Placki z rzepy i marchewki

przez Malwina
Placki z rzepy i marchewki

Rzepa jest niedocenianym warzywem. Będąc na targu mało kto po nią sięga, a jeśli już ją kupuje, to najczęściej zapewne przerabia na surówkę do obiadu. Tak naprawdę jest to warzywo dość uniwersalne, możemy je piec w piekarniku, dodawać do gulaszów, albo tak jak ja zrobić z niej placuszki. Placki z rzepy to miła alternatywa dla placków ziemniaczanych lub popularnych w sezonie letnim placków z cukinii. 
Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Pelą. 

Placki z rzepy przepis
PLACKI Z RZEPY I MARCHEWKI

Składniki (na 6 większych placków):
[przepis własny]

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pół czerwonej chili, posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szklanka marchewki obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
  • 1 szklanka białej rzepy, obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy wodę i mąkę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy chili, czosnek, marchew i odciśniętą z nadmiaru soku rzepę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Pamiętajcie o tym, by przed przewróceniem na drugą stronę placuszki były dobrze wysmażone. W przeciwnym razie mogą się rozpadać. 
Do placuszków podałam sałatkę z pomidorów, cebulki i ziół. Do placuszków można podać sos, np. jogurtowy lub tzatziki. 
Placki z rzepy i marchewki

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Kamciss 22/05/2013 - 5:20 pm

Bardzo apetycznie się prezentują 🙂

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 22/05/2013 - 6:16 pm

Wyglądają zachęcająco, no i ten słoneczny kolor – cudo 🙂

Odpowiedz
Krysia BloodyGoodFood 22/05/2013 - 7:08 pm

Już dla samego koloru chętnie je zrobię! No i nie ukrywam że rzepę do tej pory w Polsce jadałam albo na surowo albo w zupie. Bardzo fajny przepis 🙂

Odpowiedz
Majana 22/05/2013 - 7:52 pm

Ale śliczne, kolorowe!:)

Odpowiedz
Nemi 23/05/2013 - 8:13 am

U mnie rzepa zawsze ląduje jako dodatek do białego sera:)

Odpowiedz
Evitaa 23/05/2013 - 9:05 am

Kolejny piękny nagłówek. A placki bardzo smakowite, lubię różne wariacje na temat placków warzywnych :).

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/05/2013 - 11:06 am

świetny pomysł, bardzo apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 23/05/2013 - 11:35 am

to musiało być pyszne:) wygląda cudnie:)

Odpowiedz
bartoldzik 24/05/2013 - 4:25 am

Rzepę jadłem tylko w surówce wiec chętnie bym spróbował takich placków.

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 25/05/2013 - 1:23 pm

Ja akurat za rzepą nie przepadam, choć podejrzewam, ze w placuszkach musi smakować nieźle:)

Odpowiedz
Wiśniowa Broń 08/02/2016 - 12:27 pm

Zaliczone! 🙂 chociaż ciężko było, żeby się nie rozwalały :<

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies