Te batoniki musli kilkakrotnie zdobiły już Połówkowe bento. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają włączania piekarnika i przede wszystkim są zdrowsze od ich kupnych odpowiedników. Batoniki nie rozpadają się, trzeba jednak postępować zgodnie z przepisem i przygotować odpowiedni syrop. Takie batoniki można zabrać ze sobą na wycieczkę, jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły bądź zjeść ze smakiem jako deser.
BATONIKI MUSLI
Składniki (na 7-8 sztuk):
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki zarodków pszennych
- pół szklanki łuskanego słonecznika
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki jagód goji
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 65 g masła
Na dużej patelni umieszczamy płatki, wiórki, sezam, zarodki i słonecznik. Prażymy mieszając drewnianą łopatką przez około 7 minut, aż ładnie się zrumienią (uważajcie, by ich nie przypalić). Zawartość patelni przekładamy do miski. Dodajemy do niej rodzynki i jagody goji. W rondelku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę (na tym etapie możemy mieszać masę od czasu do czasu). Przekładamy garnek na najmniejszy palnik, zmniejszamy ogień i gotujemy bez mieszania przez 6-7 minut. Przygotowujemy miskę wypełnioną zimną wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy syrop jest gotowy. Za pomocą łyżeczki upuszczamy kroplę syropu do wody. Syrop jest gotowy, kiedy po wlaniu kropli do wody zamienia się ona w miękką kulkę. Ja za pierwszym razem gotowałam troszkę za długo, kropla po wpadnięciu do wody szybko twardniała. Pomimo tego batoniki wyszły bardzo dobre (na następny dzień zmiękły). Do miski z prażonymi składnikami i bakaliami wlewamy syrop, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremki keksowej o długości 18-20 cm (foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową . Przy pomocy spodu łyżki wygładzamy wierzch i lekko dociskamy masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa wystygnie, kroimy ją bardzo ostrym nożem na 7-8 porcji. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu. Moje batoniki cały czas leżały w temperaturze pokojowej, nie odkładałam ich do lodówki.
*jeśli batoniki będą się kruszyć, oznacza to, że dodaliście zbyt dużo suchych składników, bądź syrop przed zestawieniem z ognia nie osiągnął odpowiedniej temperatury. Pamiętajcie o sprawdzaniu syropu poprzez próbę z zimną wodą.
Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 15 minut.
27 komentarzy
piszę się na takie batoniki! 🙂
Ciekawy pomysł na batoniki! ; )
Samo zdrowie! A zdjęcia – przepiękne! : – )
Pozdrawiam
Świetne! Zdrowe i pyszne. 🙂
Koniecznie musze takie batoniki zrobic. Mniam. Pozdrawiam Ilona
O batoniki, które tak mnie interesowały 🙂
Dziękuję !!!
Super wyglądają 🙂 jeszcze nigdy nie robiłam batoników…
nigdy nie pokusiłam się o zrobienie batoników 🙂 a bardzo je lubię 🙂
Dobra filozofia:))))))
Wygląda smakowicie.. Ogólnie to jestem zachwycony Twoimi przepisami. Próbowałem już tonkatsu, polonezów, kurczaka po syczuańsku, przepisu na pizzę, burrito, panini, kurczaka z mozarellą.. I jako osoba, która wcześniej nie miała kompletnie kontaktu z kuchnią potrafię je zrobić! 🙂 Przedstawione jest wszystko krok po kroku tak, że każdy da sobie radę!
p.s. Polecam wizytę na blogu o podróżach pocztowka-z.blogspot.com
są super !! lubię takie zdrowe przekąski 😉
Super pomysł , smaczny i zdrowy ! Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Idealna przegryzka! Pozdrawiam
To ja poproszę jednego na śniadanko 🙂
Bardzo fajne batoniki, lubię takei zbożowe słodycze:)
Ja już przepis wypróbowalam, polecam bo są bardzo smaczne i jest to dobra przekąska na codzień ;)) Sposób przygotowania też nie jest trudny.
Przepis napewno jest bardzo dobry, ale prosze pamietac ze platki owsiane jedzone na surowo moga powodowac po pewnym czasie powazne reakcje alergiczne.
Jay- one nie są surowe, zostały uprażone na patelni. Równie dobrze można je uprażyć w piekarniku.
świetne batoniki 🙂 chętnie takie zjem 😀
bardzo prosty i szybki sposób na zaspokojenie głodomorry ']]
mniam
pozdrawiam ania
następny przepis wypróbowany i godny polecenia
Aniu, bardzo mnie to cieszy 🙂 Polecam Ci też pieczone batoniki owsiane. Równie proste i smaczne.
Pozdrawiam,
Malwina
a ja się zabawiłam i policzyłam kalorie, jeden batonik to około 330-370 kcal.
Super, dziękuję. Ta informacja z pewnością przyda się innym 🙂
Te batoniki sa świetne! Robiłam już wielokrotnie. Gdy się robi wedle przepisu – rewelacja! O wiele lepsze niż wszystkie "sklepowe" batoniki. Raz chciałam trochę zmniejszyc ilosc kcal i dodalam trochę mniej cukru; jednak nie były tak zwarte i rozpadały się.. Ciekawe czy wyszłyby, gdybym użyła ksylitol zamiast cukru. Ktos może próbował?
Myślę, że z ksylitolem także by wyszły, jednak 100 % pewności nie mam. Postaram się za jakiś czas zrobić je z jego dodatkiem i dam znać, czy będzie ok. Zerknij sobie także na batoniki owsiane z bananem. Są o wiele mniej kaloryczne, ale nie z gatunku tych ciągnąco-chrupiąych. Być może przepis także przypadnie Ci do gustu.
dla osób z termometrem cukierniczym: mieszanka musi osiągnąć temp. 118'C (soft ball stage), a batoniki przepyszne! w ogóle muszę Ci napisać, że zdecydowanie przeprowadzasz rewolucję moich śniadań i chwała Ci za to ;D
Batoniki przepyszne. Dziękuję za przepis 🙂
Miod gotowac?