Jagodzianki

przez Malwina
Jagodzianki

Dziś będzie o jagodziankach. A może bardziej o jagodnikach? Tak, w moim mieście na drożdżowe bułeczki z jagodami mówi się jagodniki. Odkąd tylko pamiętam. Ostatnio z ciekawości przeglądałam sobie w Internecie przepisy na popularne jagodzianki. I to niestety nie były jagodniki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Babcia zawsze robiła jagodzianki na maśle  a nie na oleju i nigdy nie smarowała ich lukrem. Dlaczego? Bo maślane bułeczki nadziane jagodami z dodatkiem dużej ilości kruszonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Uwierzcie mi na słowo, Babcia zna się na rzeczy. Przepis, który Wam prezentuję jest mojego autorstwa (Babcia dodatkowo dodaje do ciasta troszkę śmietany i koniecznie w przyszły weekend przetestuję jej przepis). Zapewniam Was, ten przepis podbije Wasze podniebienia. Zróbcie koniecznie te jagodzianki, póki trwa sezon na jagody.

Jagodzianki przepis

JAGODZIANKI
Smaki Dzieciństwa #2

Składniki (na 10 dużych lub 15 mniejszych bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 większe jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • około 500-600 g jagód
  • dodatkowo po pół łyżeczki cukru na każdą jagodziankę
  • żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania jagodzianek
  • kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki mąki
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy do niej drożdże, jajko, masło i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (bardzo łatwo się wyrabia). W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ją czystą ściereczką. Odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulę,  spłaszczamy, na środku sypiemy pół łyżeczki cukru, umieszczamy jagody (daję ich dość dużo 50-60 g na bułeczkę), sklejamy jak pierogi, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Jeśli boicie się, że jagodowy farsz wypłynie, możecie posypać go odrobiną mąki. Nigdy tego nie robię, wystarczy po prostu dobrze skleić bułki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka lub wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Każdą bułeczkę posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 20 minut (lub do momentu aż będą ładnie rumienione). Studzimy na metalowej kratce. Oczywiście możecie zamiast posypywać jagodzianki kruszonką, lukrować je po upieczeniu. Ale uwierzcie mi na słowo, te z dodatkiem kruszonki są o niebo lepsze.

*jeśli chcecie otrzymać mniejsze jagodzianki, wówczas podzielcie wyrośnięty ciasto na 15 części

Przepis na jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki przepis

Przepis na jagodzianki w wykonaniu czytelników:

 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

Maggie 22/07/2013 - 4:25 pm

Alez ty mnie torturujesz tymi jagodziankami! Wygladaja cudnie, no i nadzienia tyle, ile lubie (czytaj: baaaardzo duzo). Podeslij mi jedna, co? 🙂

Odpowiedz
kuchcikOla 22/07/2013 - 4:30 pm

takie napakowane jagodami po brzegi to ja poproszę! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/07/2013 - 4:48 pm

Rzeczywiście w naszym mieście mówi się jagodniki, z czego pewnie wyśmiewa się pół Polski 🙂 Wielka szkoda, że mistrz S. od sławnych na całe miasto jagodników odszedł.
W moim rodzinnym domu piecze się je również na maśle, a czy jest lukier czy kruszonka to już kwestia ochoty, bo najważniejsze by było dużo jagodowego nadzienia 🙂
Zdjęcia piękne i kuszą mnie strasznie 🙂 I pozdrawiam babcię!

A.

Odpowiedz
Malwina 22/07/2013 - 6:52 pm

Kochana, bardzo szkoda, że odszedł. Radomszczańskie najlepsze 🙂

Odpowiedz
majka 22/07/2013 - 4:55 pm

U mnie tez w moim rodzinnym miescie i w domu mowilo sie zawsze jagodniki 🙂 Twoje sa wspaniale. Takie napakowane jagodami…i jeszcze ta kruszonka… ale mi narobilas smaku 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2013 - 6:52 pm

Ciekawa jestem z jakiego jesteś regionu?

Odpowiedz
Kinga Kręciwilk 22/07/2013 - 5:18 pm

Miałam niepowtarzalną okazję próbować tych cudów i polecam z czystym sumieniem – najlepsze jagodzianki jakie jadłam. Dużo owoców i mało ciasta a do tego pyszna kruszonka.:)

Odpowiedz
Malwina 22/07/2013 - 6:51 pm

Kinia, miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Angie 22/07/2013 - 5:34 pm

Wspaniałe, napakowane jagodami, takie są najlepsze!

Odpowiedz
Kasia 22/07/2013 - 6:37 pm

Piękne jagodziany, mocno nadziane 🙂 i z kruszonką! muszą być pyyyyyszne!

Odpowiedz
Cookie 22/07/2013 - 7:09 pm

Jagodzianki i wiadomo, że jest lato 🙂

Odpowiedz
Opalanka 22/07/2013 - 7:30 pm

I u mnie jagodniki, pycha!!

