Kotlety wieprzowe na szparagach

przez Malwina
Kotlety wieprzowe ze szparagami przepis

Wspominałam już Wam, że schab najczęściej kupuję razem z kością i dzielę go na grubsze kotlety. Rozbite i panierowane cienkie kotlety bez kości nie mają u nas raczej „wzięcia”. Tym razem kotlety doprawiłam ziołami prowansalskimi a pod koniec podlałam czerwonym winem. Podałam je razem ze szparagami z dressingiem bazyliowym. Całość skomponowała się świetnie. 

Kotlety wieprzowe na szparagach

KOTLETY WIEPRZOWE NA SZPARAGACH


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 kotlety wieprzowe z kością (u mnie o grubości 3 cm)
  • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki pesto z bazylii, sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Pod koniec wlewamy wino, smażymy jeszcze przez 30 sekund. Ja mięso zazwyczaj smażę przez około 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej (przy kotletach o grubości 3 centymetrów). W trakcie smażenia należy wytopić tłuszcz, który znajduje się z boku kotleta. Pamiętajcie, by nie smażyć mięsa zbyt długo, zrobi się wówczas twarde. 
Szparagi gotujemy na parze bądź grillujemy na patelni. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Szparagi rozkładamy pomiędzy 4 talerze, kropimy je dressingiem. Podajemy razem z kotletami wieprzowymi.

Kotlety wieprzowe na szparagach

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Ivka 21/05/2013 - 6:47 pm

Wspaniałe danie, w dodatku z moimi ulubionymi szparagami 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 22/05/2013 - 4:09 am

W kości smak, więc w 100% popieram 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/05/2013 - 5:51 am

Niestety sporo osób schab z kością omija szerokim łukiem. A taki właśnie jest najlepszy 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 22/05/2013 - 5:31 pm

smaczny pomysł:)

Odpowiedz
Colette Green 24/05/2013 - 9:47 pm

Dziękuję za ten przepis, było rewelacyjne! I mówi to osoba, która normalnie omija szerokim łukiem wieprzowinę 😉

Odpowiedz
Malwina 25/05/2013 - 6:17 am

Cieszę się, że wieprzowina w takiej wersji posmakowała Ci:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2013 - 12:54 pm

Wg mnie kotlety z kostką mają wiecej smaku …. u nas i z kostką i bez wzięcie mają akurat …ale takie z kostką można na więej sposobów zrobić, no i są bardziej atrakcyjne wizualnie:)
pozdrawiam

Odpowiedz
Magducha 01/06/2013 - 2:55 pm

Nie wyszło mi tak ładnie 😉

Odpowiedz
Malwina 01/06/2013 - 5:13 pm

Oj na pewno wyszło ładnie 😛 I mam nadzieję, że smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies