Kurczak pieczony po tajsku

przez Malwina

Często kupuję ćwiartki z kurczaka, marynuję je i później piekę w piekarniku. Do tej pory przygotowałam bardzo wiele marynat. Był już kurczak w miodzie i sezamie, po prowansalsku, z dodatkiem przyprawy Pięć Smaków i wiele innych. Dziś przyszła pora na marynatę w tajskim stylu. Jeśli jesteście miłośnikami pikantnych dań, ten kurczak przypadnie Wam do gustu.

Kurczak pieczony po tajsku

KURCZAK PIECZONY PO TAJSKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 5 łyżek mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 ostra papryczka chili, posiekana
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Mięso myjemy, osuszamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na gładką pastę. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wyjmujemy je z marynaty i układamy na ruszcie lub metalowej kratce. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą.

*jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, zdejmijcie skórę z mięsa

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Wiera 07/06/2013 - 7:48 pm

Niezła marynata. Nie ma innych słów 🙂

Odpowiedz
Majana 07/06/2013 - 10:17 pm

Fajny pomysł na trochę innego kurczaczka.:)

Odpowiedz
gin 08/06/2013 - 6:32 pm

O, to mi się podoba 🙂 Myślę, że zrobimy sobie takiego, jak nadarzy nam się okazja do wspólnego obiadu 😉

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 09/06/2013 - 5:09 am

Fajna marynata, a za zdjecie skóki to mój Połówek by się pogniewał, bo ją uwielbia:) buziaki

Odpowiedz
Maggie 10/06/2013 - 12:42 pm

Podoba mi sie ta marynata!

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2016 - 12:46 pm

Hej Malwinko, czy ta marynata sprawdzi się również na grilla? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/05/2016 - 12:54 pm

Jasne. Najwygodniej będzie przygotować szaszłyki z kurczaka lub indyka w tej marynacie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies