Placuszki ze szpinakiem i ricottą

przez Malwina
Placki ze szpinakiem i ricottą

W kolejnej odsłonie „Trzy po trzy” króluje szpinak, jajko i cytryna. Dementuję plotki, jakobym posiadała jakiegoś tajnego dostawcę jajek czy cytryn. Tak się złożyło, że ostatnio te składniki były już obecne w naszym trio i całkowicie o tym zapomniałam. Wczoraj zastanawiałam się, co mi do głowy strzeliło, by do zestawienia dodać cytrynę. Jajko i szpinak to całkiem dobrana para, ale cytryna mocno ograniczyła moje (i zapewne innych gotujących także) działania. Pierwotnie chciałam zrobić sałatkę z młodego szpinaku z chrupiącym boczkiem i jajkiem w koszulce z dodatkiem cytrynowego sosu vinaigrette. Połówek musiał jednak zostać dłużej w pracy i mój plan nie powiódł się. W końcu widząc w lodówce spore zapasy ricotty postanowiłam usmażyć delikatne placuszki z jej dodatkiem. Otarta skórka z cytryny świetnie się tu wkomponowała. A co w ramach wspólnego gotowania przygotowałły Maggie, Siankoo i Gin, dowiecie się zaglądając na ich blogi. 

Placki ze szpinakiem przepis

PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 250 g sera ricotta
  • 80 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50 g liści szpinaku
W jednej misce umieszczamy ser, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, czosnek. Miksujemy do połączenia się składników. Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy szpinak i skórkę z cytryny, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą (dałam około pół łyżeczki soli).
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy po łyżce piany do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietanę. Dodatkowo do placuszków przygotowałam lekką sałatkę na bazie pomidorków koktajlowych i dymki.

Placuszki ze szpinakiem przepis

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Justyna Gonczaronek 13/06/2013 - 5:06 pm

muszą być świetne!:)

Odpowiedz
Maggie 13/06/2013 - 5:18 pm

To sie chyba z Siankoo zgadalyscie placuszkowo 🙂
Apetycznie wygladaja!

Odpowiedz
siankoo 13/06/2013 - 6:00 pm

No właśnie 🙂 u mnie też placuszki z ricottą i szpinakiem :)))

Odpowiedz
Kamciss 13/06/2013 - 6:41 pm

Pysznie wyglądają! 🙂

Odpowiedz
Ale Ciastko 13/06/2013 - 6:46 pm

Wyglądają bajecznie! Robisz świetne zdjecia 🙂

Odpowiedz
wedelka 13/06/2013 - 7:51 pm

Aż by się chciało porwać jednego..albo nawet dwa 🙂 Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 14/06/2013 - 3:26 am

uwielbiam zarówno szpinak i ricottę, więc danie jak najbardziej wpasuje się w moje smaki 😉 pychota !

Odpowiedz
gin 14/06/2013 - 2:49 pm

Mniami, Twoje też wyglądają cudownie!

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 15/06/2013 - 7:27 pm

ricottę mam w domu, szpinak też:) ….. może rozpieszcze sie takimi placuszkami w poniedziałek rano:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2014 - 7:25 am

zrobione, wszamane, pychota, uczta a nie śniadanie;p choć nie trzymałam się stricte Twojego przepisu… u mnie szpinak mrożony i feta, placuszki wyszły zieloniutkie;p jestem absolutnie uzależniona od zaglądania do Ciebie po kilka razy dziennie:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 08/05/2014 - 7:29 am

Cieszę się, że przypadły Ci do gustu Marto. I do tego feta, prawdziwa rozpusta 🙂 Ja obecnie szaleję ze szpinakiem w kuchni, dziś robię bułeczki z jego dodatkiem.

Pozdrawiam,
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2014 - 8:00 am

zostało mi trochę fety, bo robiłam tartę z papryką i fetą, więc szybko zajrzałam na Twój blog – i padło na placuszki:) a przyznam się szczerze, że ricotty nigdy nie jadłam… – jaka jest w smaku? z gatunku tych lżejszych czy cięższych serów?

Marta

Odpowiedz
Malwina 08/05/2014 - 10:46 am

Ricotta jest delikatna w smaku. Koniecznie jej spróbuj 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2015 - 10:16 am

co zamiast ricotty? czy może być Mój ulubiony?:)ania

Odpowiedz
Malwina 04/06/2015 - 10:35 am

Aniu, Mój ulubiony powinien się sprawdzić.

Odpowiedz
aga5490 19/06/2015 - 1:07 pm

Ja zrobiłam z mąką pszenną pełnoziarnistą i szpinakiem mrożonym który przed dodaniem rozmroziłam. Smażyłam troszeczkę mniejsze placuszki i wyszły pyszne. Połączenie delikatnej ricotty, szpinaku i skórki cytrynowej jest idealne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies