Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Wystarczy tylko obsmażyć mięso i przygotować szybki sos pomidorowy, a następnie umieścić wszystko w naczyniu do zapiekania i włożyć do piekarnika. Za godzinę na Waszym stole wyląduje pyszny obiad a Wy w tym czasie możecie oddać się lekturze ulubionej książki.
KURCZAK PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 ćwiartki z kurczaka
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 600 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
- pęczek młodych marchewek, oczyszczonych i obranych
Mięso porcjujemy, pod skórkę wkładamy po 1 gałązce tymianku. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund. Wlewamy bulion i passatę, dodajemy suszony tymianek, oregano, ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Kurczaka posypujemy selerem naciowym, układamy pomiędzy elementami mięsa marchewki (większe kroimy na kawałki), zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy bez przykrycia przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
8 komentarzy
Ale apetycznie się to wszystko prezentuje…….
Mniam!
jeszcze nie zapiekałam tak kurczaka, ale będę musiała – danie mega apetycznie wygląda!
Apetyczny,aromatyczny…Zapisuję:)
bardzo apetycznie:) ściskam
Z wszystkich sosów pomidorowy to mój ulubiony 🙂 I pieczone ziemniaczki też uwielbiam. A jak jem mięso to tylko kurczaka lub indyka. Więc pomysł wprost idealny dla mojego podniebienia 🙂
ależ rewelacyjnie danie 😉 I jak się genialnie prezentuje, szkoda go jeść normalnie! 😀
Lubie takie dania, ktore same sie robia.
I lubie twoje zdjecia, bo az slinka cieknie na ich widok!
Marchewka przygotowana w ten sposób jest pyszna. To obok kurczaka po prowansalsku mój ulubiony przepis:-)