Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

przez Malwina
Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Kiedy pojawiają się młode polskie ziemniaki, często przygotowuję różne sałatki z ich dodatkiem. Tym razem użyłam ziemniaków pieczonych. Dodatek bobu, suszonych pomidorów, bazylii i dressingu na bazie szpinkowego pesto okazał się strzałem w dziesiątkę. Sałatka jest niezwykle aromatyczna. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa lub ryb.  

Sałatka z pieczonych ziemniaków przepis

SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I BOBEM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 600 g małych ziemniaków 
  • 150 g bobu
  • 4 duże suszone pomidory w zalewie
  • 1 łyżeczka kaparów
  • kilka listków bazylii
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pesto sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki (możecie je także obrać ze skórki). Układamy na blasze, lekko kropimy oliwą, posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Bób gotujemy do miękkości, obieramy. Kapary i pomidory siekamy. Bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Upieczone ziemniaki łączymy z bobem, pomidorami, kaparami, polewamy dressingiem i mieszamy. Posypujemy bazylią i podajemy. 
Sałatka z pieczonymi ziemniakami przepis

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    5 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    5 komentarzy

    Paulina 12/07/2013 - 6:29 pm

    pycha, wygląda zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
    Wegan Nerd 13/07/2013 - 11:33 am

    Ziemniaki z piekarnika? nie ma nic lepszego!

    Odpowiedz
    Gosia@Trawka Cytrynowa 13/07/2013 - 5:30 pm

    Oj dobre to musi być 🙂

    Odpowiedz
    klaudynas 06/07/2015 - 6:20 am

    a można ją zabrać do pracy? czy na "świeżo" jest najlepsza?

    Odpowiedz
    Malwina 06/07/2015 - 6:46 am

    Najlepsza od razu po przygotowaniu. Do pracy z bobowych sałatek lepiej się sprawdzi sałatka z bobem i kozim serem, sałatka z bobem i pieczonymi pomidorami, sałatka z bobem i pieczonym kalafiorem.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies