Gdy kupuję mięso wieprzowe na gulasz, staram się za każdym razem przygotowywać inną potrawę. Ten gulasz w sosie pomidorowym na czerwonym winie wzbogaciłam o dodatek aromatycznych ziół. Idealnie smakuje z dodatkiem domowego pieczywa.
GULASZ WIEPRZOWY WE WŁOSKIM STYLU
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatki, szynki)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
- pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 5 minut. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy seler i marchew, smażymy przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, wino i bulion, dodajemy kapary, liść laurowy, oregano, bazylię, tymianek, słodką paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni przekładamy do rondla z mięsem i mieszamy. Gotujemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje, w trakcie gotowania dolewamy wody lub bulionu. Podajemy z domowym pieczywem, np. bagietką.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
7 komentarzy
pysznie wygląda:)
ale smakowity gulasz ugotowałaś 🙂 pięknie wygląda 🙂
Wspaniale sie zapowiada! Takie troche zimowe danie, ale przy takim "lecie", jakie mamy na Wyspach, jak najbardziej na miejscu 🙂
Tyle wcieleń gulaszu to tylko u Ciebie znaleźć można Kochana:) ….. buziaki
Mam zamiar zrobić dzisiaj ten gulasz…Z jakiegoś powodu pominęłaś cebulę? Nie lubisz, czy myślisz, że nie podpasuje?
Pasuje 🙂 Podejrzewam, że po prostu nie miałam na stanie, stąd jej brak w przepisie.
Dziękuję za szybką odpowiedź:D Idę działać:P