Niestety pech chciał, że nie zdążyłam przygotować pieczarkowej tarty na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia Mopsika. Mimo wszystko tarta i tak powstała, chociaż z drobnym opóźnieniem. Postawiłam na szybką i prostą tartę na bazie ciasta francuskiego. Do jej przygotowania użyłam także mascarpone i pesto z bazylii. Tarta jest niezwykle smaczna. Połówek nawet stwierdził, że smakuje mu bardziej aniżeli tarta pieczarkowa z ricottą. Razem ze mną pieczarkową tartę piekła także Maggie.
TARTA Z PIECZARKAMI
Składniki:
[przepis własny]
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek, obrane i pokrjone w plasterki
- 1 mały por (tylko biała część), posiekany w kostkę
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 2 łyżeczki pesto z bazylii
- sól i pieprz do smaku
Ciasto dzielimy na 3-4 prostokąty. Podwijamy brzegi ciasta. Powstałe ranty można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie oliwa i masło). Wrzucamy posiekanego w kostkę pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i rozmaryn, smażymy dalej przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pieczarki puszczą wodę, należy ją odparować.
Mascarpone mieszamy z pesto. Tarty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spody mascarpone, wykładamy pieczarkowy farsz. Pieczemy dalej przez 7-10 minut.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
14 komentarzy
Wyglądają smakowicie! piękne zdjęcia
aż mi w brzuszku zaburczało 🙂 bardzo pysznie wygląda 🙂
Robię coś bardzo podobnego, tylko ja składam ciasto w rożki. I jest przepyszne, polecam każdemu, a tę śliczną tartę zrobię już niedługo 🙂
Pozdrawiam
Do pieczarek pozostał mi jakiś uraz z dzieciństwa (chociaż ostatnio stopniowo się zmniejsza), ale patrząc na takie zdjęcia mam ochotę od razu wziąć się za przygotowanie tej tarty (i zjedzenie też! ;)).
Ale ładne i apetyczne!:)
Ale to wygląda, aż szkoda jeść takie piękne 🙂
Cudownie wyglądają;-)!
Bardzo fajny przepis. Wyglada super apetycznie:) Ja uwielbiam pieczarki!:)
Spozniona, ale na pewno pyszna! No i pieczarki + por = niebo 🙂
Wygląda wspaniale!
Od samego widoku tych tart zgłodniałam porządnie! 🙂
Z wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
mniam !! ;]
mniam ;]
Ja w wersji dla siebie zastąpiłabym freancuskie kruchym i nic wiecej już by mi do szczęścia nie było trzeba:)