Gulasz wieprzowy pieczony z czerwonym winem

przez Malwina
Gulasz wieprzowy pieczony z czerwonym winem

Lubię przygotowywać potrawy w piekarniku. Obsmażam wszystko, przekładam do naczynia, zalewam sosem a potem tylko czekam, aż danie będzie gotowe. Tym razem postanowiłam zrobić gulasz pieczony w piekarniku. Muszę przyznać, że ta metoda przygotowania bardzo przypadła mi do gustu. Gulasz jest niezwykle aromatyczny za sprawą czerwonego wina i tymianku. Idealnie skomponowały się z nim młode marchewki. 

Gulasz wieprzowy pieczony z czerwonym winem

GULASZ WIEPRZOWY PIECZONY Z CZERWONYM WINEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie szynka)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
  • 2 czerwone cebule, posiekane w piórka
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 4 młode marchewki, obrane i oczyszczone
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata)
  • 1,5 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
Mięso kroimy w kostkę, lekko solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i przesmażamy ze wszystkich stron na patelni przez około 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty.  Wlewamy wino, gotujemy przez 1 minutę. Dodajemy przecier, bulion, tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy posiekany seler, całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy plasterki czosnku i młode marchewki. Pieczemy przez 1 godzinę pod przykryciem (w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu), następnie odkrywamy naczynie i pieczemy dalej przez 30 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gulasz możecie piec w jednym dużym naczyniu lub w dwóch mniejszych. Podajemy z domowym pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 45 minut.

6 komentarzy
1

6 komentarzy

Gary Michy 15/05/2013 - 5:10 pm

Właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad 🙂 Świetny przepis! 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/05/2013 - 8:14 pm

Prawie jak wołowina po burgundzku. W tańszej wersji i bardziej przystępnej. Smaki na jutro.
Pozdrawiam nocnie
Anuszka

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/05/2013 - 7:12 pm

Jeszczenie robiłąm gulaszu w piekarniku, musze spróbować …wyglada po prostu obłędnie:)

Odpowiedz
Anonimowy 02/09/2013 - 8:25 pm

Bardzo chętnie wypróbuję, ale pytanko: jaka temperatura w piekarniku?

Odpowiedz
Malwina 03/09/2013 - 7:19 am

180 stopni bez termoobiegu. Już uzupełniam wpis o tę informację.

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2013 - 1:13 pm

Dziękuję i ….właśnie zaczynam go robić! :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies