Blondies z borówkami

przez Malwina
Ciasto czekoladowe z borówkami

To ciasto przypadnie do gustu miłośnikom białej czekolady. Nie jest zbyt wysokie, należy do ciast z gatunku bardziej słodkich. Jego wykonanie jest banalnie proste. Zamiast borówek możecie użyć innych ulubionych owoców, np. porzeczek, malin. 

Ciasto z borówką przepis


BLONDIES Z BORÓWKAMI


Składniki (na blaszkę 18cm x 28cm):
[źródło]

  • 100 g masła
  • 180 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich*
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, cukier i masło. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dodajemy jajka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy ponownie do otrzymania jednolitej masy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy borówki, lekko je dociskając. Pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni bez termoobiegu. 
*użyłam mrożonych owoców. Najpierw je rozmroziłam i odlałam sok, który puściły. Możecie do tego ciasta inne ulubione owoce, np. wiśnie (wcześniej wydrylowane), maliny, jagody, porzeczki itp. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy
0

6 komentarzy

GrowingUp 27/04/2013 - 5:02 pm

Koocham białą czekoladę, najlepsza;)

Odpowiedz
pieczone truskawki 27/04/2013 - 5:21 pm

wygląda pysznie! 🙂

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 27/04/2013 - 5:23 pm

Wygląda super, chociaż nie przepadam za słodkimi wypiekami. 🙂

Odpowiedz
Marzena 27/04/2013 - 5:42 pm

To cos dla mojego meza – wielbiciela bialej czekolady:) Wyglada super!:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 27/04/2013 - 6:42 pm

ach blondies, ja najbardziej lubię z malinami 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/04/2013 - 2:54 pm

Blondies jeszcze nie piekłam, może dlatego że nie przepadam za białą czekolada …ale brownies uwielbiam:) … ciekawe jak smakowałoby z borówkami??:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies