To ciasto wyjątkowo przypadło do gustu moim najbliższym. Na ciasteczkowym spodzie znajduje się lekko kwaskowaty mus z rabarbaru przykryty kokosową pianką. Jest to niezwykle smaczne połączenie. Dodatkową zaletą ciasta jest to, że nie zawiera ono w sobie glutenu.
CIASTO Z RABARBAREM I KOKOSEM
Składniki (na formę 22 cm x 22 cm):
[źródło]
- 150 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 500 g rabarbaru + 4 łyżki wody + 1/3 szklanki cukru
- wierzch: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę bezglutenową i ryżową, miksujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (ma konsystencję masy na ciasteczka), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut lub do momentu, aż ładnie się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Umyty i osuszony rabarbar kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Umieszczamy je w garnku, dodajemy wodę i cukier, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Pod koniec odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy cukier, mieszamy. Wsypujemy stopniowo wiórki i całość ponownie mieszamy. Na przestudzony spód wykładamy zimną masę rabarbarową, na nią wykładamy kokosowy wierzch (najlepiej robić to dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25-30 minut. Studzimy na kratce. Po całkowitym przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy.
*w przepisie zamiast mąki bezglutenowej i ryżowej możecie użyć normalnej mąki pszennej. Spód jest mocno maślany i delikatny. Po upieczeniu stosunkowo niski. Jeśli chcecie, by ciasto miało bardziej chrupiący spód, użyjcie ciasta kruchego.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
16 komentarzy
Piękne zdjęcia 🙂 Ciasto musi być przepyszne 🙂
Pięknie podane! 🙂
wspaniałe, mam ochotę na takie coś pocieszającego 🙂
Piękne kolory
Pozdrawiam
Monika
piękne zdjęcia:) aż ślinka cieknie!
Mmm wygląda bardzo pysznie 🙂
Rabarbar z kokosem świetne połączenie 🙂 kiedyś spróbuję 🙂
Mnie też przypadło do gustu! Pozdrawiam
Pysznie wyglada 🙂 Jesli tam rabarbar jest to ja jestem na tak!:)
Zupelnie sie nie dziwie, ze tak posmakowalo twoim bliskim – ja tez z checia pozarlabym kawalek. Ba, pozarlabym dwa i lakomie zerkala na trzeci 🙂
pyszne!!! szczególnie ten wierzch… ehhh 🙂 wzrokiem porywam kawał nie mały do kawy 🙂
Oj ja bym chętnie zjadła!
Mniami – szybkie, proste, z rabarbarem… Czego chcieć więcej? 🙂
Wygląda pysznie …. mnie najbardziej kusita kokosowa kołderka:) …. pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)
Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Kazdy kto probowal chwalil I siegal po nastepny kawalek:) dzieki za przepis
Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Wszyscy ktorzy probowali chwalili a co najwazniejsze siegali po nastepny kawalek:) dzieki za przepis
Moniko, cieszę się, że ciasto smakowało Tobie i Twoim bliskim 🙂