Odpowiedz
cook and look 22/07/2013 - 7:39 pm

Przewaga owoców nad ciastem, tak jak lubię 🙂 Piękne są!

Odpowiedz
Majana 22/07/2013 - 7:46 pm

Cudowne, mega napakowane. Pyszne! 🙂

Odpowiedz
MasterofDisaster 22/07/2013 - 9:07 pm

Świetne, bo z tego co widzę, mają w sobie mnóstwo jagód – to się nazywają prawdziwe jagodzianki, a nie jakieś oszukane gdzie ciasta jest więcej niż jakiegokolwiek owocowego nadzienia!

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 6:26 pm

Farszu nigdy nie można żałować 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 23/07/2013 - 3:25 am

pyszne domowe jagodzianki, któż ich nie uwielbiam ?
wyszły świetnie !!

Odpowiedz
JestSmak 23/07/2013 - 4:55 am

Fantastyczne! Teraz to i ja muszę je zrobić 🙂

Odpowiedz
Kamila 23/07/2013 - 6:04 am

Smakowite i po mistrzowsku upieczone! Pozdrawiam

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 23/07/2013 - 10:40 am

Jeżeli o mnie chodzi, to przekonałaś mnie samymi zdjęciami:)
Czy to jagodzianki, czy jagodniki, wyglądają OBŁĘDNIE!

Odpowiedz
Zielaczek 23/07/2013 - 10:56 am

Piękne jagodniki 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 6:26 pm

Wiesz, mój Połówek zawsze śmiał się tych jagodników. Do chwili, kiedy ich spróbował. Stwierdził, że on woli takie własnie jagodniki, niż jakieś tam jagodzianki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2013 - 6:30 pm

No po prostu te jagodzianki to mistrzostwo świata ! Zrobiłam wyszło 10 i rozeszły się w okamgnieniu 🙂 dlatego dzisiaj robię ponownie 😀

Dziękuje za przepis i chciałam oficjalnie wspomnieć że jesteś na mojej liście najulubieńszych kucharzy 🙂

Trzymaj tak dalej 🙂

p.s.
jeszcze dzisiaj chyba zrobię pastę z bobu 😀

Odpowiedz
Malwina 29/07/2013 - 6:26 am

Niezmiernie się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/07/2013 - 8:05 pm

Przyznaję, ze pierwszy raz słyszę określenie jagodniki …. u nas tradycyjnie sa to jagodzianki:). Uwielbiam je. Znalazłam swój przepis idealny już 2 lata temu, jest akurat na oleju i jest przepyszny:) aczkolwiek takie na maśle i dodatkowo z kruszonka to też full wypas:)pozdrawiam

Odpowiedz
magducha 27/09/2015 - 8:17 am

Hmmm nasze jagody nie nadaja sie juz do tego ale… wymyslilam sobie, ze zrobie z nich jagodowy curd a z tego curdu zrobimy jagodzianki 😉

Odpowiedz
Róża Obara 05/07/2016 - 9:27 am

Koszmar pierwszy raz trafiłam na niewyrabialne ciasto, piekielnie słodkie. Nie wiem w czym problem? Za dużo mleka?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2016 - 9:34 am

Co znaczy "niewyrabialne"- składniki nie chciały się związać, masa była lejąca? Czy wszystkie składniki zostały dokładnie zważone?

Odpowiedz
Katarzyna Paniczek 13/07/2016 - 6:11 pm

…podbiły podniebienia całej mojej rodzinki !!! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2017 - 7:00 pm

Dziękuję za ten przepis :). Pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły pyszne :)))

Odpowiedz
Magda 23/07/2018 - 10:19 am

Właśnie jestem w trakcie i jak na razie zapowiada się katastrofa 🙁 Ciasto w ogóle nie współpracuje, źle się wyrabia, lepi się mimo podsypywania mąki… Nie wiem czy to wyjdzie jadalne ;(

Odpowiedz
Malwina 23/07/2018 - 10:29 am

Proporcje w przepisie są jak najbardziej poprawne. Magdo, czy na pewno dobrze odmierzyłaś składniki (na wadze, nie szklanką)? To ciasto wyrabia się bardzo dobrze ze względu na sporą ilość tłuszczu (żółtka i masło).

Odpowiedz
Ela 06/07/2019 - 10:23 am

Pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły przepyszne, dziękuję za przepis… ❣️

Odpowiedz
Joanna 09/08/2019 - 8:00 pm

Bardzo dobry przepis! Skorzystałam, bo swój gdzieś zapodziałam a zbyt rzadko piekę, zeby mieć w pamięci 😉 no i miałam nadmiar jagód i męża fana jagodzianek. Stwierdzam, ze przepis powyżej jest lepszy od mojego 😀 Delikatnie zmodyfikowałam – trochę więcej masła, bo tak lubimy i do farszu dodaję trochę tartej bułki, zamiast kruszonki żółtko utarte z cukrem. Wyszło 11 dużych jagodzianek, nie pękały, nic się nie wylało, cienkie ciasto , pełno jagód. Tak jak lubimy. Dziękuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies