Salatka z kaszy gryczanej

przez Malwina
Sałatka z kaszy gryczanej przepis

Zarówno ja, jak i Połówek, bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kasze. Jedną z naszych ulubionych jest kasza gryczana, którą najczęściej podaję jako dodatek do obiadu. Tym razem postanowiłam przygotować dla Połówka sałatkę na bazie kaszy gryczanej. Do kaszy dodałam pełne witamin kiełki, słodko-pikantną marynowaną dynię, słony ser feta i podprażone orzechy. Całość zalałam dressingiem na bazie octu balsamicznego i musztardy.

Sałatka z kaszy gryczanej

SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I DYNI

Składniki:
[przepis własny]

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • pół szklanki marynowanej dyni
  • pół szklanki ulubionych kiełków
  • 100 g sera feta
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Dynię i ser kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy w mniejsze kawałki. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do powstania gładkiej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę łączymy z kiełkami, dynią, fetą i orzechami, mieszamy z dressingiem. 

Sałatka z kaszy gryczanej

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

    10 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    10 komentarzy

    Mimi 22/05/2013 - 8:42 am

    Ja też bardzo lubię różnego rodzaju kasze, a gryczana należy do moich ulubionych.
    Na pewno wypróbuję ten przepis, bo na pewno to danie świetnie smakuje. Zamienię tylko dynię, za którą nie przepadam, na jakieś inne warzywo 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 22/05/2013 - 10:17 am

    A próbowałaś kiedyś marynowanej? Ja osobiście za gotowaną czy upieczoną dynią nie przepadam. Za to marynowaną bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
    Maggie 22/05/2013 - 9:51 am

    Dobrze miec pod reka marynowana dynie! Salatka wyglada bombowo.

    Odpowiedz
    Aly 22/05/2013 - 1:57 pm

    No i jak obiecano, tak w środę przepis wstawiono 😀 Dziękuję bardzo! Sałatkę na 100% zrobię w weekend. Wygląda mega apetycznie, a kaszę gryczaną, jak już wspominałam – uwielbiam! 🙂

    Odpowiedz
    Agnieszka 22/05/2013 - 3:20 pm

    Gryczana moja ulubiona. Bardzo fajna sałatka 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 22/05/2013 - 4:05 pm

    fajny pomysł

    Odpowiedz
    bartoldzik 23/05/2013 - 2:59 pm

    Marynowana dynia z pewnością powoduje, że sałatka nie jest mdła i ma charakter. Ja tez uwielbiam kaszę gryczaną, ale nie przepadam za jej zapachem podczas gotowania.

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 26/05/2013 - 3:32 am

    Ja akurat z kasza gryczaną bardzo się nie lubię, ale mój Połówek ją uwielbia:) pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    Anonimowy 03/05/2015 - 7:27 am

    kasza gryczana prażona?

    Odpowiedz
    Malwina 04/05/2015 - 9:25 am

    Tak, prażona.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies