Na blogu znajdziecie dość sporą bazę przepisów na gulasze wieprzowe. Był już gulasz z papryką, z pieczarkami i białym winem, z ziemniakami, a także gulasz na czerwonym winie pieczony w piekarniku. Tym razem przyszła pora na przepis na bardzo smaczny gulasz z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Można go podawać z kaszą gryczaną bądź ze świeżym pieczywem. Gulasz najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia.
GULASZ W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę (np. szynka, łopatka)
- 1 łyżka mąki
- 3 szklanki wody lub bulionu
- 1 duży listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (lub 4 łyżki chrzanu ze słoiczka)
- pęczek koperku, posiekany
Mięso doprawiamy lekko solą i pieprzem, oprószamy mąką. Przesmażamy ze wszystkich stron na patelni, aż włókna mięsa się zamkną. Przekładamy do rondla, wlewamy wodę lub bulion, dodajemy liść laurowy, doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-1 i 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę lub bulion. Z sosu wyjmujemy liść laurowy. Śmietanę mieszamy z chrzanem (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji, na sam początek najlepiej dodać połowę chrzanu i w razie potrzeby dodać go później więcej do smaku), dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy do gulaszu koperek, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
8 komentarzy
mój ulubiony sos 🙂 z nim wszystko jest pyszne 🙂
Piękne zdjęcie! Tak uchwycić gulasz, który, cóż, zazwyczaj nie jest fotogeniczny. Super 🙂
Pycha połączenie smaków : D
Piękne zdjęcia, a gulasz z pewnością pyszny 🙂
fajny pomysł:)
pysznie! a jak ładnie podany!
Swietny przepis Malwinko! Wszystko co lubie w jednym 🙂 pozdrawiam!:)
Fantastyczny pomysł na ożywienie gulaszu …chrzan musi dawać niesamowitego kopa na jezyku:)pozdrawiam