Sałatka z młodą marchewką

przez Malwina
Sałatka z młodą marchewką

Zamysł tej sałatki miałam już jakiś czas temu. Miałam jednak spory problem z zakupem młodych marchewek. W końcu udało mi się je dostać na jednym ze stoisk. Pyszne pieczone marchewki z dodatkiem miodu i kminu rzymskiego idealnie komponują się z pozostałymi składnikami. Przygotowanie tej sałatki zajmuje troszkę czasu, jednak efekt końcowy jest tego wart. Sałatkę dodaję do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 33). Razem ze mną sałatki z marchewką przygotowały także Pela oraz Mirabelka. 

Sałatka z młodą marchewką
SAŁATKA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 300 g młodych marchewek
  • 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki płynnego miodu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • mały pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • pół papryczki chili, drobno posiekanej
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy)
W miseczce łączymy oliwę, miód i kmin rzymski. Obrane marchewki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je miodową glazurą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy do miękkości (u mnie zajęło to około 25 minut). Komosę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja na pół szklanki komosy daję 1 szklankę wody i gotuję pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody). W misce umieszczamy ugotowaną komosę, szczypiorek, rodzynki, ser feta, chili. Zalewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy upieczone marchewki i posypujemy uprażonymi piniolami.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

Sałatka z młodą marchewką

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Pela 06/05/2013 - 5:24 pm

Ja jeszcze do młodych marchewek nie dotarłam, a komosy w ogóle nie próbowałam.
Świetna propozycja 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/05/2013 - 7:37 pm

mm te pieczone w glazurze marchewki marzą mi się do obiadu 😉

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/05/2013 - 7:38 pm

zdrowy wiosenny obiad:)

Odpowiedz
JustInka 06/05/2013 - 8:06 pm

Wspaniała 🙂 Te młode marchewki muszę wreszcie zakupić, bo znikną zanim się na targ wybiorę !

Odpowiedz
Mirabelka 06/05/2013 - 8:10 pm

Bardzo ciekawa sałatka 🙂

Odpowiedz
Majana 06/05/2013 - 8:50 pm

Jaka cudna! Zjadłabym taką młodą marcheweczkę 🙂

Odpowiedz
wykrywacz smaku 07/05/2013 - 8:38 am

bardzo wiosenna 🙂

Odpowiedz
Magda 07/05/2013 - 11:29 am

Ależ pyszna propozycja- aromatyczna, zdrowa i ciesząca oczy!

Odpowiedz
Paulina Podgórska 07/05/2013 - 2:06 pm

komosa, orzeszki i młodziutka marchew. Jestem w niebie.

Odpowiedz
Maggie 08/05/2013 - 8:08 am

Wspaniale wyglada!

Odpowiedz
zuzayana 08/05/2013 - 2:02 pm

mmm..! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies