Ryż smażony z jajkiem

przez Malwina
Ryż smażony z jajkiem

Ryż smażony  z jajkiem to danie kryzysowe, które przygotowuję dość często, kiedy ugotuję zbyt dużą ilość ryżu. Do przygotowania tej potrawy potrzebujecie niewielu składników. Tak naprawdę możecie wykorzystać to, co macie w lodówce, np. pora, pieczarki, kawałki kurczaka itp. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka chwil. Trzeba tylko pamiętać o tym, by wszystkie składniki pokroić przed smażeniem.

Danie to jest bardzo popularne w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach.

RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM (CHINY)



Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w słupki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulki, chili i czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i paprykę, smażymy dalej przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ryż, sos sojowy, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Wlewamy jajka, smażymy mieszając, aż jajka się zetną. Przed podaniem potrawę możemy posypać posiekanym szczypiorem z dymki.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Izaa 02/05/2013 - 5:02 pm

czasem robie z zielonym groszkiem. Nie dośc że szybkie to jeszcze pyszne danie ;)) Pozdrawiam

Odpowiedz
Dobre Czasy 02/05/2013 - 6:17 pm

Witaj.Pięknie,zdrowo i kolorowo u CIEBIE-ZOSTAJĘ, rozgoszczę się bo naprawdę miło i mądrze tu.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam bardzo ciepło i serdecznie.J.

Odpowiedz
cote 02/05/2013 - 7:13 pm

Uwielbiam to danie! Często dodaję cieciorkę 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/05/2013 - 7:15 pm

Malwinko, pyszny ryż.
Mam pytanko, czy mogę opublikować przepis na Twoje ciasteczka bananowe?
Zrobiłam je dziś, są wyborne!
Oczywiście zaznaczę, że przepis mam od Ciebie.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 7:20 pm

Ależ oczywiście 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/05/2013 - 7:53 pm

dziękuję :]
możne to głupio, że pytam. ale nie lubię tak brać czegoś bez pytania.
tym bardziej, że jesteśmy z jednego kręgu :]

Odpowiedz
Beatrice 03/05/2013 - 1:22 pm

Ciekawa propozycja 🙂

Odpowiedz
Kamciss 03/05/2013 - 3:44 pm

Uwielbiam takie proste i klasyczne dania 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/05/2013 - 6:33 am

Nie dosc, ze "resztkowe", to jeszcze przyjazne dla portfela. Jeden z tych przepisow, ktore warto zachowac na koniec miesiaca 😉

Odpowiedz
czikolina 05/09/2013 - 12:44 pm

Witam Szanowna Gospodynie!
Skorzystałam z przepisu, z tym że dodałam imbirowego sosu sojowego i nie dodałam jajek-efekt?! Zaskakująco pyszne, kolorowe a za zakupy zapłaciłam 10 zł:) Dziekuje za przepis i za to smaczne , ciekawe i inspirujące miejsce w sieci!

Z pozdrowieniami dla Autorki

Ania

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2014 - 7:16 pm

Miałam resztki ryżu i wpadłam na ten przepis.Miałam pewne braki, więc zrobiłam bez papryczek chili i papryki.Dodalam trochę ostrej papryki, pieprzu cayenne i skropiłam olejem sezamowym.Było pyszne:) Ewa

Odpowiedz
Koziu 13/09/2023 - 5:36 pm

Uwielbiam ten przepis, robię za każdym razem gdy mam ochotę na ryż. Pycha!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies