Smażony ryż to jedno z ulubionych dań mojego Połówka. Do tej potrawy możecie dodać swoje ulubione składniki lub po prostu te, które macie aktualnie pod ręką. Ja tym razem postawiłam na dość skromną wersję z dodatkiem kurczaka, chili, imbiru i czosnku. Wypróbujcie także wegetariańską wersję smażonego ryżu z jajkiem.
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 średniej wielkości pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2-centymetrowy kawałek imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
- 100 g ryżu* (waga przed ugotowaniem)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 jajka, roztrzepane
- szczypior z dwóch dymek, posiekany
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Spulchniamy go widelcem. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć ryżu z poprzedniego dnia. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż przestanie być różowy w środku. Dodajemy imbir, chili, czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Dodajemy ryż, wlewamy sos sojowy, smażymy mieszając przez minutę. Przy pomocy łopatki robimy wgłębienie w ryżu, wlewamy jajka, smażymy mieszając, aż się zetną. Wyłączamy gaz, dodajemy szczypior, delikatnie mieszamy.
*do przygotowania potrawy możemy użyć ugotowanego dzień wcześniej ryżu, który został nam z obiadu
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
ostatnio szukam nowych, szybkich inspiracji obiadowych. Z Twojego przepisu na pewno skorzystam 🙂
oj jak ja lubię takie szybkie i pyszne wykorzystanie "resztek" 🙂
zapomnialam o ryzu z jajkiem ;p a jaki jest pyszny 🙂
A kurczak to czasami nie chodziło że powinien przestać być różowy z wierzchu?
Kurczak ma być usmażony, a nie obsmażony.