Ryż z indykiem i warzywami

przez Malwina

Ryż, podobnie jak i makaron, daje mnóstwo możliwości w kuchni. Może stanowić dodatek do potraw lub jak w tym przypadku bazę do przygotowania dania. Ryż z dodatkiem indyka i warzyw przygotowuje się niezwykle szybko. Wystarczy nam tylko kilka składników i dosłownie 20 minut czasu, by ugotować smaczny obiad. 

RYŻ Z INDYKIEM I WARZYWAMI

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]
  • 300 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
  • pół pora, posiekanego w plasterki
  • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki ciepłego bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy mięso ze wszystkich stron (aż przestanie być różowe w środku). Zdejmujemy je na papierowy ręcznik i trzymamy pod przykryciem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy dodatkowy tłuszcz. Wrzucamy selera, pora, marchew, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką (uchylnie), dusimy warzywa przez 5 minut (w przypadku młodych marchewek można pominąć ten etap). Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy ryż, przesmażamy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy przecier, oregano, słodką paprykę, kmin rzymski, wlewamy bulion. Przykrywamy patelnię i gotujemy całość przez około 13-15 minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Do ryżu dodajemy mięso, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Kaja 11/05/2013 - 5:35 pm

Wydaje się piekielnie apetyczne…a na pewno, proste i szybkie.

Odpowiedz
Madame Edith 11/05/2013 - 6:40 pm

Przypomniałaś mi, że dawno indyka nie robiłam. Lubię takie dania z patelni, bo są smaczne i szybkie i mało przy nich zmywania 🙂

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Marzena 11/05/2013 - 7:31 pm

Fajne danie:) Idealnie na szybki obiad:)

Odpowiedz
Wiewióra 12/05/2013 - 6:21 am

bardzo lubię takie proste dania z jednego gara i bez udziwnień 🙂

Odpowiedz
grazyna 12/05/2013 - 6:38 am

Uwielbiam takie dania ! Ja podobne robię na parowej patelni z kominkiem. Bardzo mi się podoba dobór warzyw i przypraw do indyka i ryżu 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/05/2013 - 7:04 pm

Często gotowałam podobne danie podczas studiów, bardzo dobrze je wspominam:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2014 - 5:31 pm

bardzo chętnie zrobiłabym na sobotni obiad tylko skąd ten bulion wziąć… i do tego żeby był smaczny (moje nie wychodzą zbyt rewelacyjnie)… 🙁

czy może być ryż brązowy?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2014 - 5:52 am

Do tego dania wystarczy lekki bulion warzywny lub drobiowy. Na upartego możesz użyć nawet wody (zawsze będzie to o wiele lepsze wyjście niż gotowa kostka rosołowa). Z brązowym ryżem czas przygotowania potrawy wydłuży się (być może trzeba będzie dolać więcej płynu na patelnię).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies