Już po raz drugi miałam okazję spotkać się w wirtualnej kuchni z Karoliną i Edytą. Po raz kolejny naszym wspólnym tematem gotowania był drób, a mianowicie piersi z kurczaka w szynce zapiekane z ziołami i mozzarellą. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Do tej potrawy z pewnością powrócę jeszcze nie jeden raz.
KURCZAK W SZYNCE Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
- 4 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
- 4 plastry długodojrzewającej szynki
- kilka gałązek ulubionych ziół (u mnie tymianek i oregano)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż pory mięsa się zamkną. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy połówki pomidorków. Smażymy przez 3 minut często potrząsając patelnią. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy przecier, doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej piersi układamy kilka gałązek ziół (ja zioła włożyłam pomiędzy pierś a polędwiczkę), następnie po 2 plastry sera mozzarella. Piersi zawijamy w szynkę (możemy je związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką) i układamy na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut bez przykrycia. Podajemy z domowym pieczywem.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
13 komentarzy
Przepyszne! Może pokonam lenia i zrobie coś takiego 😀
pozdr,
Edina Kamila
http://camilaofficial.blogspot.com/
Jak ładnie podane! I pomidorki są, a ja tylko z przecierem zrobiłam.
Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, a raczej pieczenie i liczę na jeszcze 🙂
wygląda obłędnie , nie moge sie zdecydować u której z was lepiej;)
o, o! ale pyszności!
Pyszne, robiłam ostatnio podobne danie, lecz bez kurczaka, ta treściwa wersja bardzo mnie przekonuje, spróbuję!!
Malwino to wino i pomidorki, to dopiero musi być cudny dodatek do tego dania. Bardzo dziękuję za kolejny wspólny obiad i rewelacyjny przepis.
wygląda bardzo smacznie:)
jak zawsze apetycznie!
Zabieram! 🙂
smakowite zdjęcia i pyszne danie!
cudowne:) a gdzie zakupiłas takie fajne formy do zapiekania?
Były kiedyś w ofercie pepco.
Kurczaka po prowansalsku już zrobiłam, był pyszny … teraz czas na te piersi:) buziaki