Konfitura morelowo-malinowa

przez Malwina
Konfitura morelowo-malinowa

Ciąg dalszy letnich przetworów. Po konfiturze morelowej z wanilią i morelowej z kwiatami lawendy przyszła kolej na połączenie moreli i malin. Konfitura ma piękny czerwono-pomarańczowy kolor. Nie przepadam za mocno słodkimi konfiturami, dlatego też ograniczyłam w niej ilość cukru. Oczywiście wedle własnych preferencji możecie dosłodzić ją.


Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III oraz akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 

Konfitura z moreli przepis

KONFITURA MORELOWA Z MALINAMI


Składniki:

  • 250 g malin
  • 600 g moreli
  • 180 g cukru (lub więcej do smaku)*
Morele pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze kawałki (możecie je te sparzyć i obrać ze skórki). W garnku umieszczamy morele, maliny i cukier. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż owoce puszczą sok. Konfiturę gotujemy pierwszego dnia przez 1,5 godziny (ja stawiam zawsze garnek na najmniejszym palniku i gotuję na najmniejszym ogniu). Następnie studzimy i przykrywamy (jeśli jest gorąco należy ją odstawić do lodówki). Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę do momentu, kiedy zgęstnieje (mi zajęło to troszkę ponad godzinę czasu). Gotową konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Konfiturę pasteryzujemy przez 10-15 minut (w zależności od wielkości słoiczków). Z podanej ilości owoców otrzymałam 3 małe słoiczki konfitury (plus pół słoiczka). Konfitura jest przepyszna, polecam Wam od razu podwoić lub potroić ilość składników i przygotować ją z większej porcji.

* konfitura nie jest zbyt słodka. Jeśli nie przepadacie za lekko kwaskowatymi przetworami dodajcie więcej cukru na tę ilość owoców 200-250 g.

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

JustInka 09/08/2013 - 9:04 am

Poproszę porcję takiej konfiturki 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 09/08/2013 - 11:04 am

Cudne połączenie.

Odpowiedz
Jey 09/08/2013 - 4:24 pm

wspaniale orginalna konfitura 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 10/08/2013 - 4:24 pm

Niesamowity ma kolor! Uwielbiam malinki, ale w takim połączeniu ich jeszcze nie próbowałam 🙂

Dziękuję za zgłoszenie do akcji!

Odpowiedz
Unknown 07/07/2018 - 4:16 pm

Ja dzisiaj zaczynam robić i już mi ślinka leci

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies