Lubicie owsianki? Większość osób, które znam nie wyobraża sobie, by zacząć dzień od porcji owsianki na śniadanie. Także mój Połówek do niedawna bronił się przed zjedzeniem owsianki. W końcu postawiłam go przed faktem dokonanym i wiecie co? Smakowała mu i to bardzo. Teraz przynajmniej raz w tygodniu ma na śniadanie owsiankę a do pracy zabiera czasem nocną owsiankę w słoiku.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
OWSIANKA Z BRZOSKWINIAMI
Śniadanie Mistrzów #34
Śniadanie Mistrzów #34
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 160 g płatków owsianych (u mnie żytnie)
- 1 litr mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki jagód goji
- do podania: pokrojone brzoskwinie, miód lub brązowy cukier, jogurt naturalny
Płatki umieszczamy w rondelku, wlewamy mleko, dodajemy sól. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, gotujemy mieszając od czasu do czasu przez około 7 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy jagody goji. Owsiankę podałam z cząstkami brzoskwiń, miodem i jogurtem naturalnym.
*do przygotowania owsianki można użyć pół na pół mleka i wody
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
11 komentarzy
uwielbiam owsiankę na śniadanie! nawet dziś ją jadłam 🙂 najlepsze w niej to, że za każdym razem możemy dobrać inne dodatki i stworzyć zupełnie nowe kompozycje smakowe 🙂
z brzoskwiniami, moje ulubione letnie owsianki – kocham <3 jeszcze do tego masło orzechowe ;p
smacznie wygląda:)
Kocham owsianki, z brzoskwiniami rzadko robię;)
Wygląda obłędnie 🙂
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
A ja lubie bardzo. Ba, to chyba najczesciej konsumowane przeze mnie sniadanie. Podoba mi sie fakt, ze mozna kombinowac z dodatkami, dzieki temu owsianka nigdy sie nie znudzi 🙂
Przepiękne zdjecia ! 🙂
I jeszcze jagódki do tego ! No samo zdrowie i pyszność 🙂
Wygląda pysznie! Jako, że owsiankę jadam prawie codziennie, to na pewno przetestuję Twój sposób 🙂
mam pytanie, które nurtuje mnie od kilku postów i przepisów z wykorzystaniem pojemników Bento – czym jest owsianka "nocna" 🙂
Nocna owsianka, to owsianka, którą przygotowuje się wieczorem (do słoika sypie się płatki, dodaje troszkę jogurtu, miodu, bakalii ulubionych i zalewa zimnym mlekiem). Płatki do rana miękną i pęcznieją i mamy gotową owsiankę, do której możemy dodać przed jedzeniem ulubione owoce. Świetnie sprawdza się, jako śniadanie "na wynos". Postaram się wrzucić post z taką owsianką.