Kiedy kupuję mięso wieprzowe najczęściej przygotowuję z niego gulasz lub klopsiki. Ten gulasz z pieczarkami to jeden z ulubionych mojego Połówka. Kremowy sos na bazie białego wina wzbogacony o dodatek rozmarynu jest niezwykle smaczny i świetnie komponuje się z mięsem. Taki gulasz najczęściej podaję z kaszą bądź ze świeżym pieczywem.
GULASZ Z PIECZARKAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 por, posiekany (tylko biała część)
- pół szklanki białego wina
- 2,5 szklanki bulionu
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 300 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez około 5 minut (aż włókna mięsa się zamkną). Przekładamy do rondelka lub garnka. W razie potrzeby na patelnię dolewamy tłuszcz, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy wino, gotujemy dalej przez minutę. Zawartość patelni przekładamy do rondla z mięsem, dodajemy posiekane igiełki rozmarynu, liść laurowy, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy bulion lub wodę (jeśli sos zbyt mocno odparuje). Na maśle delikatnie przesmażamy pieczarki. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, szybko mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Dolewamy ją do gulaszu, mieszamy. Dokładamy pieczarki, podgrzewamy 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
4 komentarze
Uwielbiam zdjęcia i zawartość miseczki myślę że też 😉
Hmmm mniam!:) Malwinko masz swietne pomysly!:)))
Na te wiosne-nie-wiosne idealny!
Smakowity, z chęcią bym się poczęstowała:)