

Dziękuję za przepis.Właśnie kolejny raz będę piekła jabłecznik według twojego przepisu.Jest wspaniały zwłaszcza gdy zapomniałam o proszku do pieczenia.Dzisiaj podwójna porcja.Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 24/10/2013 - 2:41 pm

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Aga Osiewacz 11/11/2013 - 10:03 am

Niestety moj nie wyszedl tak ladnie jak twoj, do tego brak cukru w ciescie faktycznei byla odczuwalany. Ale, dodatek lodow zrobil swoje! :)) Dzieki i biore sie do gotowania/pieczenia pozostalych pysznosci z bloga.

Odpowiedz
Malwina 11/11/2013 - 1:47 pm

Też mi się czasem zdarza zapomnieć o jakimś składniku przy pieczeniu. Chyba największą wpadką było pominięcie drożdży…w cieście drożdżowym 🙂 Fajnie, że wybrnęłaś z sytuacji. Te lody to świetny pomysł.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies