W ubiegłym tygodniu Mama przywiozła mi dwa słoiki pełne jagód. Część jagód wykorzystałam do przygotowania jagodzianek. Pozostała mi jeszcze niewielka ilość owoców. Połówek od razu wpadł na pomysł, aby przygotować z nich jagodowy curd. Taki curd to idealny dodatek do deserów, owsianek, lodów.
JAGODOWY CURD
Składniki:
[przepis własny]
- 350 g jagód
- pół szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła
Jagody rozdrabniamy na mus przy pomocy blendera. Następnie przecieramy je przez sito. Po przetarciu pozostało mi około 200 g jagodowego soku. Do metalowej miski wlewamy sok i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z wodą (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepujemy (robimy to widelcem, trzepaczką lub mikserem). Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka i szybko mieszamy do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku, podgrzewamy mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Mi zajęło to około 13 minut. Miskę zdejmujemy z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy do połączenia. Zostawiamy curd do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoika, zakręcamy i chowamy do lodówki. Można go przechowywać do tygodnia czasu w lodówce lub zamrożony przez 1-2 miesiące. Curd po zdjęciu z garnka nie jest bardzo gęsty, gęstnieje podczas studzenia a następnie pobytu w lodówce. Curd, który widzicie na zdjęciach przygotowałam z 2 jajek i 1 żółtka, nie jest on jednak tak gęsty jakbym tego chciała. Dlatego przepis wzbogaciłam o dodatek kolejnego żółtka i całego jajka, dzięki czemu otrzymacie bardzo gęsty krem. Oczywiście, jeśli satysfakcjonuje Was gęstość widoczna na zdjęciach, dodajcie 2 duże jajka i 1 żółtko. Jagodowy curd idealnie pasuje jako dodatek do deserów, tart, ciast, owsianek.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
18 komentarzy
Do owsianek, ciastek, naleśników, kanapek. Na pewno by się u mnie nie zmarnował! 🙂
Zakochałam się w tym przepisie.
Muszę zrobić ten curd, bo jagody uwielbiam!
Niesamowite! Nigdy bym nie pomyślała że można zrobi tyle cardów. U Ciebie na blogu były już chyba wszystkie możliwe smaki. Pozdrawiam i dziękuje za inspiracje
Jeszcze zostało kilka kombinacji do wypróbowania 🙂
O ja właśnie pod wpływem Twoich przepisów stworzyłam porzeczkowy curd 🙂
Kusisz, jeszcze może i ja taki zrobię 🙂
Toz to nie curd, a cud! Piekny kolor 🙂
Wspaniały ma kolor. Musi być boski w smaku. O jagodowym nie słyszałam, a sądzę,że to naprawdę świetny pomysł 🙂
Mmm, jagodowego jeszcze nie jadłam. Ale kolor ma tak cudownie intensywny, że z pewnością to nadrobię, jak tylko uda mi się kupić prawdziwe jagody 🙂
Możesz go też zrobić z borówek amerykańskich. Smak będzie inny, ale z pewnością godny uwagi 🙂
Prezentuje się niesamowicie – zachwycająca głębia koloru. Wyobrażam sobie, jak wspaniale musi smakować. Mnie się marzą lody jagodowe.
Aż się boję z czego zrobisz kolejny curd 🙂
Pychotka:)Lubię lemon, ale ten curd jest też super:)
Curd na leśnych owocach jest pyszny. To idealny dodatek do owsianki 🙂
Dla mnie wystarczy, że jest magiczne słowo curd 🙂 Już uwielbiam ♥
Jak długo można przechowywać takie cudo?
W lodówce przez około 7 dni (chociaż wytrzyma zapewne i dłużej do 10 dni, u mnie jednak o wiele szybciej znikał). Należy tylko pamiętać, by używać bardzo świeżych jajek. Zamrożony do miesiąca czasu.
a czy mrożone porzeczki też się nadadzą?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź