Boczek pieczony po azjatycku

przez Malwina

Boczek pieczony po azjatycku

Dzisiejsza propozycja przypadnie z pewnością bardziej do gustu panom. Do tej pory przygotowałam boczek z miodem i musztardą oraz boczek pieczony po wietnamsku. Tym razem mięso zamarynowałam w pikantnej marynacie z dodatkiem domowego sosu chili. Do przepisu wrócę jeszcze nie raz. 


Boczek pieczony po azjatycku

BOCZEK PIECZONY PO AZJATYCKU
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg surowego boczku bez skóry
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • szczypta czarnego pieprzu
Boczek kroimy w grubą kostkę. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, przyprawę pięć smaków, sos chili i pieprz. Powstałą marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed pieczeniem. Wyjmujemy je z marynaty i umieszczamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 45 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia mięso podlewamy kilka razy marynatą. Upieczony boczek podałam z pikantnymi pieczonymi ziemniakami. 

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania mięsa): 50 minut.
Boczek pieczony po azjatycku

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Bąk 05/05/2013 - 9:41 am

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
monikasia 05/05/2013 - 9:56 am

bardzo smakowicie. na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
Ema 05/05/2013 - 11:02 am

Booczek uwielbiam szczególnie z grilla 😀 a mój mężczyzna nienawidzi. No coż zawsze znajdą się jakieś wyjątki 😀

Odpowiedz
Yummy in my tummy 05/05/2013 - 3:06 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/05/2013 - 5:12 pm

mniam! wygląda smakowicie 😉 mój Połówek byłby zachwycony 😉

Odpowiedz
Antenka 06/05/2013 - 8:02 am

kawał pysznego miecha i te ziemniaczki:) bajka:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies