Jagodowy curd

przez Malwina
Jagodowy curd

W ubiegłym tygodniu Mama przywiozła mi dwa słoiki pełne jagód. Część jagód wykorzystałam do przygotowania jagodzianek. Pozostała mi jeszcze niewielka ilość owoców. Połówek od razu wpadł na pomysł, aby przygotować z nich jagodowy curd. Taki curd to idealny dodatek do deserów, owsianek, lodów.

Jagodowy curd przepis
JAGODOWY CURD

Składniki:
[przepis własny]
  • 350 g jagód 
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
Jagody rozdrabniamy na mus przy pomocy blendera. Następnie przecieramy je przez sito. Po przetarciu pozostało mi około 200 g jagodowego soku. Do metalowej miski wlewamy sok i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z wodą (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepujemy (robimy to widelcem, trzepaczką lub mikserem). Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka i szybko mieszamy do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku, podgrzewamy mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Mi zajęło to około 13 minut. Miskę zdejmujemy z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy do połączenia. Zostawiamy curd do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoika, zakręcamy i chowamy do lodówki. Można go przechowywać do tygodnia czasu w lodówce lub zamrożony przez 1-2 miesiące. Curd po zdjęciu z garnka nie jest bardzo gęsty, gęstnieje podczas studzenia a następnie pobytu w lodówce. Curd, który widzicie na zdjęciach przygotowałam z 2 jajek i 1 żółtka, nie jest on jednak tak gęsty jakbym tego chciała. Dlatego przepis wzbogaciłam o dodatek kolejnego żółtka i całego jajka, dzięki czemu otrzymacie bardzo gęsty krem. Oczywiście, jeśli satysfakcjonuje Was gęstość widoczna na zdjęciach, dodajcie 2 duże jajka i 1 żółtko.  Jagodowy curd idealnie pasuje jako dodatek do deserów, tart, ciast, owsianek. 
Jagodowy curd
Krem z jagód

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Kinga Kornacka 23/07/2013 - 7:47 am

Do owsianek, ciastek, naleśników, kanapek. Na pewno by się u mnie nie zmarnował! 🙂

Odpowiedz
Angie 23/07/2013 - 8:04 am

Zakochałam się w tym przepisie.
Muszę zrobić ten curd, bo jagody uwielbiam!

Odpowiedz
Justyna 23/07/2013 - 8:17 am

Niesamowite! Nigdy bym nie pomyślała że można zrobi tyle cardów. U Ciebie na blogu były już chyba wszystkie możliwe smaki. Pozdrawiam i dziękuje za inspiracje

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 8:20 am

Jeszcze zostało kilka kombinacji do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/07/2013 - 9:14 am

O ja właśnie pod wpływem Twoich przepisów stworzyłam porzeczkowy curd 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 6:22 pm

Kusisz, jeszcze może i ja taki zrobię 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/07/2013 - 2:42 pm

Toz to nie curd, a cud! Piekny kolor 🙂

Odpowiedz
Majana 23/07/2013 - 3:34 pm

Wspaniały ma kolor. Musi być boski w smaku. O jagodowym nie słyszałam, a sądzę,że to naprawdę świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
gin 23/07/2013 - 3:48 pm

Mmm, jagodowego jeszcze nie jadłam. Ale kolor ma tak cudownie intensywny, że z pewnością to nadrobię, jak tylko uda mi się kupić prawdziwe jagody 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 6:22 pm

Możesz go też zrobić z borówek amerykańskich. Smak będzie inny, ale z pewnością godny uwagi 🙂

Odpowiedz
Hania-Kasia 23/07/2013 - 9:34 pm

Prezentuje się niesamowicie – zachwycająca głębia koloru. Wyobrażam sobie, jak wspaniale musi smakować. Mnie się marzą lody jagodowe.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/07/2013 - 7:51 am

Aż się boję z czego zrobisz kolejny curd 🙂

Odpowiedz
PaNaKo 29/07/2013 - 11:41 am

Pychotka:)Lubię lemon, ale ten curd jest też super:)

Odpowiedz
Malwina 29/07/2013 - 11:50 am

Curd na leśnych owocach jest pyszny. To idealny dodatek do owsianki 🙂

Odpowiedz
bistro mama 30/07/2013 - 8:36 pm

Dla mnie wystarczy, że jest magiczne słowo curd 🙂 Już uwielbiam ♥

Odpowiedz
Anonimowy 24/09/2013 - 6:23 am

Jak długo można przechowywać takie cudo?

Odpowiedz
Malwina 24/09/2013 - 6:25 am

W lodówce przez około 7 dni (chociaż wytrzyma zapewne i dłużej do 10 dni, u mnie jednak o wiele szybciej znikał). Należy tylko pamiętać, by używać bardzo świeżych jajek. Zamrożony do miesiąca czasu.

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2014 - 8:44 pm

a czy mrożone porzeczki też się nadadzą?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies