Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania. Każdy z nas miał za zadanie przygotować deser z dodatkiem rabarbaru. Ja postawiłam na szybki i prosty w przygotowaniu eton mess z rabarbarem. Słodycz bez świetnie współgra z lekko kwaskowatym musem z rabarbaru. Razem ze mną we wspólnym gotowaniu udział wzięli: Ania, Mirabelka, Maggie, Gin, Siankoo, Siaśka, Lejdi, Dobromiła oraz Wojtek.
ETON MESS Z RABARBAREM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- kilka bez
Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i 1-2 łyżki wody. Gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy garnek, gotujemy przez około 5-7 minut. Rabarbar miażdżymy przy pomocy spodu łyżki. Jeśli powstały mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go chwilkę bez przykrycia. Zawartość garnka przekładamy do miseczki, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder do smaku. W pucharkach lub kieliszkach układamy na przemian warstwę musu rabarbarowego, kremówkę, pokruszone bezy.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
16 komentarzy
Oj, długo już za mną taki chodzi… Tylko nie mogę się do upieczenia bez zebrać 😛 Twój wygląda naprawdę ślicznie 🙂
Ja mam jeszcze spory zapas po ostatnim pieczeniu. Kolejny eton mess będzie z truskawkami 🙂
Panno Malwinko, a gdzie poniedziałkowe bento? Pozdrawiam.
Wyjątkowo pojawi się jutro rano (miałam dziś spore zamieszanie przez niechcące usunięcie bardzo ważnego folderu na komputerze).
pozdrawiam serdecznie
Doczekałam się, aż się rozpływam 🙂 Już niedługo może i ja spróbuję 🙂
i te beziki przecudnie malutkie. idealne 🙂 pozdrawiam rabarbarowo
Oj, idealne to one nie są, bo popękane. Dlatego zamknęłam tę partię w puszce i wykorzystuję do szybkich deserów takich jak ten 🙂
pozdrawiam
boski deser! nigdy go nie robiłam i bardzo żałuję 🙁
Wiewiórko, rób koniecznie. W tym połączeniu nie jest przesadnie słodki.
wygląda tak pysznie *-* kuszący deser !
obłędny!
Wyglądają pysznie !:) robisz przepiękne zdjęcia!!:)
Uwielbiam Eton mess w kazdej mozliwej odslonie 🙂
Mnie akurat eton mess jakoś nei zachwycił …. może dlatego, ze ja z bitą śmietaną tak średnio się lubię:) pozdrawiam ciepło
To musi byc dooooobre… slodko-kwasne:) Rewela!:)
Co za deser!Az mi się go bardzo zachcialo 🙂 Wygląda przepysznie 🙂