Boczek po tajsku

przez Malwina
Boczek po tajsku

Bardzo lubię eksperymentować z marynatami do mięs. Tym razem motywem przewodnim była kuchnia tajska i charakterystyczne dla niej przyprawy. Boczek przygotowany w ten sposób jest dość pikantny, ciekawego smaku nadaje mu dodatek sosu rybnego oraz trawy cytrynowej. 

Boczek po tajsku

BOCZEK PO TAJSKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg boczku bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru 
Mięso kroimy w grubą kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. W miseczce łączymy cukier, ocet ryżowy, sos rybny, sojowy, ostrygowy, trawę cytrynową, dodajemy czosnek, chili i imbir. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej całą noc). Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu), mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, pieczemy bez przykrycia 45-50 minut. W trakcie pieczenia kilka razy należy przemieszać mięso. Po koniec można włączyć termoobieg, by mięso mocniej się zrumieniło. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 1 godzina.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Bąk 13/05/2013 - 5:17 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 13/05/2013 - 6:18 pm

Boczku w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/05/2013 - 6:48 pm

boczek po tajsku.. ciekawe :]

Odpowiedz
Małgorzata K 13/05/2013 - 7:18 pm

mogę się poczęstować? 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/05/2013 - 7:44 am

Zapraszam 🙂

Odpowiedz
monikasia 13/05/2013 - 8:21 pm

trochę zbyt egzotyczne składniki, za drogo wychodzi 🙁

Odpowiedz
Malwina 14/05/2013 - 7:44 am

Sosy i pasta starczają na bardzo długo, jednak jeśli rzadko gotuje się z przepisów azjatyckich taki zakup może mijać się z celem. Za to zawsze możesz przygotować boczek w marynacie miodowo-musztardowej http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/04/boczek-pieczony-w-miodzie-i-musztardzie.html#.UZHrEKJFDdo

Odpowiedz
Wiewióra 13/05/2013 - 10:13 pm

lubię boczek 🙂 a ten mnie bardzo zaintrygował 🙂

Odpowiedz
Anulla 14/05/2013 - 7:06 am

nie jeden mężczyzna byłby zachwycony, a aromatycznym mięsiwem i ja nie pogardzę:)

Odpowiedz
Maggie 14/05/2013 - 2:10 pm

Lubie pikantne marynaty, wiec z pewnoscia wykorzystam twoj przepis – moze niekoniecznie do boczku, ale do czegos na pewno 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/05/2013 - 11:21 am

Wygląda smakowicie, musze pomyśleć o takim pieczonym boczkui, bo jak do tej pory to trobię go jedynie w formie pieczonej:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies