Chleb z rodzynkami i miodem

przez Malwina
Chleb z rodzynkami przepis

Lubię wzbogacać pieczywo o różne dodatki. Tym razem postanowiłam przygotować chleb z miodem i rodzynkami. Idealnie pasuje do pasztetu, pieczonych mięs. Oczywiście sprawdzi się też świetnie w przypadku kanapek ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. biały ser i domowa konfitura. Chleb ma miękką skórkę i delikatny miąższ.

Chleb z miodem przepis
CHLEB Z RODZYNKAMI I MIODEM


Składniki:
[przepis własny]

  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 100 g rodzynek
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • do posmarowania: żółtko wymieszane z odrobiną wody
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, rodzynki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut. Miód mieszamy z pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko z miodem, miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut. Chleb smarujemy żółtkiem, pieczemy w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam chleb folią aluminiową, ponieważ w szybkim tempie zaczął ciemnieć za sprawą żółtka, którym posmarowałam chleb. Upieczony chleb studzimy na kratce. Świetnie smakuje z dodatkiem pasztetu, pieczonym mięsem bądź z słodkimi dodatkami. 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 45 minut.

Wypróbujcie także przepis na bułki z daktylami i miodem. 
16 komentarzy
0

16 komentarzy

Anonimowy 24/04/2013 - 5:05 pm

Ciemny jakby był z czekoladą!

Odpowiedz
Beatrice 24/04/2013 - 6:08 pm

Świetnie wygląd ten chlebek, ma piękną skórkę;)

Odpowiedz
Piernikowa Chata 24/04/2013 - 7:26 pm

Pięknie wygląda, aż chce się go spróbować

Odpowiedz
nuovana 24/04/2013 - 7:44 pm

zrobiłaś go chyba specjalnie dla mnie 😀 kocham pieczywo z rodzynką, a z miodem??? no po prostu poezja…

Odpowiedz
Olka 24/04/2013 - 8:55 pm

Niesamowicie mi się podoba kolor skórki. Piękny ten bochenek 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 24/04/2013 - 9:19 pm

wyglada tak.. iDEALNIE 😉

Odpowiedz
Wiewióra 25/04/2013 - 10:22 am

bajeczny!!!

Odpowiedz
Kaś 25/04/2013 - 5:05 pm

trochę jak turecki – wspaniały bochenek!

Odpowiedz
Maggie 26/04/2013 - 11:04 am

Masz racje, do slodkich dodatkow idealny.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/04/2013 - 6:09 am

Przypomniały mi się czasy szkoły średniej, kiedy to po lekcjach zawsze szliśmy do jednej z kluczborskich piekarni i kupowaliśmy bułę z rodzynkami …. fantastyczny chleb:)

Odpowiedz
Justin&Dorothy 27/04/2013 - 7:43 am

wygląda ekstra.. szczególnie na skórka na chlebie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2013 - 10:01 am

Hm, mam pytanie, a mając zakwas w lodówce, jak zrobić taki chlebek? Wyjąć zakwas niech postoi na szafce przez dzień, a wieczorem z czymś go wymieszać i niech rośnie? Ale wtedy bez drożdży i co dokładniej zrobić? 🙂 Proszę o radę.
Lenka

Odpowiedz
Malwina 05/05/2013 - 10:10 am

Lenko, zrób ten chlebek zgodnie z recepturą z tego przepisu (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chleb-z-koperkiem-na-zakwasie.html). Pomiń koperek i dodaj do chleba miód oraz rodzynki, a oliwę zastąp miękkim masłem. W razie problemów, pisz.

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2015 - 6:44 pm

Chcialabym upiec go na śniadanie wielkanocne ale wyrabianie, rośniecie, ponowne rośniecie i pieczenie to prawie 3 godziny. Jakbym chciała zrobić wieczorem a upiec rano, jak mam postapic? Z góry bardzo dziekuje 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/04/2015 - 6:55 pm

Gdy wyrobisz ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki. Będzie sobie spokojnie rosnąć przez te kilkanaście godzin w nocy w chłodzie. Rano wyjmij, uformuj bochenek na blasze, przykryj ściereczką i zostaw na drugie rośnięcie. A potem po prostu upiecz 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2015 - 7:51 am

Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Wesołych Świąt!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies