Owsianki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Tydzień temu prezentowałam Wam owsiankę z brzoskwiniami i jagodami goji. Tym razem przyszła kolej na owsiankę z dodatkiem domowego masła orzechowego i banana. Jak doskonale zapewne wiecie, banan i masło orzechowe stanowią bardzo smaczne połączenie. Postanowiłam je wypróbować w prostej owsiance. Całość wyszła niezwykle smacznie.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM
Śniadanie Mistrzów #36
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 100 g płatków owsianych górskich
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
- miód lub cukier do smaku
Płatki umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem, dodajemy masło orzechowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około 6-7 minut, aż owsianka zgęstnieje a płatki będą miękkie. Jeśli owsianka jest dla Was zbyt rzadka, gotujcie ją troszkę dłużej. Jeśli jest za gęsta, dodajcie odrobinę mleka lub wody. Owsiankę przelewamy do miseczek, dodajemy jogurt, miód lub cukier, plasterki banana.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
13 komentarzy
My również uwielbiamy owsianki! Tą z pewnością wypróbujemy!!!
pozdrawiamy,
Ania i Ola
smakologia.blogspot.com
Idealne śniadanie!
rozkosz dla podniebienia!!!poproszę porcyjkę 🙂
ja bardzo lubię takie śniadanka 🙂
Zainspirowałaś mnie do stworzenia pieczonej owsianki z podobnych składników. Nie mogę się doczekać jutrzejszego śniadania 🙂
musi być pyszna:)
najlepsze owsiankowe połączenie! 🙂
często robię sobie owsiankę z bananem i masłem orzechowym, muszę przyznać że uwielbiam ją 🙂
Ostatnio ochota na masło mi przeszła, ale pyszna;)
o jaaaa, bajeczna!
klasyk najlepszy z najlepszych, uwielbiam takie poranki !
To musiało być przepyszne sniadanie:)
połączenie smaków idealne 🙂