Batoniki musli (bez pieczenia)

przez Malwina
Batoniki muesli przepis
Te batoniki musli kilkakrotnie zdobiły już Połówkowe bento. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają włączania piekarnika i przede wszystkim są zdrowsze od ich kupnych odpowiedników. Batoniki nie rozpadają się, trzeba jednak postępować zgodnie z przepisem i przygotować odpowiedni syrop. Takie batoniki można zabrać ze sobą na wycieczkę, jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły bądź zjeść ze smakiem jako deser.

Batoniki muesli
BATONIKI MUSLI

Składniki (na 7-8 sztuk):

  • pół szklanki płatków owsianych 
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych
  • pół szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki jagód goji
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 65 g masła
Na dużej patelni umieszczamy płatki, wiórki, sezam, zarodki i słonecznik. Prażymy mieszając drewnianą łopatką przez około 7 minut, aż ładnie się zrumienią (uważajcie, by ich nie przypalić). Zawartość patelni przekładamy do miski. Dodajemy do niej rodzynki i jagody goji. W rondelku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę (na tym etapie możemy mieszać masę od czasu do czasu). Przekładamy garnek na najmniejszy palnik, zmniejszamy ogień i gotujemy bez mieszania przez 6-7 minut. Przygotowujemy miskę wypełnioną zimną wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy syrop jest gotowy. Za pomocą łyżeczki upuszczamy kroplę syropu do wody. Syrop jest gotowy, kiedy po wlaniu kropli do wody zamienia się ona w miękką kulkę. Ja za pierwszym razem gotowałam troszkę za długo, kropla po wpadnięciu do wody szybko twardniała. Pomimo tego batoniki wyszły bardzo dobre (na następny dzień zmiękły). Do miski z prażonymi składnikami i bakaliami wlewamy syrop, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremki keksowej o długości 18-20 cm (foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową . Przy pomocy spodu łyżki wygładzamy wierzch i lekko dociskamy masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa wystygnie, kroimy ją bardzo ostrym nożem na 7-8 porcji. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu. Moje batoniki cały czas leżały w temperaturze pokojowej, nie odkładałam ich do lodówki.
*jeśli batoniki będą się kruszyć, oznacza to, że dodaliście zbyt dużo suchych składników, bądź syrop przed zestawieniem z ognia nie osiągnął odpowiedniej temperatury. Pamiętajcie o sprawdzaniu syropu poprzez próbę z zimną wodą. 
Batoniki muesli



Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy
0

27 komentarzy

kuchcikOla 26/05/2013 - 3:49 pm

piszę się na takie batoniki! 🙂

Odpowiedz
Martha O 26/05/2013 - 5:16 pm

Ciekawy pomysł na batoniki! ; )
Samo zdrowie! A zdjęcia – przepiękne! : – )

Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 26/05/2013 - 5:42 pm

Świetne! Zdrowe i pyszne. 🙂

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 26/05/2013 - 6:26 pm

Koniecznie musze takie batoniki zrobic. Mniam. Pozdrawiam Ilona

Odpowiedz
Josia 26/05/2013 - 6:33 pm

O batoniki, które tak mnie interesowały 🙂
Dziękuję !!!

Odpowiedz
Mirabelka 26/05/2013 - 7:05 pm

Super wyglądają 🙂 jeszcze nigdy nie robiłam batoników…

Odpowiedz
Martuuu9 26/05/2013 - 7:54 pm

nigdy nie pokusiłam się o zrobienie batoników 🙂 a bardzo je lubię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/05/2013 - 9:01 pm

Dobra filozofia:))))))

Odpowiedz
Anonimowy 26/05/2013 - 9:26 pm

Wygląda smakowicie.. Ogólnie to jestem zachwycony Twoimi przepisami. Próbowałem już tonkatsu, polonezów, kurczaka po syczuańsku, przepisu na pizzę, burrito, panini, kurczaka z mozarellą.. I jako osoba, która wcześniej nie miała kompletnie kontaktu z kuchnią potrafię je zrobić! 🙂 Przedstawione jest wszystko krok po kroku tak, że każdy da sobie radę!

p.s. Polecam wizytę na blogu o podróżach pocztowka-z.blogspot.com

Odpowiedz
teenager ;) 27/05/2013 - 3:50 am

są super !! lubię takie zdrowe przekąski 😉

Odpowiedz
Beata 27/05/2013 - 5:52 am

Super pomysł , smaczny i zdrowy ! Koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/05/2013 - 5:59 am

Idealna przegryzka! Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2013 - 6:29 am

To ja poproszę jednego na śniadanko 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/05/2013 - 7:28 am

Bardzo fajne batoniki, lubię takei zbożowe słodycze:)

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2013 - 11:11 am

Ja już przepis wypróbowalam, polecam bo są bardzo smaczne i jest to dobra przekąska na codzień ;)) Sposób przygotowania też nie jest trudny.

Odpowiedz
Jay 23/08/2013 - 10:37 am

Przepis napewno jest bardzo dobry, ale prosze pamietac ze platki owsiane jedzone na surowo moga powodowac po pewnym czasie powazne reakcje alergiczne.

Odpowiedz
Malwina 23/08/2013 - 10:50 am

Jay- one nie są surowe, zostały uprażone na patelni. Równie dobrze można je uprażyć w piekarniku.

Odpowiedz
Łucja 30/10/2013 - 9:31 am

świetne batoniki 🙂 chętnie takie zjem 😀

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2014 - 6:04 pm

bardzo prosty i szybki sposób na zaspokojenie głodomorry ']]
mniam
pozdrawiam ania

następny przepis wypróbowany i godny polecenia

Odpowiedz
Malwina 25/03/2014 - 6:06 pm

Aniu, bardzo mnie to cieszy 🙂 Polecam Ci też pieczone batoniki owsiane. Równie proste i smaczne.

Pozdrawiam,
Malwina

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2014 - 7:03 am

a ja się zabawiłam i policzyłam kalorie, jeden batonik to około 330-370 kcal.

Odpowiedz
Malwina 16/04/2014 - 7:05 am

Super, dziękuję. Ta informacja z pewnością przyda się innym 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2015 - 5:52 pm

Te batoniki sa świetne! Robiłam już wielokrotnie. Gdy się robi wedle przepisu – rewelacja! O wiele lepsze niż wszystkie "sklepowe" batoniki. Raz chciałam trochę zmniejszyc ilosc kcal i dodalam trochę mniej cukru; jednak nie były tak zwarte i rozpadały się.. Ciekawe czy wyszłyby, gdybym użyła ksylitol zamiast cukru. Ktos może próbował?

Odpowiedz
Malwina 31/01/2015 - 6:15 pm

Myślę, że z ksylitolem także by wyszły, jednak 100 % pewności nie mam. Postaram się za jakiś czas zrobić je z jego dodatkiem i dam znać, czy będzie ok. Zerknij sobie także na batoniki owsiane z bananem. Są o wiele mniej kaloryczne, ale nie z gatunku tych ciągnąco-chrupiąych. Być może przepis także przypadnie Ci do gustu.

Odpowiedz
Kaja C 31/07/2015 - 7:10 am

dla osób z termometrem cukierniczym: mieszanka musi osiągnąć temp. 118'C (soft ball stage), a batoniki przepyszne! w ogóle muszę Ci napisać, że zdecydowanie przeprowadzasz rewolucję moich śniadań i chwała Ci za to ;D

Odpowiedz
Anna Maria 30/01/2016 - 6:48 am

Batoniki przepyszne. Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2016 - 1:34 pm

Miod gotowac?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies