Tarta z pieczarkami i mascarpone

przez Malwina
Tarta z pieczarkami przepis
Niestety pech chciał, że nie zdążyłam przygotować pieczarkowej tarty na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia Mopsika. Mimo wszystko tarta i tak powstała, chociaż z drobnym opóźnieniem. Postawiłam na szybką i prostą tartę na bazie ciasta francuskiego. Do jej przygotowania użyłam także mascarpone i pesto z bazylii. Tarta jest niezwykle smaczna. Połówek nawet stwierdził, że smakuje mu bardziej aniżeli tarta pieczarkowa z ricottą. Razem ze mną pieczarkową tartę piekła także Maggie.
Tarta na cieście francuskim przepis
TARTA Z PIECZARKAMI

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek, obrane i pokrjone w plasterki
  • 1 mały por (tylko biała część), posiekany w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Ciasto dzielimy na 3-4 prostokąty. Podwijamy brzegi ciasta. Powstałe ranty można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie oliwa i masło). Wrzucamy posiekanego w kostkę pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i rozmaryn, smażymy dalej przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pieczarki puszczą wodę, należy ją odparować. 
Mascarpone mieszamy z pesto. Tarty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spody mascarpone, wykładamy pieczarkowy farsz. Pieczemy dalej przez 7-10 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Tarta z pieczarkami przepis
14 komentarzy
0

14 komentarzy

Karolaa 29/04/2013 - 5:09 pm

Wyglądają smakowicie! piękne zdjęcia

Odpowiedz
Małgorzata K 29/04/2013 - 5:41 pm

aż mi w brzuszku zaburczało 🙂 bardzo pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2013 - 7:23 pm

Robię coś bardzo podobnego, tylko ja składam ciasto w rożki. I jest przepyszne, polecam każdemu, a tę śliczną tartę zrobię już niedługo 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Mimi 29/04/2013 - 7:25 pm

Do pieczarek pozostał mi jakiś uraz z dzieciństwa (chociaż ostatnio stopniowo się zmniejsza), ale patrząc na takie zdjęcia mam ochotę od razu wziąć się za przygotowanie tej tarty (i zjedzenie też! ;)).

Odpowiedz
Majana 29/04/2013 - 7:53 pm

Ale ładne i apetyczne!:)

Odpowiedz
Lolinka 29/04/2013 - 8:58 pm

Ale to wygląda, aż szkoda jeść takie piękne 🙂

Odpowiedz
Marzena 29/04/2013 - 9:30 pm

Cudownie wyglądają;-)!

Odpowiedz
Marzena 30/04/2013 - 5:00 am

Bardzo fajny przepis. Wyglada super apetycznie:) Ja uwielbiam pieczarki!:)

Odpowiedz
Maggie 30/04/2013 - 7:23 am

Spozniona, ale na pewno pyszna! No i pieczarki + por = niebo 🙂

Odpowiedz
JestSmak 30/04/2013 - 5:59 pm

Wygląda wspaniale!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/05/2013 - 12:22 pm

Od samego widoku tych tart zgłodniałam porządnie! 🙂

Z wiosennymi pozdrowieniami,

Agata

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2013 - 2:30 pm

mniam !! ;]

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2013 - 2:31 pm

mniam ;]

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/05/2013 - 8:48 pm

Ja w wersji dla siebie zastąpiłabym freancuskie kruchym i nic wiecej już by mi do szczęścia nie było trzeba:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies