Ciasto z truskawkami i ananasem

przez Malwina
Ciasto z truskawkami i ananasem przepis
Truskawkowy szał trwa. Rano prezentowałam Wam truskawkowy curd, teraz przyszła kolej na pyszne ciasto z truskawkami i ananasem. Za sprawą dodatku ananasa ciasto jest niezwykle wilgotne. Dobrze sprawdził się w nim także dodatek wiórków kokosowych. Z przygotowaniem tego ciasta nie powinniście mieć większych trudności, pamiętajcie jednak o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 
Ciasto truskawkowe z ananasem
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I ANANASEM

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki  zalewy z ananasa
  • 250 g odsączonego ananasa z puszki
  • 300 g truskawek
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • dodatkowo wiórki do posypania wierzchu
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku, miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Dodajemy na zmianę w dwóch turach mąkę i sok  ananasa, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa z puszki i wiórki, mieszamy. Masę przekładamy do formy kwadratowej o boku 20 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy połówki truskawek (umyte, pozbawione szypułek i osuszone). Przestrzeń pomiędzy truskawkami posypujemy dodatkowymi wiórkami. Pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Studzimy na metalowej kratce.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Ciasto z truskawkami i ananasem
Ciasto z truskawkami i ananasem

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Cookie 20/06/2013 - 5:22 pm

Ale połączenie, wspaniałe! I jak wygląda, pozostaje tylko wszamać 😀

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 20/06/2013 - 5:42 pm

Uwielbiam wilgotne ciasta i uwielbiam truskawki, więc myślę, że dałabym radę takiemu ciastu. 😉

Odpowiedz
Agata Wulkiewicz 20/06/2013 - 5:49 pm

Uwielbiam połączenie ananasa, truskawek i kokosa, jak dla mnie nie istnieje chyba lepszy mix smakow 🙂
Wyśmienite ciasto Malwinko 🙂
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Nemi 20/06/2013 - 6:01 pm

Namiętnie zjadam truskawki i choć obiecuję sobie, że coś upiekę, znów ze zdziwieniem odkrywam, że talerzyk pusty:)

Odpowiedz
teenager ;) 21/06/2013 - 3:26 am

cudne ciacho !! pyszne owoce do ciacha i mamy idealny deser na popołudnie 😉 kusząco *-*

Odpowiedz
Maggie 21/06/2013 - 6:34 am

Swietne, idealne na lato!

Odpowiedz
Kasieńka 22/06/2013 - 9:53 am

Mniam! Pyszności! Wygląda obłędnie smacznie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/06/2013 - 4:56 pm

Uwielbiam wilgotne ciasta, a połączenie truskawek i ananasa bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/06/2014 - 7:17 pm

Właśnie zrobiłam. Wyszło super 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/07/2016 - 10:04 pm

Dlaczego piec bez termoobiegu?

Odpowiedz
Malwina 09/07/2016 - 5:31 am

Jeśli chcesz piec z termoobiegiem musisz zmniejszyć temperaturę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies