Konfitura z renklod, brzoskwiń, moreli i amaretto

przez Malwina
Konfitura z renkold przepis

Przyszła pora na kolejne przetwory. Była już konfitura morelowa z wanilią oraz malinowo-morelowa, teraz zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na konfiturę na bazie renklod. Kupiłam zbyt mało śliwek (no dobra, przyznaję się, sporo zjadłam w trakcie pozbawiania ich pestek ;)) i nie widziałam sensu w gotowaniu przez kilka dni konfitury, którą potem dam radę zapakować tylko do dwóch słoików. Postanowiłam więc wykorzystać inne owoce, jakie miałam w kuchni. Konfitura wyszła przepyszna, smak śliwek świetnie skomponował się z morelami i brzoskwiniami. Kropką nad „i” jest delikatnie wyczuwalny aromat amaretto. 
Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 

Konfitura z renkoldami przepis

KONFITURA Z RENKLOD, BRZOSKWIŃ, MORELI I AMARETTO

Składniki (na 4 słoiczki po 200 ml):
[przepis własny]

  • 700 g renklod (waga po pozbawieniu pestek)
  • 200 g brzoskwiń (waga po pozbawieniu pestek)
  • 170 g moreli (waga po pozbawieniu pestek)
  • 200 g cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze przetwory)
  • 70 ml amaretto
Owoce umieszczamy w garnku (jeśli chcecie możecie podzielić je na mniejsze kawałki. Ja nie pozbawiam owoców skórki). Zasypujemy je cukrem i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc, aż puszczą sok. Stawiamy garnek na gazie i gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę. Ja gotuję owoce na najmniejszej moc najmniejszego palnika (jeśli nie jest gorąco, wówczas garnek z owocami możecie zostawić na zewnątrz, pamiętajcie o przykryciu go, aby nie dostały się do niego muszki. Jeśli temperatura jest dość wysoka, wówczas garnek z zimnymi owocami włóżcie na noc do lodówki). Kolejnego dnia gotujemy owoce przez 1-1,5 godziny, do momentu, kiedy sok się zredukuje i konfitura gęstnieje. Pod koniec gotowania należy delikatnie mieszać w garnku, aby owoce się nie przypaliły (wówczas konfitura będzie gorzka). Wyłączamy gaz, wlewamy amaretto, mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. 
Dżem a renklod przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Maggie 21/08/2013 - 9:42 am

Alez to musialo pachniec, kiedy sie smazylo!

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/08/2013 - 10:03 am

Niech tylko moje brzoskwinie dojrzeją, a z przyjemnością je zasłoikuję.
I ten dodatek amaretto to musi być pyszne.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
pieczarka mySia 21/08/2013 - 12:46 pm

Jest idealna 🙂

Odpowiedz
Angie 21/08/2013 - 1:13 pm

aach ile pysznych owoców zamkniętych w słoikach!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies