Eton Mess z rabarbarem

przez Malwina
Eton Mess z rabarbarem

Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania. Każdy z nas miał za zadanie przygotować deser z dodatkiem rabarbaru. Ja postawiłam na szybki i prosty w przygotowaniu eton mess z rabarbarem. Słodycz bez świetnie współgra z lekko kwaskowatym musem z rabarbaru. Razem ze mną we wspólnym gotowaniu udział wzięli: Ania, MirabelkaMaggie, GinSiankooSiaśkaLejdiDobromiła oraz Wojtek. 

Eton Mess z rabarbarem przepis

ETON MESS Z RABARBAREM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka bez
Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i 1-2 łyżki wody. Gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy garnek, gotujemy przez około 5-7 minut. Rabarbar miażdżymy przy pomocy spodu łyżki. Jeśli powstały mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go chwilkę bez przykrycia. Zawartość garnka przekładamy do miseczki, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder do smaku. W pucharkach lub kieliszkach układamy na przemian warstwę musu rabarbarowego, kremówkę, pokruszone bezy.

Eton Mess rabarbarowy

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

16 komentarzy
0

16 komentarzy

gin 10/06/2013 - 5:10 pm

Oj, długo już za mną taki chodzi… Tylko nie mogę się do upieczenia bez zebrać 😛 Twój wygląda naprawdę ślicznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/06/2013 - 5:38 pm

Ja mam jeszcze spory zapas po ostatnim pieczeniu. Kolejny eton mess będzie z truskawkami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/06/2013 - 5:36 pm

Panno Malwinko, a gdzie poniedziałkowe bento? Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 10/06/2013 - 5:41 pm

Wyjątkowo pojawi się jutro rano (miałam dziś spore zamieszanie przez niechcące usunięcie bardzo ważnego folderu na komputerze).

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Omarek 10/06/2013 - 5:38 pm

Doczekałam się, aż się rozpływam 🙂 Już niedługo może i ja spróbuję 🙂

Odpowiedz
nuovana 10/06/2013 - 7:01 pm

i te beziki przecudnie malutkie. idealne 🙂 pozdrawiam rabarbarowo

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:55 am

Oj, idealne to one nie są, bo popękane. Dlatego zamknęłam tę partię w puszce i wykorzystuję do szybkich deserów takich jak ten 🙂

pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 10/06/2013 - 7:39 pm

boski deser! nigdy go nie robiłam i bardzo żałuję 🙁

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:56 am

Wiewiórko, rób koniecznie. W tym połączeniu nie jest przesadnie słodki.

Odpowiedz
teenager ;) 11/06/2013 - 3:57 am

wygląda tak pysznie *-* kuszący deser !

Odpowiedz
przecinkowa 11/06/2013 - 6:14 am

obłędny!

Odpowiedz
Martuuu9 11/06/2013 - 7:00 am

Wyglądają pysznie !:) robisz przepiękne zdjęcia!!:)

Odpowiedz
Maggie 11/06/2013 - 10:19 am

Uwielbiam Eton mess w kazdej mozliwej odslonie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/06/2013 - 4:59 pm

Mnie akurat eton mess jakoś nei zachwycił …. może dlatego, ze ja z bitą śmietaną tak średnio się lubię:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Marzena 11/06/2013 - 8:45 pm

To musi byc dooooobre… slodko-kwasne:) Rewela!:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2013 - 7:57 am

Co za deser!Az mi się go bardzo zachcialo 🙂 Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies