Ryż, podobnie jak i makaron, daje mnóstwo możliwości w kuchni. Może stanowić dodatek do potraw lub jak w tym przypadku bazę do przygotowania dania. Ryż z dodatkiem indyka i warzyw przygotowuje się niezwykle szybko. Wystarczy nam tylko kilka składników i dosłownie 20 minut czasu, by ugotować smaczny obiad.
RYŻ Z INDYKIEM I WARZYWAMI
Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]
- 300 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
- pół pora, posiekanego w plasterki
- 3 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki ciepłego bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy mięso ze wszystkich stron (aż przestanie być różowe w środku). Zdejmujemy je na papierowy ręcznik i trzymamy pod przykryciem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy dodatkowy tłuszcz. Wrzucamy selera, pora, marchew, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką (uchylnie), dusimy warzywa przez 5 minut (w przypadku młodych marchewek można pominąć ten etap). Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy ryż, przesmażamy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy przecier, oregano, słodką paprykę, kmin rzymski, wlewamy bulion. Przykrywamy patelnię i gotujemy całość przez około 13-15 minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Do ryżu dodajemy mięso, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
Wydaje się piekielnie apetyczne…a na pewno, proste i szybkie.
Przypomniałaś mi, że dawno indyka nie robiłam. Lubię takie dania z patelni, bo są smaczne i szybkie i mało przy nich zmywania 🙂
Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Fajne danie:) Idealnie na szybki obiad:)
bardzo lubię takie proste dania z jednego gara i bez udziwnień 🙂
Uwielbiam takie dania ! Ja podobne robię na parowej patelni z kominkiem. Bardzo mi się podoba dobór warzyw i przypraw do indyka i ryżu 🙂
Często gotowałam podobne danie podczas studiów, bardzo dobrze je wspominam:)
bardzo chętnie zrobiłabym na sobotni obiad tylko skąd ten bulion wziąć… i do tego żeby był smaczny (moje nie wychodzą zbyt rewelacyjnie)… 🙁
czy może być ryż brązowy?
Do tego dania wystarczy lekki bulion warzywny lub drobiowy. Na upartego możesz użyć nawet wody (zawsze będzie to o wiele lepsze wyjście niż gotowa kostka rosołowa). Z brązowym ryżem czas przygotowania potrawy wydłuży się (być może trzeba będzie dolać więcej płynu na patelnię).