To ciasto przypadnie do gustu miłośnikom białej czekolady. Nie jest zbyt wysokie, należy do ciast z gatunku bardziej słodkich. Jego wykonanie jest banalnie proste. Zamiast borówek możecie użyć innych ulubionych owoców, np. porzeczek, malin.
BLONDIES Z BORÓWKAMI
Składniki (na blaszkę 18cm x 28cm):
[źródło]
- 100 g masła
- 180 g białej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich*
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, cukier i masło. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dodajemy jajka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy ponownie do otrzymania jednolitej masy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy borówki, lekko je dociskając. Pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
*użyłam mrożonych owoców. Najpierw je rozmroziłam i odlałam sok, który puściły. Możecie do tego ciasta inne ulubione owoce, np. wiśnie (wcześniej wydrylowane), maliny, jagody, porzeczki itp.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Koocham białą czekoladę, najlepsza;)
wygląda pysznie! 🙂
Wygląda super, chociaż nie przepadam za słodkimi wypiekami. 🙂
To cos dla mojego meza – wielbiciela bialej czekolady:) Wyglada super!:)
ach blondies, ja najbardziej lubię z malinami 🙂
Blondies jeszcze nie piekłam, może dlatego że nie przepadam za białą czekolada …ale brownies uwielbiam:) … ciekawe jak smakowałoby z borówkami??:)