Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

przez Malwina
Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

Smażony ryż to jedno z ulubionych dań mojego Połówka. Do tej potrawy możecie dodać swoje ulubione składniki lub po prostu te, które macie aktualnie pod ręką. Ja tym razem postawiłam na dość skromną wersję z dodatkiem kurczaka, chili, imbiru i czosnku. Wypróbujcie także wegetariańską  wersję smażonego ryżu z jajkiem. 

Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 średniej wielkości pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
  • 100 g ryżu* (waga przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • szczypior z dwóch dymek, posiekany
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Spulchniamy go widelcem. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć ryżu z poprzedniego dnia. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż przestanie być różowy w środku. Dodajemy imbir, chili, czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Dodajemy ryż, wlewamy sos sojowy, smażymy mieszając przez minutę. Przy pomocy łopatki robimy wgłębienie w ryżu, wlewamy jajka, smażymy mieszając, aż się zetną. Wyłączamy gaz, dodajemy szczypior, delikatnie mieszamy.

*do przygotowania potrawy możemy użyć ugotowanego dzień wcześniej ryżu, który został nam z obiadu

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

kuchcikOla 09/05/2013 - 8:02 am

ostatnio szukam nowych, szybkich inspiracji obiadowych. Z Twojego przepisu na pewno skorzystam 🙂

Odpowiedz
Ola 09/05/2013 - 10:16 am

oj jak ja lubię takie szybkie i pyszne wykorzystanie "resztek" 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 09/05/2013 - 8:27 pm

zapomnialam o ryzu z jajkiem ;p a jaki jest pyszny 🙂

Odpowiedz
Unknown 12/02/2016 - 3:21 pm

A kurczak to czasami nie chodziło że powinien przestać być różowy z wierzchu?

Odpowiedz
Malwina 12/02/2016 - 3:34 pm

Kurczak ma być usmażony, a nie obsmażony.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies