Placuszki z makiem i lemon curd

przez Malwina
Placuszki z makiem przepis

Dziś zaczynamy dzień od słodkiego śniadania. Proponuję Wam placuszki z dodatkiem maku. Podałam je razem z kremem cytrynowym. Całość komponuje się świetnie. To idealny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie dla łasuchów. 

PLACUSZKI Z MAKIEM
Śniadanie Mistrzów #42


Składniki (na 5-6 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maku
  • do podania: lemon curd
W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, mak i cukier. Całość miksujemy na gładką masę lub ubijamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje masy, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy z lemon curd.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu

9 komentarzy
0

9 komentarzy

JustInka 07/06/2013 - 7:53 am

Oj pychota! Lemon curd uwielbiam! A do tego placuszki… poezja 🙂 to na prawdę śniadanie mistrzów 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/06/2013 - 8:31 am

Słoneczny deser 🙂 I od razu człowiekowi się lepiej robi na duszy 🙂

Odpowiedz
Luka Li 07/06/2013 - 10:30 am

Uwielbiam lemon curd! Na tych placuszkach wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Agata 07/06/2013 - 10:30 am

Super wyglądają! 🙂

Odpowiedz
Bazyliowy mus 07/06/2013 - 11:56 am

lemon curd!!! Tak tak tak!

Odpowiedz
kabamaiga 07/06/2013 - 12:38 pm

Cudny pomysł. A lemon curd ma obłędny kolor u Ciebie.

Odpowiedz
teenager ;) 07/06/2013 - 1:27 pm

makowe z lemon curd *-* prezentują się świetnie i pewnie o niebo lepiej smakują ;D

Odpowiedz
Anonimowy 07/06/2013 - 5:23 pm

Podziwiam talent kulinarny. Robisz coraz lepsze zdjęcia, jednak wszystkie są bardzo podobne, cały czas ta sama stylizacja, brak charakteru. Proszę nie ograniczaj się tylko do jednej stylizacji z z tą samą ściereczką czy sztućcami, bo masz naprawdę potencjał. Pozdrawiam ; )

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 6:01 am

Dziękuję Ci bardzo za uwagi 🙂 Wezmę je sobie do serca i popracuję nad kilkoma sprawami.

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies