Gdy tylko zobaczyłam ten przepis w książeczce, którą podesłali mi Andrzej i Irenka, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Awokado przygotowałam na jedno z leniwych śniadań dla Połówka, posmakowało mu na tyle, że w kilka dni później przepis powtórzyłam kolejny raz. Irence i Andrzejowi dziękuję za smakowity przepis i kolejne wspólne spotkanie w kuchni.
Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (Przepis pochodzi z książki Secretos de la cocina Chilena- R. Marin) oraz kolejnej edycji Barku (Śniadanie w maju).
FASZEROWANE AWOKADO Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ
Śniadanie Mistrzów #31
Składniki (na 6 mniejszych lub 3 większe porcje):
- 3 duże dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 3 udka z kurczaka*
- 3 łyżki majonezu
- mały pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 duża czerwona papryka*
- 6 cienkich paseczków żółtej papryki
- 6 oliwek, przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
Udka z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, pieczemy razem z papryką w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy. Po 10 minutach wyjmujemy paprykę z woreczka i ściągamy skórkę. Paprykę czyścimy, miąższ kroimy w kostkę. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć gotowej pieczonej papryki ze słoika. Mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości i siekamy w kostkę. W miseczce umieszczamy kurczaka, szczypiorek, pieczoną paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z łyżką majonezu. Awokado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki i skórki. Połówki awokado faszerujemy sałatką z kurczaka. Awokado ozdabiamy pozostałym majonezem, paseczkami żółtek papryki oraz oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.
*możecie użyć innych elementów z kurczaka upieczonych w piekarniku. W wersji ekspresowej można wykorzystać piersi z kurczaka, pokroić je w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Jeśli dbacie o linię, użyjcie gotowanego mięsa z kurczaka a zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego.
**te faszerowane połówki awokado robiłam dwukrotnie. Za drugim razem nie miałam czasu na pieczenie papryki, użyłam więc papryki marynowanej. Sałatka była inna w smaku, ale równie smaczna.
Czas przygotowania: 40 minut.
11 komentarzy
Mr.T zobaczył zdjęcia i już zaklepał taki obiad:)
bardzo intrygujące
Ciekawe jedzonko 🙂
Wow! Wygląda bardzo apetycznie 🙂
pycha! uwielbiam faszerowane awokado 🙂 a taaaaką sałatką to już w ogóle!
Pysznie podane i super farsz ;)!
Pycha!
ciekawe, chętnie wypróbuję.
Za awokado nie przepadam, ale w tej odslonie wyglada bajecznie!
Przepysznie wygląda:) Ciekawe czy polubię się z avocado:)
To jest fantastyczne! Uwielbiam faszerować i nadziewać, ale z awokado jeszcze nic nie robiłam.