Jajka alla Playboy

przez Malwina
Jajka z boczkiem i serem

Ostatnie w tym miesiącu spotkanie naszej grupy wspólnego gotowania wypadło wyjątkowo w porze śniadaniowej. Nie przez przypadek, bo dziś naszym zadaniem było przygotowanie śniadania, którego obowiązkowym składnikiem jest boczek. Ja postawiłam na zapiekane jajka wg przepisu Gino D’Acampo. To szybkie i pożywne śniadanie, idealne po zakrapianej imprezie.
Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się także: DobromiłaMaggieMartynosia, WieraBartoldzik i Wojtek. 

Jajka z serem pleśniowym


JAJKA ALLA PLAYBOY
Śniadanie Mistrzów #53


Składniki (na 1 porcję):

  • 2 duże plastry wędzonego boczku
  • 50 g pieczarek
  • 1 dymka, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g sera Brie
  • 2 jajka
Pieczarki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Jeden plater boczku kroimy w kostkę, drugi przekrawamy wzdłuż na pół. Dymkę drobno siekamy. Na suchej patelni układamy dwa podłużne plastry boczku i rumienimy z obu stron, aż staną się chrupiące. 
Boczek zdejmujemy na ręcznik papierowy. Na patelnię dolewamy tłuszcz, wrzucamy pieczarki i pozostały boczek. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy dymkę, smażymy dalej 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z połową sera. Powstałą masę przekładamy do większej kokilki. Na wierzch wbijamy dwa jajka, przyprawiamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 5 minut. Następnie posypujemy jajka pozostałym serem i pieczemy dalej przez 8 minut (aż białko się zetnie). Przed podaniem w masę jajeczną wbijamy dwa plastry boczku i podajemy. 
Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zapraszam Was do 
Jajka playboya

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Nemi 30/06/2013 - 7:35 am

Hahaha, rozbawiłaś mnie tymi uszami:)

Odpowiedz
Opalanka 30/06/2013 - 9:19 am

A mnie nazwą. Śniadanie dla imprezowego wyczynowca;) Pięknie wyglądają !

Odpowiedz
Anonimowy 30/06/2013 - 9:45 am

urocze 🙂

Odpowiedz
Cookie 30/06/2013 - 10:04 am

Haha 😀 Nie powiem, zjadłabym, 😀

Odpowiedz
Karmel-itka. 30/06/2013 - 10:37 am

piękne zdjęcia. widziałam je też u Maggie właśnie :]
pomysłowo!
pozdrawiam.

Odpowiedz
Evitaa 30/06/2013 - 12:25 pm

Świetne :DD

Odpowiedz
Wiera 30/06/2013 - 12:28 pm

Wow, u Ciebie nawet widać uszy 🙂

Odpowiedz
Majana 30/06/2013 - 12:56 pm

Fajny pomysł na śniadanie. Nazwa też mi się podoba 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Kamila 30/06/2013 - 8:01 pm

Kapitalny pomysł 🙂

Odpowiedz
Maggie 01/07/2013 - 7:23 am

Znow nabralam na nie ochoty. Pieknie wygladaja u ciebie!

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 03/07/2013 - 7:32 pm

Nazwa po prostu boska:) …. i te śniadanie również:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies