Lubię wzbogacać pieczywo o różne dodatki. Tym razem postanowiłam przygotować chleb z miodem i rodzynkami. Idealnie pasuje do pasztetu, pieczonych mięs. Oczywiście sprawdzi się też świetnie w przypadku kanapek ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. biały ser i domowa konfitura. Chleb ma miękką skórkę i delikatny miąższ.
CHLEB Z RODZYNKAMI I MIODEM
Składniki:
[przepis własny]
- 175 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 230 ml ciepłego mleka
- 100 g rodzynek
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- do posmarowania: żółtko wymieszane z odrobiną wody
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, rodzynki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut. Miód mieszamy z pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko z miodem, miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut. Chleb smarujemy żółtkiem, pieczemy w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam chleb folią aluminiową, ponieważ w szybkim tempie zaczął ciemnieć za sprawą żółtka, którym posmarowałam chleb. Upieczony chleb studzimy na kratce. Świetnie smakuje z dodatkiem pasztetu, pieczonym mięsem bądź z słodkimi dodatkami.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 45 minut.
Wypróbujcie także przepis na bułki z daktylami i miodem.
16 komentarzy
Ciemny jakby był z czekoladą!
Świetnie wygląd ten chlebek, ma piękną skórkę;)
Pięknie wygląda, aż chce się go spróbować
zrobiłaś go chyba specjalnie dla mnie 😀 kocham pieczywo z rodzynką, a z miodem??? no po prostu poezja…
Niesamowicie mi się podoba kolor skórki. Piękny ten bochenek 🙂
wyglada tak.. iDEALNIE 😉
bajeczny!!!
trochę jak turecki – wspaniały bochenek!
Masz racje, do slodkich dodatkow idealny.
Przypomniały mi się czasy szkoły średniej, kiedy to po lekcjach zawsze szliśmy do jednej z kluczborskich piekarni i kupowaliśmy bułę z rodzynkami …. fantastyczny chleb:)
wygląda ekstra.. szczególnie na skórka na chlebie 🙂
Hm, mam pytanie, a mając zakwas w lodówce, jak zrobić taki chlebek? Wyjąć zakwas niech postoi na szafce przez dzień, a wieczorem z czymś go wymieszać i niech rośnie? Ale wtedy bez drożdży i co dokładniej zrobić? 🙂 Proszę o radę.
Lenka
Lenko, zrób ten chlebek zgodnie z recepturą z tego przepisu (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chleb-z-koperkiem-na-zakwasie.html). Pomiń koperek i dodaj do chleba miód oraz rodzynki, a oliwę zastąp miękkim masłem. W razie problemów, pisz.
Chcialabym upiec go na śniadanie wielkanocne ale wyrabianie, rośniecie, ponowne rośniecie i pieczenie to prawie 3 godziny. Jakbym chciała zrobić wieczorem a upiec rano, jak mam postapic? Z góry bardzo dziekuje 🙂
Gdy wyrobisz ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Będzie sobie spokojnie rosnąć przez te kilkanaście godzin w nocy w chłodzie. Rano wyjmij, uformuj bochenek na blasze, przykryj ściereczką i zostaw na drugie rośnięcie. A potem po prostu upiecz 🙂
Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Wesołych Świąt!