Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z warzywami

przez Malwina
Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z warzywami

Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Wystarczy tylko obsmażyć mięso i przygotować szybki sos pomidorowy, a następnie umieścić wszystko w naczyniu do zapiekania i włożyć do piekarnika. Za godzinę na Waszym stole wyląduje pyszny obiad a Wy w tym czasie możecie oddać się lekturze ulubionej książki. 

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z warzywami

KURCZAK PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 600 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 200 ml bulionu 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • pęczek młodych marchewek, oczyszczonych i obranych 
Mięso porcjujemy, pod skórkę wkładamy po 1 gałązce tymianku. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund. Wlewamy bulion i passatę, dodajemy suszony tymianek, oregano, ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Kurczaka posypujemy selerem naciowym, układamy pomiędzy elementami mięsa marchewki (większe kroimy na kawałki), zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy bez przykrycia przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Dorota von Cologne 02/08/2013 - 6:54 pm

Ale apetycznie się to wszystko prezentuje…….
Mniam!

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/08/2013 - 7:03 pm

jeszcze nie zapiekałam tak kurczaka, ale będę musiała – danie mega apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 03/08/2013 - 9:14 am

Apetyczny,aromatyczny…Zapisuję:)

Odpowiedz
MalinowaPanna 03/08/2013 - 2:08 pm

bardzo apetycznie:) ściskam

Odpowiedz
Luneczka 03/08/2013 - 2:10 pm

Z wszystkich sosów pomidorowy to mój ulubiony 🙂 I pieczone ziemniaczki też uwielbiam. A jak jem mięso to tylko kurczaka lub indyka. Więc pomysł wprost idealny dla mojego podniebienia 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 03/08/2013 - 2:33 pm

ależ rewelacyjnie danie 😉 I jak się genialnie prezentuje, szkoda go jeść normalnie! 😀

Odpowiedz
Maggie 05/08/2013 - 11:49 am

Lubie takie dania, ktore same sie robia.
I lubie twoje zdjecia, bo az slinka cieknie na ich widok!

Odpowiedz
Justyna 01/11/2015 - 3:20 pm

Marchewka przygotowana w ten sposób jest pyszna. To obok kurczaka po prowansalsku mój ulubiony przepis:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies