Dziś będzie o jagodziankach. A może bardziej o jagodnikach? Tak, w moim mieście na drożdżowe bułeczki z jagodami mówi się jagodniki. Odkąd tylko pamiętam. Ostatnio z ciekawości przeglądałam sobie w Internecie przepisy na popularne jagodzianki. I to niestety nie były jagodniki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Babcia zawsze robiła jagodzianki na maśle a nie na oleju i nigdy nie smarowała ich lukrem. Dlaczego? Bo maślane bułeczki nadziane jagodami z dodatkiem dużej ilości kruszonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Uwierzcie mi na słowo, Babcia zna się na rzeczy. Przepis, który Wam prezentuję jest mojego autorstwa (Babcia dodatkowo dodaje do ciasta troszkę śmietany i koniecznie w przyszły weekend przetestuję jej przepis). Zapewniam Was, ten przepis podbije Wasze podniebienia. Zróbcie koniecznie te jagodzianki, póki trwa sezon na jagody.
Składniki (na 10 dużych lub 15 mniejszych bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 230 ml ciepłego mleka
- 1 większe jajko
- 60 g miękkiego masła
- około 500-600 g jagód
- dodatkowo po pół łyżeczki cukru na każdą jagodziankę
- żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania jagodzianek
- kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki mąki
*jeśli chcecie otrzymać mniejsze jagodzianki, wówczas podzielcie wyrośnięty ciasto na 15 części
Przepis na jagodzianki w wykonaniu czytelników:
34 komentarze
Alez ty mnie torturujesz tymi jagodziankami! Wygladaja cudnie, no i nadzienia tyle, ile lubie (czytaj: baaaardzo duzo). Podeslij mi jedna, co? 🙂
takie napakowane jagodami po brzegi to ja poproszę! 🙂
Rzeczywiście w naszym mieście mówi się jagodniki, z czego pewnie wyśmiewa się pół Polski 🙂 Wielka szkoda, że mistrz S. od sławnych na całe miasto jagodników odszedł.
W moim rodzinnym domu piecze się je również na maśle, a czy jest lukier czy kruszonka to już kwestia ochoty, bo najważniejsze by było dużo jagodowego nadzienia 🙂
Zdjęcia piękne i kuszą mnie strasznie 🙂 I pozdrawiam babcię!
A.
Kochana, bardzo szkoda, że odszedł. Radomszczańskie najlepsze 🙂
U mnie tez w moim rodzinnym miescie i w domu mowilo sie zawsze jagodniki 🙂 Twoje sa wspaniale. Takie napakowane jagodami…i jeszcze ta kruszonka… ale mi narobilas smaku 🙂
Ciekawa jestem z jakiego jesteś regionu?
Miałam niepowtarzalną okazję próbować tych cudów i polecam z czystym sumieniem – najlepsze jagodzianki jakie jadłam. Dużo owoców i mało ciasta a do tego pyszna kruszonka.:)
Kinia, miło mi to słyszeć 🙂
Wspaniałe, napakowane jagodami, takie są najlepsze!
Piękne jagodziany, mocno nadziane 🙂 i z kruszonką! muszą być pyyyyyszne!
Jagodzianki i wiadomo, że jest lato 🙂
I u mnie jagodniki, pycha!!
Przewaga owoców nad ciastem, tak jak lubię 🙂 Piękne są!
Cudowne, mega napakowane. Pyszne! 🙂
Świetne, bo z tego co widzę, mają w sobie mnóstwo jagód – to się nazywają prawdziwe jagodzianki, a nie jakieś oszukane gdzie ciasta jest więcej niż jakiegokolwiek owocowego nadzienia!
Farszu nigdy nie można żałować 🙂
pyszne domowe jagodzianki, któż ich nie uwielbiam ?
wyszły świetnie !!
Fantastyczne! Teraz to i ja muszę je zrobić 🙂
Smakowite i po mistrzowsku upieczone! Pozdrawiam
Jeżeli o mnie chodzi, to przekonałaś mnie samymi zdjęciami:)
Czy to jagodzianki, czy jagodniki, wyglądają OBŁĘDNIE!
Piękne jagodniki 🙂
Wiesz, mój Połówek zawsze śmiał się tych jagodników. Do chwili, kiedy ich spróbował. Stwierdził, że on woli takie własnie jagodniki, niż jakieś tam jagodzianki 🙂
No po prostu te jagodzianki to mistrzostwo świata ! Zrobiłam wyszło 10 i rozeszły się w okamgnieniu 🙂 dlatego dzisiaj robię ponownie 😀
Dziękuje za przepis i chciałam oficjalnie wspomnieć że jesteś na mojej liście najulubieńszych kucharzy 🙂
Trzymaj tak dalej 🙂
p.s.
jeszcze dzisiaj chyba zrobię pastę z bobu 😀
Niezmiernie się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i dziękuję za miłe słowa 🙂
Przyznaję, ze pierwszy raz słyszę określenie jagodniki …. u nas tradycyjnie sa to jagodzianki:). Uwielbiam je. Znalazłam swój przepis idealny już 2 lata temu, jest akurat na oleju i jest przepyszny:) aczkolwiek takie na maśle i dodatkowo z kruszonka to też full wypas:)pozdrawiam
Hmmm nasze jagody nie nadaja sie juz do tego ale… wymyslilam sobie, ze zrobie z nich jagodowy curd a z tego curdu zrobimy jagodzianki 😉
Koszmar pierwszy raz trafiłam na niewyrabialne ciasto, piekielnie słodkie. Nie wiem w czym problem? Za dużo mleka?
Co znaczy "niewyrabialne"- składniki nie chciały się związać, masa była lejąca? Czy wszystkie składniki zostały dokładnie zważone?
…podbiły podniebienia całej mojej rodzinki !!! 🙂
Dziękuję za ten przepis :). Pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły pyszne :)))
Właśnie jestem w trakcie i jak na razie zapowiada się katastrofa 🙁 Ciasto w ogóle nie współpracuje, źle się wyrabia, lepi się mimo podsypywania mąki… Nie wiem czy to wyjdzie jadalne ;(
Proporcje w przepisie są jak najbardziej poprawne. Magdo, czy na pewno dobrze odmierzyłaś składniki (na wadze, nie szklanką)? To ciasto wyrabia się bardzo dobrze ze względu na sporą ilość tłuszczu (żółtka i masło).
Pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły przepyszne, dziękuję za przepis… ❣️
Bardzo dobry przepis! Skorzystałam, bo swój gdzieś zapodziałam a zbyt rzadko piekę, zeby mieć w pamięci 😉 no i miałam nadmiar jagód i męża fana jagodzianek. Stwierdzam, ze przepis powyżej jest lepszy od mojego 😀 Delikatnie zmodyfikowałam – trochę więcej masła, bo tak lubimy i do farszu dodaję trochę tartej bułki, zamiast kruszonki żółtko utarte z cukrem. Wyszło 11 dużych jagodzianek, nie pękały, nic się nie wylało, cienkie ciasto , pełno jagód. Tak jak lubimy. Dziękuję!