Gulasz wieprzowy we włoskim stylu

przez Malwina
Gulasz wieprzowy z pomidorami

Gdy kupuję mięso wieprzowe na gulasz, staram się za każdym razem przygotowywać inną potrawę. Ten gulasz w sosie pomidorowym na czerwonym winie wzbogaciłam o dodatek aromatycznych ziół. Idealnie smakuje z dodatkiem domowego pieczywa.
Gulasz wieprzowy z warzywami

GULASZ WIEPRZOWY WE WŁOSKIM STYLU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatki, szynki)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 5 minut. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy seler i marchew, smażymy przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, wino i bulion, dodajemy kapary, liść laurowy, oregano, bazylię, tymianek, słodką paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni przekładamy do rondla z mięsem i mieszamy. Gotujemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje, w trakcie gotowania dolewamy wody lub bulionu. Podajemy z domowym pieczywem, np. bagietką. 

Gulasz wieprzowy we włoskim stylu

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Bąk 27/06/2013 - 8:12 am

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Wiewióra 27/06/2013 - 9:49 am

ale smakowity gulasz ugotowałaś 🙂 pięknie wygląda 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/06/2013 - 11:47 am

Wspaniale sie zapowiada! Takie troche zimowe danie, ale przy takim "lecie", jakie mamy na Wyspach, jak najbardziej na miejscu 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 30/06/2013 - 11:15 am

Tyle wcieleń gulaszu to tylko u Ciebie znaleźć można Kochana:) ….. buziaki

Odpowiedz
Aoirghe 05/02/2016 - 7:53 pm

Mam zamiar zrobić dzisiaj ten gulasz…Z jakiegoś powodu pominęłaś cebulę? Nie lubisz, czy myślisz, że nie podpasuje?

Odpowiedz
Malwina 05/02/2016 - 8:07 pm

Pasuje 🙂 Podejrzewam, że po prostu nie miałam na stanie, stąd jej brak w przepisie.

Odpowiedz
Aoirghe 05/02/2016 - 8:18 pm

Dziękuję za szybką odpowiedź:D Idę działać:P

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies