Owsianka z brzoskwiniami

przez Malwina
Owsianka z brzoskwiniami

Lubicie owsianki? Większość osób, które znam nie wyobraża sobie, by zacząć dzień od porcji owsianki na śniadanie. Także mój Połówek do niedawna bronił się przed zjedzeniem owsianki. W końcu postawiłam go przed faktem dokonanym i wiecie co? Smakowała mu i to bardzo. Teraz przynajmniej raz w tygodniu ma na śniadanie owsiankę a do pracy zabiera czasem nocną owsiankę w słoiku. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju. 

Owsianka z brzoskwiniami

OWSIANKA Z BRZOSKWINIAMI
Śniadanie Mistrzów #34

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 160 g płatków owsianych (u mnie żytnie)
  • 1 litr mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jagód goji 
  • do podania: pokrojone brzoskwinie, miód lub brązowy cukier, jogurt naturalny
Płatki umieszczamy w rondelku, wlewamy mleko, dodajemy sól. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, gotujemy mieszając od czasu do czasu przez około 7 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy jagody goji. Owsiankę podałam z cząstkami brzoskwiń, miodem i jogurtem naturalnym.

*do przygotowania owsianki można użyć pół na pół mleka i wody

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Martyna 18/05/2013 - 9:27 am

uwielbiam owsiankę na śniadanie! nawet dziś ją jadłam 🙂 najlepsze w niej to, że za każdym razem możemy dobrać inne dodatki i stworzyć zupełnie nowe kompozycje smakowe 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 18/05/2013 - 10:47 am

z brzoskwiniami, moje ulubione letnie owsianki – kocham <3 jeszcze do tego masło orzechowe ;p

Odpowiedz
Justyna Bąk 18/05/2013 - 11:04 am

smacznie wygląda:)

Odpowiedz
GrowingUp 18/05/2013 - 11:10 am

Kocham owsianki, z brzoskwiniami rzadko robię;)

Odpowiedz
Agnieszka 18/05/2013 - 7:07 pm

Wygląda obłędnie 🙂

Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com

Odpowiedz
Maggie 19/05/2013 - 6:29 am

A ja lubie bardzo. Ba, to chyba najczesciej konsumowane przeze mnie sniadanie. Podoba mi sie fakt, ze mozna kombinowac z dodatkami, dzieki temu owsianka nigdy sie nie znudzi 🙂

Odpowiedz
Justin&Dorothy 19/05/2013 - 3:32 pm

Przepiękne zdjecia ! 🙂

Odpowiedz
claudia u 20/05/2013 - 9:10 pm

I jeszcze jagódki do tego ! No samo zdrowie i pyszność 🙂

Odpowiedz
Colette Green 21/05/2013 - 1:04 pm

Wygląda pysznie! Jako, że owsiankę jadam prawie codziennie, to na pewno przetestuję Twój sposób 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/07/2013 - 6:37 pm

mam pytanie, które nurtuje mnie od kilku postów i przepisów z wykorzystaniem pojemników Bento – czym jest owsianka "nocna" 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/07/2013 - 8:52 am

Nocna owsianka, to owsianka, którą przygotowuje się wieczorem (do słoika sypie się płatki, dodaje troszkę jogurtu, miodu, bakalii ulubionych i zalewa zimnym mlekiem). Płatki do rana miękną i pęcznieją i mamy gotową owsiankę, do której możemy dodać przed jedzeniem ulubione owoce. Świetnie sprawdza się, jako śniadanie "na wynos". Postaram się wrzucić post z taką owsianką.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies