Ciasto z rabarbarem i kokosem

przez Malwina
Ciasto z rabarbarem i kokosem przepis

To ciasto wyjątkowo przypadło do gustu moim najbliższym. Na ciasteczkowym spodzie znajduje się lekko kwaskowaty mus z rabarbaru przykryty kokosową pianką. Jest to niezwykle smaczne połączenie. Dodatkową zaletą ciasta jest to, że nie zawiera ono w sobie glutenu. 

Ciasto z rabarbarem i kokosem

CIASTO Z RABARBAREM I KOKOSEM

Składniki (na formę 22 cm x 22 cm):
[źródło]

  • 150 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 500 g rabarbaru + 4 łyżki wody + 1/3 szklanki cukru
  • wierzch: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki wiórków kokosowych 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę bezglutenową i ryżową, miksujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (ma konsystencję masy na ciasteczka), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut lub do momentu, aż ładnie się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Umyty i osuszony rabarbar kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Umieszczamy je w garnku, dodajemy wodę i cukier, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Pod koniec odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy cukier, mieszamy. Wsypujemy stopniowo wiórki i całość ponownie mieszamy. Na przestudzony spód wykładamy zimną masę rabarbarową, na nią wykładamy kokosowy wierzch (najlepiej robić to dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25-30 minut. Studzimy na kratce. Po całkowitym przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy.
*w przepisie zamiast mąki bezglutenowej i ryżowej możecie użyć normalnej mąki pszennej. Spód jest mocno maślany i delikatny. Po upieczeniu stosunkowo niski. Jeśli chcecie, by ciasto miało bardziej chrupiący spód, użyjcie ciasta kruchego.

Ciasto z rabarbarem i kokosem

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

16 komentarzy
0

16 komentarzy

Katarzyna Kozubowska 06/06/2013 - 4:33 pm

Piękne zdjęcia 🙂 Ciasto musi być przepyszne 🙂

Odpowiedz
Kaś 06/06/2013 - 4:43 pm

Pięknie podane! 🙂

Odpowiedz
mnemonique 06/06/2013 - 4:43 pm

wspaniałe, mam ochotę na takie coś pocieszającego 🙂
Piękne kolory
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Antenka 06/06/2013 - 5:28 pm

piękne zdjęcia:) aż ślinka cieknie!

Odpowiedz
Gary Michy 06/06/2013 - 5:47 pm

Mmm wygląda bardzo pysznie 🙂

Odpowiedz
Orkiszowa Kuchnia Anny 06/06/2013 - 6:24 pm

Rabarbar z kokosem świetne połączenie 🙂 kiedyś spróbuję 🙂

Odpowiedz
Kamila 06/06/2013 - 7:18 pm

Mnie też przypadło do gustu! Pozdrawiam

Odpowiedz
Marzena 07/06/2013 - 1:08 am

Pysznie wyglada 🙂 Jesli tam rabarbar jest to ja jestem na tak!:)

Odpowiedz
Maggie 07/06/2013 - 8:08 am

Zupelnie sie nie dziwie, ze tak posmakowalo twoim bliskim – ja tez z checia pozarlabym kawalek. Ba, pozarlabym dwa i lakomie zerkala na trzeci 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 07/06/2013 - 9:36 am

pyszne!!! szczególnie ten wierzch… ehhh 🙂 wzrokiem porywam kawał nie mały do kawy 🙂

Odpowiedz
JustInka 07/06/2013 - 10:58 am

Oj ja bym chętnie zjadła!

Odpowiedz
gin 07/06/2013 - 7:18 pm

Mniami – szybkie, proste, z rabarbarem… Czego chcieć więcej? 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/06/2013 - 4:55 am

Wygląda pysznie …. mnie najbardziej kusita kokosowa kołderka:) …. pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

Odpowiedz
monika.edin 18/06/2013 - 10:11 am

Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Kazdy kto probowal chwalil I siegal po nastepny kawalek:) dzieki za przepis

Odpowiedz
monika.edin 18/06/2013 - 10:14 am

Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Wszyscy ktorzy probowali chwalili a co najwazniejsze siegali po nastepny kawalek:) dzieki za przepis

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 10:17 am

Moniko, cieszę się, że ciasto smakowało Tobie i Twoim bliskim 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies