Faszerowane awokado z kurczakiem i papryką

przez Malwina

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis w książeczce, którą podesłali mi Andrzej i Irenka, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Awokado przygotowałam na jedno z leniwych śniadań dla Połówka, posmakowało mu na tyle, że w kilka dni później przepis powtórzyłam kolejny raz. Irence i Andrzejowi dziękuję za smakowity przepis i kolejne wspólne spotkanie w kuchni. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (Przepis pochodzi z książki Secretos de la cocina Chilena- R. Marin) oraz kolejnej edycji Barku (Śniadanie w maju).

Awokado faszerowane przepis

FASZEROWANE AWOKADO Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ
Śniadanie Mistrzów #31

Składniki (na 6 mniejszych lub 3 większe porcje):
  • 3 duże dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 udka z kurczaka*
  • 3 łyżki majonezu
  • mały pęczek szczypiorku, drobno posiekanego 
  • 1 duża czerwona papryka*
  • 6 cienkich paseczków żółtej papryki
  • 6 oliwek, przekrojonych na pół
  • sól i pieprz do smaku
Udka z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, pieczemy razem z papryką w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy. Po 10 minutach wyjmujemy paprykę z woreczka i ściągamy skórkę. Paprykę czyścimy, miąższ kroimy w kostkę. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć gotowej pieczonej papryki ze słoika. Mięso obieramy ze skóry, oddzielamy  od kości i siekamy w kostkę. W miseczce umieszczamy kurczaka, szczypiorek, pieczoną paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z łyżką majonezu. Awokado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki i skórki. Połówki awokado faszerujemy sałatką z kurczaka. Awokado ozdabiamy pozostałym majonezem, paseczkami żółtek papryki oraz oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.
*możecie użyć innych elementów z kurczaka upieczonych w piekarniku. W wersji ekspresowej można wykorzystać piersi z kurczaka, pokroić je w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Jeśli dbacie o linię, użyjcie gotowanego mięsa z kurczaka a zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego. 
**te faszerowane połówki awokado robiłam dwukrotnie. Za drugim razem nie miałam czasu na pieczenie papryki, użyłam więc papryki marynowanej. Sałatka była inna w smaku, ale równie smaczna.

Czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Nemi 11/05/2013 - 8:39 am

Mr.T zobaczył zdjęcia i już zaklepał taki obiad:)

Odpowiedz
lekki brzusio 11/05/2013 - 9:15 am

bardzo intrygujące

Odpowiedz
Malwinka 11/05/2013 - 10:42 am

Ciekawe jedzonko 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 11/05/2013 - 11:53 am

Wow! Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
whipped cream 11/05/2013 - 12:45 pm

pycha! uwielbiam faszerowane awokado 🙂 a taaaaką sałatką to już w ogóle!

Odpowiedz
Ula 11/05/2013 - 1:26 pm

Pysznie podane i super farsz ;)!

Odpowiedz
Kamila 11/05/2013 - 7:15 pm

Pycha!

Odpowiedz
monikasia 11/05/2013 - 10:11 pm

ciekawe, chętnie wypróbuję.

Odpowiedz
Maggie 13/05/2013 - 10:45 am

Za awokado nie przepadam, ale w tej odslonie wyglada bajecznie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/05/2013 - 7:08 pm

Przepysznie wygląda:) Ciekawe czy polubię się z avocado:)

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 5:37 am

To jest fantastyczne! Uwielbiam faszerować i nadziewać, ale z awokado jeszcze nic nie robiłam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies