Zupa pomidorowa z ricottą

przez Malwina

zupę pomidorową przygotowałam już jakiś czas temu, nie mogłam jednak znaleźć kartki, na której spisałam proporcje użytych składników. Ostatecznie doszłam do wniosku, że zapewne przepisu nigdy nie zanotowałam, co niestety dość często mi się zdarza. Zazwyczaj do dwóch dni od przygotowania danego dania pamiętam, jakich produktów i w jakich proporcjach użyłam. Później przepis ulatnia się z mojej pamięci. Na całe szczęście w jednym z moich magicznych kajetów znalazłam wypisane proporcje. Co do samej zupy, to jest to chyba najlepsza pomidorowa, jaką do tej pory udało mi się przygotować. Sam Połówek stwierdził, że bije ona na głowę pomidorową jego Babci, a jak wiecie, ze smakami dzieciństwa stworzonymi przez Babcie bardzo ciężko konkurować. 
Razem ze mną pomidorowe zupy przygotowali: Maggie, Mirabelka, Mopsik, Pela, Dobromiła, Marta, Chantel, Bartoldzik

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate. 

Zupa z pomidorami i ricottą


ZUPA POMIDOROWA Z RICOTTĄ


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 l warzywnego bulionu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 250 g ricotty
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek w łupinach umieszczamy na blasze, pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 200 stopni. odstawiamy do ostygnięcia. W większym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, i pomidory, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy bulion, wyciśnięty z łupin czosnek, ocet balsamiczny, oregano i bazylię. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy dalej 10-15 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, zupę miksujemy przy pomocy blendera. Kolejno dodajemy ricottę, miksujemy całość do połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie podgrzewamy i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

mopswkuchni 27/08/2013 - 6:02 pm

Znakomicie komponujesz zdjęcia, każdy najmniejszy element jest we właściwym miejscu. Ja się dopiero uczę w tym temacie, od Ciebie między innymi 😉 Skoro bije na głowę pomidorówkę babci Twojego Połówka, to muszę koniecznie spróbować 😉

Odpowiedz
Back Taste 27/08/2013 - 8:49 pm

Kremowa i cudowna;] to moje smaki;)

Pozdrawiam

http://backtaste.blogspot.com/

Odpowiedz
Maggie 28/08/2013 - 7:46 am

Ja mam slaba pamiec, jesli idzie o proporcje – jesli nie zanotuje od razu, to na pewno nie zapamietam. Zupe na pewno wyprobuje, bo przepadam za (dobra) pomidorowa.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/08/2013 - 7:59 am

No jeśli ta zupa smakuje Wojtkowi bardziej niż pomidorowa babci, to jest w niej jakaś magia :)))
Piękna prezentacja!

Odpowiedz
Kasia 02/09/2013 - 5:47 pm

uwielbiam pomidorową.. mogą ją jeść o każðej porze :)) bardzo chętnie wypróbuję ten przepis

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2014 - 7:43 pm

Mam pytanie. Czy i jeśli tak, to kiedy obieramy pomidory ze skórki? pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/01/2014 - 8:12 am

Odradzam gotowanie tej zupy o tej porze roku. Pomidory mają teraz dość grubą skórkę i co najważniejsze praktycznie nie mają smaku. Najlepiej ugotować ją latem. Nie ma potrzeby obierania pomidorów ze skórki (po zmiksowaniu nie będzie wyczuwalna).

Odpowiedz
Anonimowy 06/01/2014 - 12:26 pm

Dziękuję 🙂 Ale mam taką ochotę na tę zupkę, że muszę spróbować.

Odpowiedz
Malwina 06/01/2014 - 3:36 pm

Może lepiej darować sobie pieczenie i zrobić tę zupę z pomidorów z kartonika? Będzie o wiele smaczniejsza. A latem wypróbować oczywiście wersję z pieczonymi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2014 - 9:59 pm

jesli chcę zrobic tę zupę z pomidorów z puszki, to jakiej ilości mam użyc?

Odpowiedz
Malwina 10/08/2014 - 4:52 pm

Mamy lato, więc mimo wszystko polecałabym świeże pomidory (pieczenie nadaje im świetnego smaku). Możesz użyć 3 puszek (po 400 g) posiekanych pomidorów bez skórki z puszki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies