Kurczak w szynce z mozzarellą i ziolami

przez Malwina
Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

Już po raz drugi miałam okazję spotkać się w wirtualnej kuchni z Karoliną i Edytą. Po raz kolejny naszym wspólnym tematem gotowania był drób, a mianowicie piersi z kurczaka w szynce zapiekane z ziołami i mozzarellą. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Do tej potrawy z pewnością powrócę jeszcze nie jeden raz. 

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

KURCZAK W SZYNCE Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI


Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 4 plastry długodojrzewającej szynki
  • kilka gałązek ulubionych ziół (u mnie tymianek i oregano)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż pory mięsa się zamkną. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy połówki pomidorków. Smażymy przez 3 minut często potrząsając patelnią. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy przecier, doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej piersi układamy kilka gałązek ziół (ja zioła włożyłam pomiędzy pierś a polędwiczkę), następnie po 2 plastry sera mozzarella. Piersi zawijamy w szynkę (możemy je związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką) i układamy na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut bez przykrycia. Podajemy z domowym pieczywem.

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

EDINA KAMILA 23/05/2013 - 8:18 am

Przepyszne! Może pokonam lenia i zrobie coś takiego 😀

pozdr,
Edina Kamila
http://camilaofficial.blogspot.com/

Odpowiedz
Edyta 23/05/2013 - 8:37 am

Jak ładnie podane! I pomidorki są, a ja tylko z przecierem zrobiłam.

Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, a raczej pieczenie i liczę na jeszcze 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 23/05/2013 - 8:49 am

wygląda obłędnie , nie moge sie zdecydować u której z was lepiej;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/05/2013 - 9:06 am

o, o! ale pyszności!

Odpowiedz
Aga 23/05/2013 - 10:41 am

Pyszne, robiłam ostatnio podobne danie, lecz bez kurczaka, ta treściwa wersja bardzo mnie przekonuje, spróbuję!!

Odpowiedz
kabamaiga 23/05/2013 - 1:14 pm

Malwino to wino i pomidorki, to dopiero musi być cudny dodatek do tego dania. Bardzo dziękuję za kolejny wspólny obiad i rewelacyjny przepis.

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/05/2013 - 1:33 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
wykrywacz smaku 23/05/2013 - 3:45 pm

jak zawsze apetycznie!

Odpowiedz
Nemi 23/05/2013 - 4:10 pm

Zabieram! 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 23/05/2013 - 4:46 pm

smakowite zdjęcia i pyszne danie!

Odpowiedz
Anonimowy 25/05/2013 - 9:14 am

cudowne:) a gdzie zakupiłas takie fajne formy do zapiekania?

Odpowiedz
Malwina 25/05/2013 - 10:28 am

Były kiedyś w ofercie pepco.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/05/2013 - 3:46 am

Kurczaka po prowansalsku już zrobiłam, był pyszny … teraz czas na te piersi:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies