Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

przez Malwina
Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

Na blogu znajdziecie dość sporą bazę przepisów na gulasze wieprzowe. Był już gulasz z papryką, z pieczarkami i białym winem, z ziemniakami, a także gulasz na czerwonym winie pieczony w piekarniku. Tym razem przyszła pora na przepis na bardzo smaczny gulasz z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Można go podawać z kaszą gryczaną bądź ze świeżym pieczywem. Gulasz najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia. 

Gulasz w sosie chrzanowym

GULASZ W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę (np. szynka, łopatka)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki wody lub bulionu
  • 1 duży listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (lub 4 łyżki chrzanu ze słoiczka)
  • pęczek koperku, posiekany
Mięso doprawiamy lekko solą i pieprzem, oprószamy mąką. Przesmażamy ze wszystkich stron na patelni, aż włókna mięsa się zamkną. Przekładamy do rondla, wlewamy wodę lub bulion, dodajemy liść laurowy, doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-1 i 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę lub bulion. Z sosu wyjmujemy liść laurowy. Śmietanę mieszamy z chrzanem (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji, na sam początek najlepiej dodać połowę chrzanu i w razie potrzeby dodać go później więcej do smaku), dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy do gulaszu koperek, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Małgorzata K 23/05/2013 - 5:34 pm

mój ulubiony sos 🙂 z nim wszystko jest pyszne 🙂

Odpowiedz
Wiera 23/05/2013 - 5:57 pm

Piękne zdjęcie! Tak uchwycić gulasz, który, cóż, zazwyczaj nie jest fotogeniczny. Super 🙂

Odpowiedz
Kamciss 23/05/2013 - 7:22 pm

Pycha połączenie smaków : D

Odpowiedz
Majana 23/05/2013 - 8:33 pm

Piękne zdjęcia, a gulasz z pewnością pyszny 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/05/2013 - 9:18 pm

fajny pomysł:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/05/2013 - 9:41 pm

pysznie! a jak ładnie podany!

Odpowiedz
Marzena 24/05/2013 - 2:58 am

Swietny przepis Malwinko! Wszystko co lubie w jednym 🙂 pozdrawiam!:)

Odpowiedz
Jolanta Sztyndlarewicz 26/05/2013 - 3:49 am

Fantastyczny pomysł na ożywienie gulaszu …chrzan musi dawać niesamowitego kopa na jezyku:)pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies