Souvlaki to aromatyczne szaszłyki z dodatkiem cytryny, czosnku i oregano. Przygotowuje się je najczęściej z wieprzowiny lub baraniny. Popularne są również souvlaki na bazie drobiu. Ja postawiłam właśnie na mięso z kurczaka. Mięso po ugrillowaniu możecie podać wraz z warzywami w chlebkach pita z dodatkiem ulubionego sosu. Ja pozostawiłam je na patyczkach i podałam z pożywną sałatką na bazie sezonowych warzyw i czarnego ryżu.
GRECKIE SZASZŁYKI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 piersi z kurczaka
- marynata: 4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy, sok i skórka z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1 i pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki pieprzu
Oczyszczone i osuszone mięso kroimy w kostkę. Dokładnie łączymy składniki marynaty. Mięso przyprawiamy solą, wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Na pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie (zapobiegnie to przypalaniu). Mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki. Grillujemy je na patelni lub pieczemy na metalowej kratce w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut. Szaszłyki można przygotować także na ogrodowym grillu. Możecie je wzbogacić o dodatek warzyw, np. pieczarek, szalotek, papryki. Souvlaki podałam razem z sałatką z czarnym ryżem i warzywami (był to posiłek potreningowy, dlatego też w sałatce pojawił się dodatek ryżu).
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Spisane xD
Bardzo apetyczne 🙂
Bardzo sympatyczne szaszłyki 🙂 Lubię jogurtową marynatę do kurcxaka, szybko się scina podczas pieczenia dzięki czemu kurczak jest wilgotny jak należy.
Mnie ta salatka zainteresowala!
Robilam kiedys podobne, byly zachwycajace. A najbardziej podoba mi sie salatka.
Fajne szaszłyki, mók Olko by je bardzo polubił bo całe mięskowe:) ….a i sałatka świetna:) pozdrawiam
Na ile osób to starcza ?
Julka, obok składników w nawiasie masz ilość porcji (4).