Omlet białkowy z salami

przez Malwina
Omlet białkowy przepis

Jak zapewne zauważyliście w cyklu Śniadanie Mistrzów królują najczęściej jajka. Dziś, podobnie jak wczoraj, prezentuję Wam przepis na wykorzystanie nadmiaru białek. Po lekkich białkowych placuszkach przyszła pora na omlet białkowy. Jego bazą są świeże warzywa w postaci papryki i szpinaku. Wzbogaciłam go także o dodatek plastrów salami oraz oliwek. To szybki i prosty pomysł na rozpoczęcie dnia. W przeciwieństwie do klasycznych omletów na całych jajkach, smażyłam go z obu stron, aby podgrzać i lekko zrumienić plasterki salami. 

Omlet z białek

OMLET BIAŁKOWY Z SALAMI
Śniadanie Mistrzów #55

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 3-4 białka
  • sól do smaku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • garść liści szpinaku, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
Białka roztrzepujemy przy pomocą widelca lub trzepaczki (do wytworzenia lekkiej piany). Doprawiamy do smaku solą, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i szpinak, smażymy 2 minuty. Na patelnię wlewamy białka, rozprowadzamy po dnie patelni. Kiedy spód omletu zacznie się lekko ścinać, na wierzchu układamy plastry salami i oliwki. Gdy wierzch będzie praktycznie ścięty, zdejmujemy omlet na talerz a następnie delikatnie zsuwamy go drugą stroną na patelnię. Podgrzewamy kilka sekund, tak, by druga strona całkowicie się ścięła a salami lekko zrumieniło. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Polecam Wam także przepis na pieczony 
Omlet białkowy z salami

Więcej pomysłów na śniadania znajdziecie w dziale
4 komentarze
0

4 komentarze

Inspirowane Smakiem 06/07/2013 - 9:48 am

O tak, wygląda świetnie;)

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/07/2013 - 10:05 am

wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Ola 07/07/2013 - 6:46 am

Pyszny omlet. Sama równie często w taki właśnie sposób wykorzystuję białka jajek.

Odpowiedz
Maggie 09/07/2013 - 11:57 am

Zrobilam kiedys omlet bialkowy, ale srednio mi smakowal. Moze dlatego, ze nie mial takich pysznych dodatkow?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies