Szaszłyki greckie

przez Malwina
Szaszłyki greckie

Souvlaki to aromatyczne szaszłyki z dodatkiem cytryny, czosnku i oregano. Przygotowuje się je najczęściej z wieprzowiny lub baraniny. Popularne są również souvlaki na bazie drobiu. Ja postawiłam właśnie na mięso z kurczaka. Mięso po ugrillowaniu możecie podać wraz z warzywami w chlebkach pita z dodatkiem ulubionego sosu. Ja pozostawiłam je na patyczkach i podałam z pożywną sałatką na bazie sezonowych warzyw i czarnego ryżu.

Souvlaki przepis

GRECKIE SZASZŁYKI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 piersi z kurczaka
  • marynata: 4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy, sok i skórka z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1 i pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki pieprzu
Oczyszczone i osuszone mięso kroimy w kostkę. Dokładnie łączymy składniki marynaty. Mięso przyprawiamy solą, wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Na pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie (zapobiegnie to przypalaniu). Mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki. Grillujemy je na patelni lub pieczemy na metalowej kratce w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut. Szaszłyki można przygotować także na ogrodowym grillu. Możecie je wzbogacić o dodatek warzyw, np. pieczarek, szalotek, papryki. Souvlaki podałam razem z sałatką z czarnym ryżem i warzywami (był to posiłek potreningowy, dlatego też w sałatce pojawił się dodatek ryżu). 

Szaszłyki greckie souvlaki przepis

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Yasminella 30/06/2013 - 4:36 pm

Spisane xD

Odpowiedz
Cookie 30/06/2013 - 5:42 pm

Bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 01/07/2013 - 4:11 am

Bardzo sympatyczne szaszłyki 🙂 Lubię jogurtową marynatę do kurcxaka, szybko się scina podczas pieczenia dzięki czemu kurczak jest wilgotny jak należy.

Odpowiedz
JustInka 01/07/2013 - 1:37 pm

Mnie ta salatka zainteresowala!

Odpowiedz
Maggie 01/07/2013 - 2:28 pm

Robilam kiedys podobne, byly zachwycajace. A najbardziej podoba mi sie salatka.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/07/2013 - 7:22 pm

Fajne szaszłyki, mók Olko by je bardzo polubił bo całe mięskowe:) ….a i sałatka świetna:) pozdrawiam

Odpowiedz
Julka J 18/04/2014 - 7:42 am

Na ile osób to starcza ?

Odpowiedz
Malwina 18/04/2014 - 7:44 am

Julka, obok składników w nawiasie masz ilość porcji (4).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies