Naleśniki z mięsem mielonym

przez Malwina
Naleśniki z mięsem mielonym przepis

Te naleśniki robię bardzo często, gdy mam mieć gości. Wszystko przygotowuję kilka godzin wcześniej (czasem nawet dzień przed) a  później nadziewam naleśniki i zapiekam w piekarniku. Pomysł z pomidorkami podpatrzyłam w jednej z książek Gino D’Acampo. 

Naleśniki z mięsem i warzywami
NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w mniejsze kawałki
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 g przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego żółtego sera (użyłam grana padano)
  • kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plastry
  • naleśniki: 250 ml mleka, 100 g mąki (użyłam mąki orkiszowej), pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy mieszając przez 2 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy je ze wszystkich stron przez kilka minut. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa alkoholu odparuje. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (mi zajęło to około 20 minut). 
Przygotowujemy naleśniki: mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, jajka, sól, olej, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wlewamy porcje ciasta naleśnikowego (najłatwiej jest to zrobić używając chochelki), rozprowadzamy na patelni, smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. Odkładamy na talerz. Z podanej porcji powinno Wam wyjść 6 dużych naleśników.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów (ja posypałam je suszoną bazylią), posypujemy startym serem. Naczynie z naleśnikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut. 
*farsz i naleśniki możecie przygotować na kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Usmażone naleśniki i nadzienie przechowujcie oddzielnie w zamkniętym pojemniku. Następnego dnia nałóżcie nadzienie na naleśniki, zrolujcie je i zapieczcie. 
** zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego, wołowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Naleśniki faszerowane mięsem
    17 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    17 komentarzy

    Sylvia / Happiness is homemade 28/04/2013 - 7:06 pm

    pysznie wyglądają 🙂 smaka robisz tak późną porą 😉

    Odpowiedz
    Kamila 28/04/2013 - 8:16 pm

    Smaczny pomysł!

    Odpowiedz
    Kamciss 28/04/2013 - 8:51 pm

    Pycha pomysł 🙂 Cudowny pomysł na obiad :>

    Odpowiedz
    Antenka 29/04/2013 - 7:21 am

    ależ smakowicie się do mnie uśmiechają:D

    Odpowiedz
    Maggie 29/04/2013 - 7:39 am

    Pomysl z pomidorkami faktycznie bezbledny 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/04/2013 - 10:35 am

    zrobię 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 29/04/2013 - 12:09 pm

    Daj znać, czy smakowały 🙂

    Odpowiedz
    Łukasz 01/05/2013 - 3:50 pm

    Zrobiłem, wyszły super. Żonie bardzo smakowały 🙂 Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
    Malwina 02/05/2013 - 5:33 am

    Łukaszu, miło mi to słyszeć 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 03/05/2013 - 8:45 pm

    Swojego czasu bardzp często robiłam takie zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, z tym, że u mnie troszkę inne nadzienie było. Pyszne były, podobnie jak Twoje:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 08/08/2013 - 6:16 am

    nic rewelacyjnego dlugi czas przygotowania az 1h tak prostej potrawy i zwijanie w rulony nic estetycznego

    Odpowiedz
    Malwina 08/08/2013 - 6:22 am

    Moim zdaniem te naleśniki wyglądają estetycznie. Nie jestem w stanie ocenić tego, jak Tobie wyszła potrawa i jakich jakościowo użyłeś/łaś składników (o ile ją w ogóle przygotowałaś/łeś). Nie wiem, czego się spodziewałaś/łeś szukając przepisu na naleśniki faszerowane mięsem. Bo chyba nie coq au vin 😉

    pozdrawiam

    M.

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/01/2015 - 3:29 pm

    Mieliśmy je dzisiaj na obiad, pycha! Tylko zamiast przecieru dałam koncentrat, bo w osiedlowym sklepiku o passacie nie słyszeli 🙂 Cieszę się, że odkryłam tak inspirujący blog, ale sobie pogotuję :-)!

    Odpowiedz
    olenita 14/02/2015 - 2:39 pm

    Dzisiaj testuję 🙂 podzielę się wrażeniami 🙂

    Odpowiedz
    olenita 14/02/2015 - 11:31 pm

    Naleśniki przetestowane, są pyszne 🙂 Nieco zmodyfikowałam przepis, dodając dużo więcej przypraw – takich samych, tylko w większych ilościach, bazylię miałam świeżą 🙂 I dodałam poł słoiczka koncentratu pomidorowego małego, żeby trochę wzmocnić smak. Pomysł z pomidorkami na wierzchu – super 🙂 A do naleśników – nieco więcej mąki, zamiast 100 gram, jakieś 160 gram – chyba wlałam za dużo wody na początku i miałam za rzadkie ciasto, musiałam zagęscić 🙂 Podzieliłabym się zdjęciem, ale nie mogę dodać 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 13/04/2015 - 3:58 pm

    Zrobilam dzis i wyszlo pysznie !!!!!! Uwielbiam Twoje przepisy 🙂

    Odpowiedz
    Pani Domowa 24/10/2016 - 8:20 am

    Już wiem co dziś na obiad 😉

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies